Cüneyt Arcayürek

İsmet İnönü...

27 Aralık 2014 Cumartesi

Önce söylediklerinin bir süre sonra aksini söyleyenler için “bu adamın ipiyle kuyuya inilmez” derler.
Bu söz RTE’ye yakışıyor doğrusu.
Üç beş kalem, TC’nin 2’nci
Cumhurbaşkanı’nı, on beş yıl bu ülkenin en dar zamanlarında başbakanlık yaparak büyük hizmetleriyle tarihe damgasını vuran İsmet İnönü’yü savunurken...
...bir dönemin Başbakanı RTE ve tarihçi olup olmadıkları kuşkulu birçok yalaka yazar İnönü’yü kötülemek, karalamak için TV’lerde ter döktüler.
Dönemin başbakanının iftiralarına karşın yıllarca genel başkanlığını yaptığı parti İnönü’yü sahip çıkmadı.
Torunu CHP Milletvekili Gülsün Bilgehan, RTE’nin mesnetsiz iddialarını aynı gün belgelerle yalanladı ama ne yazık ki sesini tarihin gerçeklerine dayanarak savunmak görevinde olanlara duyuramadı ya da yeterince yanıt alamadı.
Dönemin başbakanı bugün Cumhurbaşkanı olan zat hasis particilik ya da Atatürk Cumhuriyetine, devrimlerine duyduğu kin nedeniyle İsmet Paşa’nın camileri ahıra çevirdiğini uydurma belgelerle günlerce TV’lerde açıklamaktan çekinmedi.

***

Bu kişi bu kadarla yetinmedi.
İnönü’yü Nazi Almanya’sının lideri Adolf Hitler’in bir kopyası ilan etmekten de çekinmedi.
Kısacası aklına geçmişle ilgili hatalı ne gelirse İnönü aleyhine kullanmayı marifet saydı. Yalaka çevresinin önüne koyduğu İnönü aleyhine olabilecek ne varsa onları insafsız biçimde kullanmaktan çekinmedi.

***

RTE’nin İnönü’ye saldırılarına yanıt veren bu sütunların yazarı dün sabah gazetelerde şu haberi okuyunca hayretten donakaldı ve bir süre bu haberin kaynağına ne diyeceğini kestiremedi.
Düne kadar İnönü’yü yerden yere vuran dönemin başbakanı, ne çare ve yazık ki bugün cumhurun başkanı olan RTE; ikinci cumhurbaşkanı, ulusal savaş kahramanı İnönü’nün ölümünün 41. yıldönümünde, geçen yıllarki iftiralarını, karalamalarını sanki o değil de başkası söylemiş gibi, şu mesajı utanmadan yayımlayabildi:
“İnönü milli mücadelenin zaferle neticelenmesine sağladığı katkıların yanı sıra değerli bir siyaset ve devlet adamı olarak da Cumhuriyet tarihimizin önemli şahsiyetleri arasında yer almaktadır.”

***

Yalnız bu kadarla değil. İsmet İnönü rüşvete ve yolsuzluğa sadece kendisinin değil, ailesinin de karışmadığı ender bir devlet adamı olarak bugünkülere ve en çok bir dönemin başbakanı, bugünkü Cumhurbaşkanı’na her açıdan örnek olacak bir devlet adamı idi.
Küçük bir örnek:DP muhalefeti,Sümerbank’tan alınan bir kumaşın parasını ödemediğini iddia edince ödeme faturasını çıkarıp gösterdi; oğluna, ailesine atılan iftiralarla sonuna kadar savaştı. Ne Lozan’dan ne de bu ülkeyi ikinci savaştan korumayı tek bir gün övünü konusu yapmadı...
RTE’nin karaladığı o milli şef, diktatör, 14 Mayıs’ta seçimle iktidarı başkalarına teslim etmekle bir an tereddüt etmedi. O mütevazı kişiliğiyle büyük bir devlet adamıydı.

***

RTE’nin karaladığı dönemlerde hiç değilse bugünküne benzer İslamın karanlık yüzünü yansıtan sesler duyulmuyordu.
Ama bugün: 16 yaşında çocuklar, öğrenciler hapse atılıyor.
Karaladığı dönemlerde örneğin bir milli eğitim müdürünün cep telefonu mesajı ile başlattığı “noel yılbaşı kutlamalarına fırsat verilmemesi gerektiği” tartışmasına Din Görevlileri Birliği Derneği, yılbaşı kutlamalarının haram olduğunu savunarak katılıyor. Yılbaşı kutlamaları yerine Mekke’nin fethinin 1384. yıldönümünü kutlama çağrısında bulunanlara o dönemde rastlanmadı ve...
...bugün bunlara hem savcılıktan, hem de hükümetten tepki yok!

***

RTE’yi yapılmaz, olamaz ya İnönü ile kıyaslamaya girişsek aradaki binlerce kilometre mesafeyi kapatamayız elbette.
Dün Türkçeyi övüyordu, bugün kötülüyor. Türklüğü, Türk’ü hiçbir zaman benimsediğini itiraf edememesi yetmiyormuş gibi; şimdi de Türkçeyi neredeyse beş para etmez bir dil olarak tanımlayacak açıklamalar yapıyor. Tabii Arapçalı Farsçalı anlaması yazılması zor Osmanlıcayı Türkçe yerine ikame etmeye çalıştığı dil midir zil midir neyse onu resmi dil yapmanın hazırlığında.
Türkçe ile felsefe yapılamayacağı iddiasını, hemen her iddiasında olduğu gibi bunu da ilim adamları yalanladı.
Bu ne vurduymaz bir insan ki dün söylediklerinin bugün aksini söylemekten ya da yalanlamaktan hayret doğrusu utanç duymuyor.
Bu ikiyüzlü görüntü umurunda bile değil.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları