Çiğdem Toker

Vekiller Ayrı Hasta, Mahpuslar Ayrı

17 Ocak 2015 Cumartesi

2014 yılı bütçe sonuçları geçen çarşamba açıklandı.
Milletvekillerinin tedavi ve sağlık hizmetleri için 12 ayda harcanan para 7 milyon 229 bin TL’ye ulaşmış.
Bu tutara ilaç dahil değil. 695 bin TL’lik ilaç harcamasını da eklediğinizde, TBMM’nin 2014 bütçesine fatura ettiği toplam sağlık harcaması, 8 milyon TL’ye yaklaşıyor.
Peki bir önceki yıl ne olmuş, ona bakalım:
Vekillerin 2013’te bütçeye sağlık faturası toplamı ise 6 milyon 345 bin TL. (414 bin TL’si ilaca harcanmış.)
İki yılı karşılaştırdığımızda toplam tutar, bir önceki yıla göre yüzde 25 oranında bir artışa karşılık geliyor.
İlaç harcamalarındaki artış oranı ise çok daha yüksek: Milletvekillerinin ilaç faturası 2014’te, 2013’e göre yüzde 90 oranında artmış.
Vekillerin içerleyip sitem etmesini göze alarak şu hesabı da aktaralım:
8 milyon TL yıllık toplam harcama üzerinden, bütçeden her bir milletvekili için yılda ortalama 14 bin 545; ayda ise 1212 TL harcama yapıldığı sonucuna ulaşıyoruz.
Çalışanlara yönelik sağlık şemsiyesinin daralıp, talep edilen ‘katkı payı’nın arttığını dikkate aldığımızda, vekillerin sağlık harcamalarındaki artışın daha da önemli hale geldiğini not düşebiliriz.

***

Üstelik, yukarıda aktardığım veriler, halihazırda TBMM üyeliği süren milletvekilleri ile bakmakla yükümlü oldukları aile bireylerini kapsıyor.
Yasama organı üyeliği sona ermiş eski milletvekillerinin tedavi ve ilaç giderlerinden oluşan sağlık harcamaları da devletçe karşılanıyor. Ancak -önceki yıllarda 100 milyon TL’ye yaklaştığını bildiğimiz- bu harcamalar, güncel bütçe verileri içinde görünmüyor. TBMM bütçesinden daha sonra görebileceğimiz harcamalar, başka kalemler altında sınıflandırılıyor.

***

Geçtiğimiz yıl, bütçeden tedavi, sağlık ve ilaç için yapılan harcamalar (204 bin TL’lik cenaze giderini düştüğümüzde...) 357 milyon TL civarında. (Bu rakamın, kamudaki bütün sağlık harcamalarını temsil etmediğini; SGK kapsamındaki çalışanların tedavi ilaç giderlerinin ‘devlet primi’ faslından gösterildiğini belirtelim.)
Şimdi gelelim, tedavi hizmetleri ve ilaç harcamalarının en dramatik kalemine.
Tutuklu ve hükümlülere...
Biliyor musunuz, bütçeden geçen yıl, tedavi hizmetleri ve ilaç başlıkları altında yapılan harcamaların yüzde 60’ı tutuklu ve hükümlüler içindi.
152.2 milyon TL’si tedavi ve sağlık malzemesi, 58 milyon TL’si de ilaç olmak üzere toplam 210 milyon TL’lik bir cezaevi sağlık faturası hepimizin yüzüne bir tokat gibi çarpıyor.
Bu bilgiyi, Adalet Bakanlığı’nın yeni açıkladığı 159 bin 396 tutuklu ve hükümlü sayısıyla birlikte değerlendirmek kaçınılmaz...
Aynı harcamanın bir önceki yıl 2013’te 196.3 milyon TL olduğunu da belirtelim. Türkiye’nin cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüler için yapılan sağlık, tedavi ve ilaç harcamalarının, bir önceki yıla göre yaklaşık 14 milyon TL artmış olması Yeni Türkiye için yeni bir fikir versin.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hoşça kalın 9 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları