Gülengül Altınsay

Futbol Herkesin

29 Ocak 2015 Perşembe

LONDRA - Malum İngiltere’de futbol hayatın önemli bir parçası. Futbolu yönetenler de futbolun çekiciliğini kaybetmemesi için ellerinden ne geliyorsa yapıyor. Hem de futbolun bu kadar maddi kapasitesinin arttığı, globalleştiği ve endüstriye döndüğü bir zamanda.
Futbolun cazibesi biraz da içinde sürprizler taşımasından. Hep deriz ya ‘top yuvarlak’ diye. İşte burada top gerçekten yuvarlak. Londra’ya geldiğim ilk gün her bir yeri Federasyon Kupası, yani FA Cup heyecanı sarmıştı. Çünkü alınan sonuçlar hiç beklenmedik sonuçlardı.
Biliyorsunuz, FA Cup’a İngiltere’de amatör ya da profesyonel bütün takımlar katılıyor. Turlar tek maç eleme ile geçiliyor. Beraberlik durumunda deplasman takımının evinde maç yapılıyor bu kez. Premier Lig ekipleri erken turlarda devreye girince de alt kümelerdeki takımlar kendini gösterme şansı buluyor.

SÜRPRİZLER GÜZEL
Geçen Cuma Manchester United, Cambridge United’la 0-0 berabere kaldı. Ama asıl sürprizler ertesi güne saklanmıştı. Chelsea evinde Bradford’a 4-2 yenildi. Manchester City evinde Middlesborough’a 2-0. Tottenham da yine evinde Leichester City’ ye 2-1.

M. United, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Tottenham Premier Lig’in en güçlü ekipleri. Ayrıca Avrupa’nın en zengin takımları sıralamasında da ilk 14 kulüp arasındalar.
Buna karşın lider Chelsea’nin elendiği Bradford şu anda 1. Lig’de 8. sırada. Premier Lig’den başlayarak sıralama yaparsak Premier Lig’in lideri Chelsea ile 1. Lig’in 8.’si Bradford arasında tam 51 takım var.

Çünkü sıralama Premier Lig, Championship, 1.Lig, 2.Lig, 3.Lig şeklinde. Premier Lig’de 20, diğerlerinde 24’er takım var.
M.City’nin elendiği Middlesbrough, Championship’te
3. sırada ve aralarında 22 takım var. City’den bir gün önce Cambridge United’la oynayıp berabere kalan Manchester United maçın tekrarını başarmıştı neyse ki(!) Hatta bir gün sonra ezeli rakiplerinin birer birer elenmesini seyredince de sanırım haline şükretmiştir.
Ne var ki elenmedikleri için sevindikleri Cambridge
2. Lig’de 12. sırada. Aralarında tam 76 takım var.
Tottenham’un elendiği Leicester ise Premier Lig’inen son sırasında. Üstelik özellikle Cambridge, Bradford ve Middlesbrough öyle şansla değil çok iyi top oynayarak güçlü rakiplerine karşı başarılı oldular.

Arsenal büyük takımlar arasında en şanslısı(!) Tamam Championship’den 19. sıradaki Brighton’a 3-2 galip geldi ama maç biraz daha uzasa onun da akıbeti hiç belli değildi. Bu arada tribünleri tıklım tıklım dolduran küçük takım taraftarlarının sevinci görülmeye değerdi.

AMAN KAZA OLMASIN
Oysa ki bizde her şey büyük takımların, güçlülerin bir kazaya kurban gitmemesi için düzenleniyor. Ve top yuvarlaklığını giderek kaybediyor.
Ziraat Türkiye Kupası’nda oluşturulan dörtlü gruplar buna yönelik. Yapılan altı karşılaşmanın sonunda büyüklerin ilk ikiye girme şansı artıyor.
Diyarbakırspor Galatasaray’ı, Adana Demirspor Beşiktaş’ı yenmeyi başardı mesela. Tek maçlık eleme usulü olsaydı belki de şimdi her iki büyük takım da Kupa’dan elenmiş olacaktı.
Ama bizde hiç istenmeyen bir durum bu.
İngiltere’de ise tam tersine sürprizlerin çok olması futbolun her ile, ilçeye dağılmasını, sadece Premier Lig değil alt lig’ lerin de ilgiyle izlenmesini sağlıyor.
Ama kafalar bizde tam tersine çalışıyor. Kim ne kadar çok yıldız takacak, kim ne kadar çok transfer yapacak sabah akşam konuştuğumuz bu.
Çünkü bizde futbol kendini dünyanın merkezi sanan kulüp başkanlarının malı gibi. Onlarda ise herkesin. Zaten herkesin olduğu için herkese de zevk veriyor. Bu yüzden orada bütün takımların tribünleri doluyor bizde ise boş.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ha hakem ha referee 25 Nisan 2024
Kim çürümüş? 18 Nisan 2024
Süper kriz 11 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları