Yahya Arıkan

İsviçre'de ikamet ediyorum, nasıl emekli olurum?

09 Kasım 2008 Pazar

Halen İsviçrede ikamet ediyorum. Türkiyede Emekli Sandığında 1.9.1968 tarihi giriş olmak üzere son Ekim 1974 arasında 6 yıl 2 ay efektif fiili hizmet zammı ile 7 yıl 6 ay 15 gün hizmetim var.

Ayrıca Bağ-Kurda giriş 23.10.1978, 1.4.1982 tarihleri arasında 3 yıl 5 ay 27 gün hizmetim var. İsviçrede ikamet etmeme rağmen Türkiyeden emekli olabilme hakkına sahip miyim?

Yanıt evet ise nereye ve nasıl başvurmam gerekir? Ve ne kadar süre için, ne kadar para ödemem gerekir? Hasan Kosaklı

Türk vatandaşlarının yurtdışında 18 yaşını doldurduktan sonra, Türk vatandaşıyken geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerini 3201 sayılı Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurtdışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanuna göre borçlanabiliyor. 3201 sayılı yasanın 4üncü maddesine göre, borçlanma miktarının tespitinde döviz esasından vazgeçilerek, borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek borç tutarının alt sınırı 638,70.-YTL ve üst sınırı da 4.151,70.-YTL. Seçilecek günlük kazancın yüzde 32si olduğu belirlenmiştir. Örneğin bir aylık borçlanma için en az 205 YTL ödenmeli.

Yurtdışı hizmet borçlanmasından yararlanarak aylık tahsisi yapılabilmesi için yurda kesin dönülmüş olması, tahakkuk ettirilen borcun tamamının ödenmiş olması ve borcun tamamının ödenmesinden sonra yazılı istekte bulunulması şartları aranıyor.

 

İhbar ve kıdem tazminatı ödenmeyince ne yapmalıyım? 

Unvan ve yönetim kurulu değişikliği yapılarak 2005te işime son verildi. İhbar ve kıdem tazminatım ödenmedi, ama SSK 2007nin 1. ayına kadar devam etti ve hiçbir tebligat yapılmadan sigortama son verildi. Şu an hiçbir yerde çalışmıyorum. Yaş ve süre olarak emekliliğimi doldurmuş bulunmaktayım. Bu şartlarda emeklilik başvuru işlemleri için ne yapmam hususunda bilgilerinizi rica ederim. Osman Şeref Dayaç

İhbar ve kıdem tazminatı alacaklarınıza ilişkin olarak iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. Emeklilik koşullarını gerçekleştirmiş olmanız halinde bağlı olduğunuz SSK müdürlüğüne gerekli belgelerle (tahsis talep formu, vukuatlı nüfus kaydı vs.) başvurun.

 

 

Soru-Cevap

Sorularınız için malicozum@ismmmo.org.tr adresine mail atabilirsiniz. Tüm sorular e-posta ile tek tek çevaplanacaktır.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları