Barbie’den Al Haberi

01 Mart 2015 Pazar

Yeni Barbie bebekler “yapay zekâ”ya sahip olacaklarmış. İnternete bağlanacaklar ve çocuklarla “arkadaş” gibi konuşmaya başlayacaklarmış.
New York Oyuncak Fuarı’nda görücüye çıkan Barbie’ler bu yıl içinde raflarda yerlerini alacakmış.
Yeni Barbie’lerin özellikleri ilginç. Söylendiğine göre, Barbie, çocuklardan aldığı bilgileri, internet üzerindeki bir veritabanında saklayacakmış. Şirket bu veritabanında biriken bilgilerin ne kadar süreyle saklanacağına ilişkin bir açıklama yapmıyor.
Bizler “kişisel verilerin” ve “özel yaşamın” gizliliğinden söz ederken, Barbie oyuncaklar, çocuklarımız hakkında sınırsız bilgi toplayacak ve bunları arşivleyecek iyi mi?..
Çocuklarımız Barbie’lere aile sırlarımızı da anlatırlar mı?
Daha da önemlisi, “yapay zekâ”, “muhabbetçi” Barbie çocuklarımıza neler anlatır? Barbie’nin anlattıkları çocuklarımızı ne ölçüde etkiler?
Öyle ya, Barbie bu yıl 56 yaşına bastı. Az değil. Epeyi görmüş geçirmişliği var. İlk kez 1992 yılında konuşmaya başladı. Herkes ilk sözcüklerinin ne olacağını merakla beklerken o, “Haydi alışveriş yapalım!” deyiverdi.
Gardırobu tıka basa dolu, tüketim canavarı Barbie başka ne diyebilirdi ki? “Yaşam biçimimimizle doğayı yok ediyoruz. Bu kadar tüketmekten vazgeçelim” ya da “kapitalizm bu gezegeni yok ediyor” diyebilir miydi?
Yeni Barbie’lerin özelliklerinin anlatıldığı bir haberde şu tümce dikkatimi çekiyor:
“Barbie bebekler konuşabilse ne olurdu sorusunun yanıtı tümüyle hayal gücünüze kalmış.”
Benimse aklıma gelenler, hayalden çok kâbus gibi.
Yeni Barbie neler söyleyebilir?
-Çok susadım. Kola içsek mi? (Reklam dünyası Barbie’ye ilgi gösterecektir.)
-Ayy evim bile yok. Halbuki bir barbie evim olsa ne güzel eğlendirdik.
-Hani spor arabam? Sevgilim Ken nerede?
Barbie, çocuklarımıza şu tarz sorular da sorabilir:
“Babanın arabası var mı?”
Bir bakmışsınız Barbie sadece çocuklarımız değil, tüm aile bireyleri hakkında detaylı bilgilere sahip olmuş. Fotomodel ya da doktor Barbie’nin yanı sıra belki de “anketçi” Barbie’ler çıkar piyasaya.
İstihbarat örgütleri “yapay zekâya” sahip oyuncaklarla ilgilenirler mi?
Yeni Barbie’lerle ilgili güvenlik endişesi de yok değil. Bir Hacker, internete bağlı bir Barbie’yi ele geçirdiğinde, ona şöyle bir şey söyletebilir mi:
“Arabanın anahtarını pencereden atsana”.
Haberlere göre eğer kızınız hoplayıp zıplayıp şarkı söylüyorsa, Barbie ona bir meslek önerebilecekmiş:
“Şarkıcı olsana.”
Barbie, kızlarımıza hangi meslekleri empoze edecek? Diyelim ki, kızınız ileride “sanat tarihçisi” olsun istiyorsunuz. Fakat Barbie başka fikirde. “Kuaför olsun” diye tutturuyor. Ne yapacaksınız? Sizce, her gün, çocuğunuzla baş başa oynarken, ille de “kuaför olsun” diyen Barbie mi daha etkili olur yoksa siz mi?
“Barbie bebekler acaba ikna edilebilir mi” diye geçiyor aklımdan. “Yapay zekâ”ya sahipler ya. Hani onu kızlarımızın ellerine bırakmadan, şöyle baş başa bir konuşsak, uyarsak, “reklam yapma”, “tüketimi teşvik etme” desek, laftan anlar mı?



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Önce Cumhuriyet! 9 Eylül 2018
İklim için ses ver! 2 Eylül 2018
Özel yaşamın sonu mu? 26 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları