CHP Adayları ve ‘Parlamenter’ Durumlarımız...

24 Mart 2015 Salı

Türkiye 7 Haziran’a hazırlanıyor. Adaylar medyayı geziyor, partiler ağız dalaşına girip seçmenleri “tavlamak için” uğraşıyorlar. Öte yandan ülkeyi kaosa sürükleyen Erdoğan’ın Denizli konuşması, rejimimizin üzerinde Demokles’in kılıcı gibi darbe tehdidi oluşturuyor: “Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesiyle, Parlamenter sistem 10 Ağustos’ta geri dönüşü olmamak üzere milletimiz tarafından bekleme odasına alındı. Bu bekleme ne zamana kadar sürecek, ya mevcut uygulamaya Anayasal zemin kazandırılana kadar ya da bunun yerine yeni bir sistem ikame edene kadar. Bunun kararı da 7 Haziran’da verilecektir”.
Erdoğan’ın “Yeni Türkiyesi”nde yaşayan biz “eski Türkler”, karşı devrimin haberlerini hayret tepkileri ile karşılamakla yetiniyoruz. Mesela Esenler İlçe Eğitim, okullara yeni dağıttığı “Ahlak bilinci” kitabıyla laik eğitime açılan savaşı, Müslüman Kardeşler’in kurucusu Hasan El Benna’nın çağdışı ilkelerini öğrencilere yayarak yürütüyor!
İşte böyle bir ortamda seçimlere hazırlandıklarını bilsin tüm partilerimiz! Üzerlerinde süren tahakküm konusunda da kurtuluşlarını sakın Arınç’ın dile getirdiği Aksaray ve AKP arasındaki kopukluklarda aramasınlar.
CHP’nin Vatan Partisi, DSP, Anadolu Partisi ve Haziran Hareketi gibi oluşumları yok sayma şansı olmadığını, her oyun önemini ve kontenjanları bu doğrultuda kullanmanın şart olduğunu, kararsızların ancak bu şekilde arasında yer alan Kadir Öğüt, Nur Serter ve tabii her eylemde hazır bulunan Mahmut Tanal. Manken Tuğba Özay ve eski Türkiye Güzeli Özlem Kaymaz’ın ise Parlamento’ya türban ötesi (!) bir boyut getirebileceklerini düşünüyorum.
2. bölgede çok sayıda önemli isim var: Eski milletvekilleri Çetin Soysal ve PM üyesi Ercan Karakaş gibi.. Birincisi sürekli eylemci, diğeri kültür ile siyasetin teori ve pratiğinde kendini kanıtlamış bir isim. Aykut Erdoğdu, bu dönemin en dikkat
etkilenebileceğini anlatmıştım. Mesela Mehmet Ali Çelebi, kontenjanı hak eden bir örnek. CHP’nin MYK’sinde şu ya da bu isimlerin kendi kendilerini ön seçime layık görmeden tekrar resmen milletvekilliğine atamaları ne derece etik, tartışılır. Özellikle Kılıçdaroğlu ve Deniz Baykal önseçime girerken...
CHP önseçimi limitli uygulansa da, ilk defa tüm üyelere yayılarak ortaya güzel bir tablo çıkarıyor. Binlerce adayın her birini tartmak mümkün değil. Yine de en azından İstanbul’la ilgili yorumlarım olacak. Eski İl Başkanı Salıcı veya Şimşek, Sarıgül gibi her yönüyle tanınan adaylar dışında kimler var?
1. bölgede en çok dikkatimi çekenler, eski İl Başkanı Ali Özcan, gazeteci Barış Yarkadaş, 68 Kuşağı’ndan Bozkurt Nuhoğlu, yazar Can Ataklı, bilim insanı Tolga Yarman, eski milletvekili Mustafa Kul, Ergenekon avukatı Filiz Esen ve CHP’nin en başarılı milletvekilleri çeken milletvekillerinden, Çiğdem Anad ise partinin medyayla kopukluklarını giderebilecek bir isim.Zeynel Öztürk uzun deneyimiyle örgütün sesi olan bir aday. Canan Sezenler, yıllardır kitle örgütlerinde ve parti adına Atatürkçü düşünceleri temsil ediyor. Ergenekon mağduru Albay Dursun Çiçek halkın önemli bir direniş kesimini yansıtıyor. Ayrıca Dr. Cengiz Alp, Prof. Yavuz Gökalp Yıldız ve Davut Boy gibi yeni adaylar var. Baykal döneminin deneyimli ismi Mehmet Sevigen de AKP’yi yorabilecek bir isim.
3. bölgede halen milletvekili olan İlhan Cihaner, eski milletvekili sendikacı Rıdvan Budak, Çatalca eski Belediye Başkanı Fırat Aykut ve Bakırköy eski Belediye Başkanı Av. Yakup Akyüz, Çarşı, Gezi ve Soma davalarının genç avukatı Efkan Bolaç, eski milletvekili Feyzi İşbaşaran, yazar Eren Erdem, ilk gözüme çarpanlar.
Dediğim gibi bütün adaylar benim için değerli. Bunlar yalnız gözüme çarpanlar!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Erken seçim mi dediniz? 18 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları