Düdüklü Tencere Patlarsa

25 Mart 2015 Çarşamba

Eski yıllarda düdüklü tencere aldığınızda yanında bir de kullanma kılavuzu verilirdi. Aşağı yukarı şunlar yazardı kılavuzda:
“Ocağa koyduğumuz düdüklü tencereyi ilk harlı ateşte kaynattıktan sonra ilk düdük sesi geldiğinde ocağın altını kısmak gerekir. Bu çıkış valflerinden buharın çıkması için dengeli bir zaman yaratır tencereye.
Ocaktan yeni alınan, içindeki buhar halen tahliye edilmemiş ya da soğumamış olan tencerelerin açılması, içindeki malzemenin basınçla birlikte dışarı çıkmasına sebep olur. Bunun için gerekli önlem de, evde düdüklü tencereyi açacak kişinin sadece yemek yapan kişi olmasına özen gösterilmesidir.”

***

Peki, kullanma kılavuzunda yazılanlara uyulmaması durumunda ne olur? Sorunun yanıtını adı bende saklı bir düdüklü tencere kazazedesinden dinleyelim:
“Her şey aslında olması gerektiği gibiydi… En azından babaannemin tarif ettiği gibi yaptığıma inanıyorum. Babaannemin bana verdiği süre dolduğunda bu meretin içinde biriken buharın gitmesini sağlamak için o minik düdüğü açtım. Açmaz olaydım. Bom! Neyse, olan oldu. Meret ne güçlüymüş… Kendimi mutfaktan dışarı nasıl, ne şekilde kaçırdığımı hatırlamıyorum. Kabahat babaannemde; soğumasını bekle demeyi unutmuş! Her şey sakinleştikten sonra mutfağımın durumunu görünce şok geçirdim.
Ortalık savaş alanıydı sanki…”

***

AKP’deki durumun da patlayan bir düdüklü tencere sonrası ortaya çıkan görüntülerden pek bir farkı yok! Herkes birbirine girmiş, her kafadan ayrı bir ses çıkıyor. Parti düşüşte çünkü… Tarafsız kuruluşların yaptıkları araştırma sonuçları olacakları işaret ediyordu çoktandır. Gelişmeler bu nedenle sürpriz değil.
Düdüklü tencerenin kullanma kılavuzunda belirtildiği gibi “tencereyi açacak kişinin sadece yemek yapan kişi olması” kuralı 12 yıldır AKP için de geçerliydi. O kişi, Beştepe Sarayı’na taşınıp da düdük başkalarının elinde kalınca olacağı buydu. Benzer süreci Turgut Özal Çankaya’ya taşınınca Anavatan Partisi de yaşamıştı.

***

Şimdi iş muhalefete düşüyor. “Bunlar nasıl olsa düşüşte” deyip rehavete kapılmak en büyük yanlış olur.
Büyük olasılıkla AKP’deki kavga gürültü şimdi tanık olduklarımızla sınırlı kalmayacak.
Bekleyip göreceğiz.
Tencere patlamış bir kere…  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları