Cumhurbaşkanı Bir Yasağı Daha Deldi...

26 Mart 2015 Perşembe

Türkiye’de siyasetin girmediği, el atmadığı alan kalmadı desek yanılmış olmayız.Örneğin başbakan atar, bakan atar, milletvekili (sayısını seçmen belirlese de) atar, yüksek yargıdan yereline yargıç, savcı atar, rektör atar, gazete patronu atar, yazar atar. Uzun sözün kısası atar oğlu atar. Üstüne de rant dağıtır.

***

Haberi arkadaşımız İklim Öngel patlattı. Yazı işlerimiz de “karın tokluğuna propaganda” başlığı ile okurlarımıza sundu.
Cumhurbaşkanı, parlamenter sistemi kaldırıp başkanlık sistemini getirme girişimi kapsamındaki beyin yıkama çabalarını alanlardan sonra kapalı alanlara da taşıdı.
Bunun çaresi de muhtarlarla Kaçak Saray’da düzenlediği toplantı dizisiyle bulundu.
Öngel’in haberine göre hepsi birlikte çağrılamadığı için 53 bin muhtardan her toplantıya sınırlı sayıda katılım olduğundan toplantı 5 yıl sürecekmiş. Muhtarları karşısına alıp, başkanlığa ulaşmak için AKP’ye oy istemekle kalmıyor, iç siyasetteki durumu da kendine özgü sözcüklerle yorumluyor.
Oysa siyasetin girmesinin yasalarla açık seçik yasaklandığı tek alan var: Muhtarlık... Partiler bir tek muhtarlık seçiminde aday gösteremiyor.

***

Ülkemizde iki tür muhtarlık söz konusu: Köy muhtarı, mahalle muhtarı. Köy muhtarının ortaklaşa görev yaptığı kurullara ihtiyar meclisi, mahalle muhtarlarınınkilere de ihtiyar heyeti deniliyor.
Köydekilere “meclis” denilmesinin de önemli bir nedeni var. Bu meclisin yetkileri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden bile fazla. TBMM yasa çıkarırken “nesnel ve soyut” davranmak zorundayken, köy meclisi “öznel ve somut” karar alabiliyor. Örneğin köyün ortak giderlerinin karşılanması için salma saldığında kişilerin mali durumlarına göre tutarlar belirliyor. Kurallara uymayana uygun gördüğü tutarda para cezası kesiyor.
Köylüler arasındaki anlaşmazlıkların sulh yoluyla çözmek de köy muhtarı ile köy meclisinin görevleri arasında.

***

Köyün, oy verme hakkı bulunan halkına “köy derneği” deniyor. Köy muhtarı ve köy meclisinin seçiminde açıktan adaylık da yok. Belirli günde köy derneği toplanıyor, oylama yapıyor ve köy muhtarı, köy meclisi üyeleri ve yedeklerini seçiyor. Demokrasinin eski Roma ve Yunan’da uygulanan yöntemine benzer bir durum.
Demokrasiden gittikçe uzaklaşıyorlar. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin sıradanlaştırılması için çabaların yoğunlaştığı bir ülkede ilginç bir demokrasi görüntüsü...

***

Ancak, büyükşehir ya da bütünşehir uygulamaları nedeniyle, deyiş yerindeyse 15912 köy muhtarı attan inip eşeğe bindiler. Köyler mahalleye dönüştüğü için mahalle muhtarı oldular, yetkileri ellerinden gitti.
Belki de bu nedenle muhtarlara Kaçak Saray toplantılarında söz hakkı verilmiyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları