Trafo Kedileri

01 Nisan 2015 Çarşamba

Dün bu yazıyı yazmak üzere işyerimde bilgisayarımın başına oturduğumda saat 12.40’tı. İşyerim, TÜYAP Büyükçekmece’de, evim ise Moda’da. Evden çıkıp uzun yoluma koyulduğumda hayatın akışında hiçbir anormallik çarpmamıştı gözüme. Olayın, yani elektrik kesintisinin farkına yoldayken vardım; sis bastırmış, havanın neredeyse kararmış olmasına rağmen önünden geçtiğim evlerin, yüksek yapıların pencerelerinde her zaman olan ışıkları göremiyordum. Arabanın radyosunu açtım. Saat 10.36 itibarıyla İstanbul, Ankara, İzmir dahil ülkenin 30’dan fazla ilinde elektrik kesilmiş.

***

İster istemez o hınzır “trafo kedileri” geldi aklıma. Herhalde anımsıyorsunuz... Enerji Bakanı Taner Yıldız, geçen yıl yerel seçimlerin yapıldığı 30 Mart günü yaşanan, seçim sandıklarını karanlıkta bırakan elektrik kesintileriyle ilgili açıklama yapmış, “Espri yapmıyorum, trafoya kedi girdi. Bu ilk kez yaşanmadı. Bunu seçime bağlamak yanlış” demişti.
Bakan, sözlerini “Zaman zaman eksiklerin olabileceğini söylüyorum. Kasıt aramak yanlıştır. 5 yılda bir seçimde, bir referandumda istediği sonuca ulaşamayan partilerin bu tür mazeretlerin ardına sığınmasını doğru bulmayız. Yenileceklerini anlayanlar mazeret üretiyor” diyerek sürdürmüştü.
Ne var ki, uzunlu kısalı elektrik kesintisi yaşanan il ve ilçelerin sayısı 40’ın üzerindeydi.
Bakan’ın açıklamasına göre ülke geneline yayılan çok sayıda kedi aralarında iyi işleyen bir iletişim ağı kurarak tam da oyların sayıldığı sırada örgütlü bir trafo saldırısına girişmişlerdi.
Tarihimize “trafo kedileri” olarak geçen bu hınzırları suçlayan yalnızca Taner Yıldız değildi. Enerji Bakanlığı bürokratları da Bakan’ı izlemişler, hep bir ağızdan kedilere karşı sözlü saldırıya geçmişlerdi.

***

Fakat Bakan’ın ve Bakan’ın adamlarının onca çabalarına karşın kamuoyunu “trafo kedileri” olayına inandırmak mümkün olmamıştı.
İnsanlar, tam da oy sayımı sırasında elektriklerin kesilmesini “trafo kedileri” ile açıklamanın oy hırsızlıklarını perdelemek için uydurulan bir “kaşkariko” olduğuna inanıyorlardı.
Dünkü kesintinin nedeni ise aradan saatler geçmesine karşın ilgililerce açıklanmamıştı. Herhalde bu kez “makul”, “inandırıcı” bir neden aranıyor fakat bulunamıyordu.
Acaba “trafo kedileri” yine işbaşında mıydı? Sokaktaki insanlar aralarında bu elektrik kesintilerinin genel seçimlerin yapılacağı 7 Haziran gününe yönelik bir tatbikat olup olmadığını tartışıyorlardı.
Öyle ya AKP düşüşte, muhalefet partileri ise çıkıştaydı. Toplumun geniş kesimlerindeki kanı AKP’nin iktidarı yitirmemek için elinden geleni ardına koymayacağıydı.
Dün, bu yazıyı noktaladığımda saat 14.52 idi. Dolayısıyla nasıl bir açıklamayla karşılaşacağız, bekleyip göreceğim.
Kabak yine hınzır mızır o “trafo kedilerinin” başına patlamasın da...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları