Atila'nın 'Alkol' Sorunu

23 Nisan 2011 Cumartesi
\n\n\n

Aziz dostum ve Galatasaraydan ağabeyim Atila Alpögeden bir ileti aldım.

\n

2011 İleri demokrasi ve hoşgörü Türkiyesinin nerede olduğunu çok çarpıcı biçimde yansıtan bu ibretlik iletiyi aynen aktarıyorum:

\n

Ali, sevgili dostum,

\n

Bu iletinin konusu alkol.

\n

Ama içilecek alkol değil.  Rakı, şarap vb. değil.

\n

Alkol ile başım dertte. Alkolik olduğum için değil.  Alkole şiddetle ihtiyacım olduğu halde, çaresiz kaldım.  Bunun (2011 yılı Türkiyesindeki) öyküsünü ve derdini sana aktarmak istiyorum.

\n

Mesele Alcohol ethanol yüzde 96 (ya da etil alkol) bulamamamdan kaynaklanıyor...  Bunu bir antiseptik olarak yıllardan beri hep kullandık ülkede. Dünyada her yerde. 

\n

Peki, benim niçin bu alkole ihtiyacım var? 4-5 yıl önce bir ameliyat oldum ve pankreasımın yarısı alındı. Bu da beni diyabetin kucağına atıverdi. Günde iki kez kan şekerini ölçmem ve bunun seviyesine göre uygun miktarda ensulin yapmam gerekiyor.Yani, parmağımı özel bir iğneyle delerek, çıkan kanda şeker ölçüyorum ve sonra da kola ya da kaba ete iğne yapıyorum. Doktorlarım (hem operatörüm, hem de diyabetçim) bu işlemleri yaparken, iğne yapacağım yerleri önce mutlaka (ama mutlaka) alkolle temizlemem gerektiğini söylemişlerdi. Sonra da kan çıkmış noktaları alkolle silip temizlemem istenmişti. 

\n

Uzun zamandır eczanelere gider ve 1 litrelik şişe içinde alkol alırdım.  Bu 50-60 gün dayanırdı. Ne var ki, 3-4 haftadan beri eczanelerden alkol alamıyorum. Eczacı dostlar karşımda iki büklüm oluyorlar,Alkol satmamız yasaklandı, size kaçamak olarak ancak ufacık bir şişe verebilirizdiyorlar. (Verdikleri şişe ötekinin 10da biri.  Yani bir haftada bitiyor.) Biri Kolonya satmamız bile yasaklandıdedi. Bazı eczaneler ise tersliyor ve vermiyor.  Bir yerde Peki, doktordan reçete getirirsem, ne yaparsınız?diye sordum.  Eczacı yanıt veremedi, aptallaştı, kalakaldı. Alkol imal eden bir firmaya bile danıştım. Siz en iyisi, kliniklere, hastanelere başvurun dediler. Oysa örneğin Fransada eczanelere gittiğiniz zaman boy boy şişelerde istediğiniz kadar alkol alabiliyorsunuz.

\n

 Sevgili bir dostum bana, Ben de iğne yapıyorum, ama orayı temizlemiyorum.  Boş ver! dedi.  Başka biri de bir tanıdığının iğneyi gömleğin üstünden yapıverdiğini söyledi.  Ama ben Bir şey olmaz abici yaklaşıma ayak uyduramıyorum. 

\n

İşte böyle. Böylece her hafta alkol avcılığı yapıyorum.  Eczane eczane dolaşıp dileniyorum. Değişik stratejiler kullanarak.

\n

Ee, ne yapalım! Yıl 2011 ve burası Türkiye.

\n

Sevgilerle. 

\n

Atila Alpöge

\n

Başka söze ne hacet! Herhalde, sağlıkta reform yaptıkdedikleri bu olsa gerek.(A.S.)

\n

***

\n

Kazanın Günaya mektubu

\n

Avukatım, dava arkadaşım ve dostum eski İstanbul Barosu Başkanı Avukat Turgut Kazan Kültür Bakanı Ertuğrul Günaya özetle darbeciler barışa kızıyordu. Benim de aralarında bulunduğum Barış Derneği Davası sanığı oldunuz. Şimdi Kültür Bakanısınız ve barışı temsil eden İnsanlık Anıtını yıkıyorlar. Öylece durup seyrediyorsunuz diyen ve şu satırlarla sona eren bir mektup yazmış:

\n

...UNESCOyu AByi ve çağdaş bütün dünyayı ayağa kaldıracak, sizleri barış düşmanı, sanat düşmanı, kültür düşmanı suçlamalarıyla karşı karşıya bırakacak girişimi önleyici çaba harcamanızı bekliyorum. Saygılarımla.

\n

Mehmet Aksoy

\n

Vekili

\n

Av. Turgut Kazan

\n

Turgut Kazanın bu mektubuna kadar Ertuğrul Günayın da, Barış 2” adı verilen davanın sanıkları arasında olduğunun farkında değildim. Yeni öğrendim.

\n

Öğrendim ve çok mutlu oldum. Çünkü Barış Davasından yargılanırken, savunmamda ileri sürdüğüm hususlardan biri de, bu örgüt çatısı altındaki insanları bir araya getiren tek öğenin ihtilafların barışçı çözümünün zorunluluğuna olan inançları olduğu, bunun dışında çeşitli meşreplerden, düşüncelerden, görüşlerden oluşan bu kişilerin barış fikri dışında türdeş bir nitelik arz etmedikleriydi.

\n

Bizlerin yargılandığı bu davada, Ertuğrul Günayın da bulunması, bu savunmadaki haklılık payının canlı bir kanıtı değilse nedir?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İyi insan 19 Mart 2024
Laiklik nedir? 6 Mart 2024
Yıldönümü 3 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları