İlahi Adalet

09 Mayıs 2011 Pazartesi
\n\n\n

Gazeteci İlhan Taşcıya, son çıkan kitabı İlahi Adaletüzerine birkaç soru sorduk:

\n

- HSYK, ileri demokrasi referandumundan önce böcekle dinleniyormuş. Şimdi dinleniyor mu? Ya da dinlenme konusunda bir rahatsızlık söz konusu mu?

\n

- HSYKnin, özellikle hâkim ve savcı atama kararnameleri döneminde her türlü yolla dinlendiğine kimsenin kuşkusu yok. Öyle ki, referandum öncesinde kurul üyelerinin aklından geçenler dışındaki her şey belli yazılı ve görsel basın aracılığıyla ortaya döküldü zaten.

\n

Kurulun şu an dinlenmesini gerektirecek bir durum yok. Çünkü hükümetin daha önce yapmak isteyip de yapamadığı pek çok atama ve terfi gerçekleştiriliyor. Önceki dönemde hükümet ile yıldızı hiç parlamayan kurul, hükümet sözcüsünün herhangi bir konuda açıklama yapmalılar çağrısına bile hemen karşılık verip gerekli açıklamayı yapabiliyor. Kurulda hâkim ve savcıların dinlenmesi konusunda bir rahatsızlık olsaydı, herhalde bu dinlemeler için düğmeye basan başmüfettişler Yargıtay üyeliğine atanmazdı!

\n

- Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunun sanığı HSYK üyesi olmuş. Daha önce kurula böyle bir kişi atanmış mı hiç?

\n

- Bilindiği kadarıyla hakkında ceza soruşturması ve yargılaması yapılmış olup da HSYK üyeliğine getirilen hiç kimse yok. Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunun sanığı olmak ne ki... Ergenekon aramalarında yasaya aykırı davranan polislerin avukatlığını yapan, türban eylemlerini örgütleyen, polise direnmekten hakkında dava açılan, referandumdaki çalışmaları ve katkıları nedeniyle AKPden teşekkür mektubu alan, Başbakan Tayyip Erdoğanın İstanbul Anakent Belediye Başkanlığı dönemindeki yolsuzluk iddiaları soruşturmasında bilirkişilik yapanlar da HSYK üyeliğine seçildi.

\n

- Eski HSYK Başkanını AKP iktidarı adına uyaranlar, hatta tehdit edenler için herhangi bir soruşturma talebi olmuş mu?

\n

- Hayır, olmamış. Ama, iktidar adına uyaranın kimliği ve çalıştığı kurumun Türkiyenin anayasal geleceği açısından kilit bir öneme sahip olduğunu belirtebiliriz. Kitapta sözünü ettiğim ve eski HSYK Başkanını bir yemekte yağlı kurşunile tehdit edene gelince... O ise, kendi kendine durumdan vazife çıkarmış bir kişi gibi gözükse de iktidara çok yakın bir isim.

\n

\n\n\n

Ayvalık adalarını kurtaralım

\n\n\n

Geçmişte TÜBİTAKta görev \t\tyapan Prof. Dr. Kerim Alpınarın çabası sonucunda Ayvalık adaları 2005’te Tabiat Parkıilan edildi. \t4 yıl içinde ne değiştiyse, Ayvalık \tAdaları Tabiat Parkında Uzun \t\tDevreli Gelişme Planı adıyla \tdeğişikliğe gidildi. Plan ile Ayvalık adalarının neredeyse tamamı, \t\tmutlak koruma alanından \tçıkarılarak sınırlı koruma alanına dönüştürüldü ve ranta açık hale \t\tgetirildi.

\n

Bunun üzerine Ayvalıktaki duyarlı yurttaşlar Şükrü Kaygısız, Havva Taylan, Cemil Tosunoğlu ve \tNebahat Dinler; Danıştaya başvurarak, 2009 uzun dönem revizyon planı adındaki yıkım tasarımının yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava \t\taçtılar. Dava dilekçelerine açık açık yazdılar:

\n

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı 2009 revizyon planları, başta KYOTO protokolü olmak üzere, Zeytin Yasası, sit alanları ile ilgili birçok yasa ve yönetmeliği de ihlal ediyor. Tüm dünyada küresel ısınma nedeni \t\tile yeşil alanlar, habitatlar, faunalar, \tdeniz altı, deniz üstü zenginlikleri, botanik oluşumlar, mimari örnekler, endemik bitkiler korunmaya, \tkurtarılmaya çalışılırken, ülkemizdeki \tbu yıkıcı, yok edici düzen ne \t\tzaman değişecektir? Ne zaman \t\tyeşile baktığımızda rant görmeyip \tgüzel bir manzara göreceğiz?

\n

Doğanın dostları, girişimlerinde şimdilik başarılı oldular. Danıştay \t6. Daire, alanda keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılarak bilirkişi raporu alındıktan sonra yeniden karar verilinceye değin yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

\n

\n\n\n

Kalıtsal

\n\n\n

Araştırmacı - ressam Celal Binzet, Deniz ve Kara Harp Okullarının ilk resim eğitimi derslerini programlarına 19. yüzyılda aldıklarını anımsattı. 20. yüzyıl başlarında okullarda modelden çalışmalar başlayınca ilk homurtular başlamış:

\n

Mustafa Sabri Efendi, İkdam gazetesindeki Birkaç iyi yanlarının hatırı için Avrupalılardan aldığımız kötülüklerden bir tanesi de şu insan vücutlarının resmini ve fotoğrafını çekmek rezaletidir. İş fotoğraf çektirmekle başladı; bakın şimdi kadınların çırılçıplak vücutlarının resmini yapmaya kadar vardıdiye yazdığı biliniyor.

\n

Enver Paşa, bu olaydan birkaç yıl sonra açılan Gülhane Parkına kadın ve erkeklerin ayrı günlerde girmesi için emir yayımlar. İstanbul Merkez Komutanlığı bir ressamın yaptığı peçeli, ama yüzü açık bir kadın portresini yasaklar.

\n

Kısacası, sanata saldırı bizde kalıtsal!

\n

\n\n\n

Farklı ilgi

\n\n\n

CHP Ankara 1. bölge adayı Levent Gök, seçim öncesi yükselen bir grafik izledikleri kanısında. Farklı bir ilgi var bu kezdiyor ve örnek veriyor:

\n

Sincanda eskiden biz insanlara giderdik, şimdi onlar bize geliyor.

\n

Göke göre, aile sigortası halkın içine işlemiş. Köy odalarında bile konuşulur olmuş bu tasarım. AKPnin en çok yara alacağı yer ise, hiç kuşkusuz ÖSYM rezaleti:

\n

Göreceksiniz, yalnızca bu yüzden AKP çok oy yitirecek.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

IMF Defteri 27 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları