Geyikbayırı’nı Kurtarmak

15 Nisan 2015 Çarşamba

Antalya-Geyikbayırı yeryüzünün en ilginç kayalarına sahip bir bölge. 2.5 kilometre uzunluğunda dikey şekilde inen, yükseklikleri 120 ile 20 metre arasında değişen kaya bandına sahip olması nedeniyle tırmanış sporu için ideal bir yer. 1994 yılında keşfedilmiş. Bu kayalar, kaya tırmanışı noktaları olarak dünyada ilk 4, Avrupa’da ilk 3 içinde gösteriliyor.
Aradan geçen yıllar içinde Geyikbayırı bu sporla anılır olmuş. Her yıl binlerce kaya tırmanışçısı bu bölgeye geliyor. Bölgenin köylüleri de sayıları her yıl artan yerli ve yabancı turistin ekonomilerine olan katkısından memnunlar.
Antalya’ya 30 km uzaklıkta olan Geyikbayırı 4.12.2014 tarihinde verilen bir ruhsat ile mermer ocağı olma potansiyeli için arama çalışmalarına açılmış. 67 hektarlık geniş bir alan için verilen ruhsat Sarkıt, Mağara, Anatolia gibi bölgenin ana tırmanış alanlarını da kapsıyor.

***

Giderek önemli bir gelişme gösteren ve günümüzde binden fazla tırmanış rotası ile son dönemde her yıl 20 binin üzerinde tırmanıcı tarafından ziyaret edilen Geyikbayırı, ruhsat sonrası büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalmış. Bölgede yapılacak maden aramaları, kayalarda geri dönüşü mümkün olmayan zararlara yol açacağı gibi bölgenin kaya tırmanışı, yürüyüş ve diğer bütün doğa sporları potansiyelini ve bununla birlikte alanın bölgesel turizme katkısını da yok edecek. Aynı zamanda hayvancılık, tarım alanları ve su kaynakları da olumsuz etkilenecek.
2012 yılında dünyaca ünlü National Geographic Dergisi tarafından “dünyada gidilmesi gereken 20 macera mekânı” arasında gösterilen Geyikbayırı ülkemizin birçok doğa parçası gibi tüm gücümüzle korumamız gereken bir bölge.

***

Ne var ki tepemizde gözü paradan başka bir şey görmeyen, inşaatçılığı ve madenciliği ekonomik büyümenin motoru sanan, ülkenin doğasına düşmanlığı 13 yıldır yüzlerce tanıklıkla kanıtlanmış bir iktidar var.
Ülkenin kıyıları betonlaşıyormuş, tarım alanları küçülüyormuş, gölleri, akarsuları kurutuluyormuş, ormanları tükeniyormuş bu iktidarın umurunda değil.
Bu iktidar yaşamlarımızı tüketiyor.
Bunları 7 Haziran günü ne yapıp edip sandığa gömmekten başka çaremiz yok.
Birbirimizle didişmeyi bir yana bırakıp bu iktidardan nasıl kurtulacağımızı düşünelim.
En azından Geyikbayırı’nın hatırına…  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları