AKP’nin Kırdığı Çubuklar...

18 Nisan 2015 Cumartesi

Fi tarihinde paşa hazretleri (Osmanlı’da sivil paşalar da vardı) ramazanda hatırlı komşularını iftara davet etmiş.
Ezan okununca oruçlar bozulmuş, akşam namazı eda edilip sofraya oturulmuş.
Sofradan kalkılınca, davetlilerden birinin ihtiyaç gidermesi gerekmiş. O gelene kadar ötekiler salona kurulup uzun çubuklarla tütün tüttürmeye başlamışlar. Adam dönüp de kendisine ayrılan yere geçmek isterken bir tütün çubuğunu haklayıvermiş. Sendeleyip adım atarken bir başkasını daha kırıvermiş. Ondan kaçarken bir daha, bir daha.
Ev sahibi adamı kurtarmak için “Efendi hazretleri şöyle buyrun” diye yer gösterecek olmuş. Adam yanıtlamış: “Paşa hazretleri, şurda bir çubuk kaldı. Onu da kırayım geliyorum.”

***

Bu küçük öyküyü, daha önce de AKP’yi tanımlamak için yazmıştım. Yaşananlar nedeniyle yeniden farz oldu diye düşündüm...

***

İlk gençlik yıllarımızda kendisini başkaları ile oranlanamayacak kadar büyük görenler için “kargadan başka kuş tanımaz” denirdi.
Başımıza ne geliyorsa böylelerinden geliyor.
Avrupa Parlamentosu’nun “Soykırımı tanıyın” önerisini dayatan kararında da sanırım bunun etkisi var.
Diplomasinin, görüşlerini nazik bir biçemle söyleme geleneğini bir yana atıp, herkesi küçük görme ve hakaret etme hakkına sahip olduğuna inanırsan sonucu da böyle oluyor.
Pazarlıkta esastır. Verdiğin her ödün, kazanılmış hak sayılır ve sürdürmek için yenileri istenir. Sözde soykırımda olduğu gibi terör pazarlığında da aynı yöntem geçerlidir.
Yıllar önce TBMM’de bir uluslararası “Soykırım iddialarını çürütme” toplantısı yapılmıştı. Bir yabancı uzman, soykırım iddialarının asılsızlığını belgelerle kanıtlayan yabancı uzmanların yazılarından oluşan kitabın TBMM’nin depolarında durduğunu söylemişti. Sonra ne oldu bilemiyoruz.

***

Öteki çubuklardan kimileri Cumhuriyet’in perşembe günkü sayısının manşetindeydi.
İşsizlik, TÜİK’in özenle hazırladığı araştırmaya göre yüzde 11.3’e yükselmiş. İş aramaktan vazgeçtiği gerekçesiyle işsizlik ordusunun tabelasından düşülenler bir yana, ocak ayında 454 bin kişi daha işsiz kalmış.

***

Başlangıçta eski başbakan yeni cumhurbaşkanının “faiz lobisi hainliği” iddiası ile fırlayan dolar, 2002’den bu yana 120 kuruş daha değer kazanarak 2.80’e doğru tırmanmaya başlamış.
“Sıfırlama” ya da “ayakkabı kutuları” ile gündeme gelen dolarlar prim yaparken, halk daha da fakirleşmiş, dış borçlar da tavana vurmuş...

***

Bana sorarsanız son kırılan çubuk, dinsel algı ile ilgili.
Namaz kılmak ve çalışmanın; hırsızlığı, haram ve kul hakkı yemeyi, rüşveti, yalan söylemeyi, dedikodu yapmayı sakıncasız (mubah) işlerden saydırmayı özendiren yaklaşımı.
Ayrıca “çalıyorlar ama çalışıyorlar” diyen yetkililerin yanıtlaması gereken bir de soru var. Kimin için çalışıyorlar?

***

Daha kırılacak bir sürü çubuk var. Bakalım AKP’nin iktidar ömrü yetecek mi?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları