Cüneyt Arcayürek

Üç İl Üzerine Varsayımlar

05 Aralık 2008 Cuma

Seçimi hangi partinin kazanacağı, adaylar ve seçmen kütükleri gündemin ilk maddeleri ve her biri sürekli tartışma konusu.

Sonuç 30 Mart 2009 sabahı belli olacak.

Her partinin adayları birer ikişer açıklanıyor.

Seçmen kütükleri sorunundaysa hayli mesafe aldık. İktidar partisi hariç, bütün muhalefet partileri, kimi uzmanlar, Yüksek Seçim Kurulunun seçmen sayısının 6 milyon arttığını ilan ettiğinden beri kütüklerin bu haliyle yapılacak bir seçimin şaibeli olacağını söylüyor.

Oysa, kütük sorunu yeni bir sorun değil.

Geçenlerde de öyküsünü yazdık: CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, 2007 seçimlerinde son nüfus sayımına göre seçmen sayısının saptanmadığını ve bu durumun seçim sonuçlarına olağanüstü oranda olumsuz etkilediğini örnekler vererek açıklamıştı.

Bir ölçüde MHP Öymene arka çıkan davranışlar gösterdi.

CHPye gelince Öymenin ortaya attığı kütük rezaletine sahip çıkmadı, seçimlerin omurgası olan bu konuyu sorun yapmadı.

Ne yaptı? Örgütüne bir yazı gönderdi. İllerden kütük rezaletini gösteren örnekleri toplayarak genel merkeze bildirmelerini istedi.

Ne oldu sonuç? Kütük rezaletiyle ilgili örnekler saptamayı bırakın bir yana, CHP örgütünün yarısı genel merkezden gelen yazıya yanıt bile vermedi.

Dörtte birinden şöyle böyle yanıtlar geldi.

Daha sonra neler mi oldu? Ört ki ölem! CHP Genel Merkezi, kütük sorununu rafa kaldırdı.

Altı milyon yeni seçmen açıklanıp, kütük sorunu patlayınca; parti genel başkanı son grup toplantısında, onca aydır üzerine gitmediği kütük sorununu neredeyse ulusal bir sorun olarak ele alan açıklamalar yaptı.

Bir buçuk yıl önce kütük rezaleti üzerine gidilseydi, sorunu çözme olanağı yakalanabilirdi.

CHP Genel Başkanı iş işten geçtikten sonra bugün sorunu çözmek için anayasa değişikliği gerektiğine varan açıklamalar yapıyor.

***

Gazetelerde, TVlerdeki açık oturumlarda yerel seçimler her açıdan ele alınıp tartışılıyor.

Hangi partinin oyunu yükselteceği, kimin oylarının düşeceği üzerine varsayımlar yapılıyor.

Tartışmaların odağındaki üç il: İstanbul, Ankara, İzmir.

Bu iller üzerine kurulan mantık 2004 yerel seçimlerinde partilerin aldıkları oyların günün koşullarında ne ölçüde değişeceğine dayanıyor.

2004 sonuçlarına göre bu illerde olası sonuçları masaya yatırırsak:

İstanbul: Büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde AKP yüzde 45.3, CHP 28.9 oy almış, aradaki fark yüzde 16.4.

İki partinin aldığı oylarsa: AKP, 1.917.577, CHP 1.223.356.

Aradaki fark: 694.227!

CHP, iki parti arasındaki farkın kapanmaz bir fark olmadığını biliyor ve bu nedenle çarşafa da, türbana da sarılıyor.

Ankara: AKP yüzde 55.1, CHP 12.8. Aradaki fark: Yüzde 38.

CHP, içinden bir aday çıkararak bu farkı kapatamayacağının bilincinde. SHP Genel Başkanı Murat Karayalçını aday yapması bu nedenden kaynaklandığı gibi, asıl neden SHPnin 2004te aldığı sonuç; CHPye Ankara Büyükşehir Belediyesini kazanma umudunu veriyor.

2004’te Karayalçının partisi SHPnin aldığı oy CHPden daha fazla: Yüzde 20.9.

SHPnin yüzde 20.9 oyuyla CHPnin 12.8 oyu toplanırsa yüzde 33.7ye doğru önemli bir sıçrama söz konusu. CHP, AKP ile arasındaki yüzde 38.3lük farkı böylece aşağıya çekeceğini ve günün koşulları da bu rakama eklenirse Ankarayı AKPnin elinden alabileceğini hesap ediyor.

Melih Gökçek, bu nedenle Karayalçının adaylığına karşı. Bir başka neden, SHPnin 2004te aldığı sonucun başkentte Kürt oylarına dayandığını öne sürüyor.

Şayet SHP 2004te aldığı oylar yitmediyse ve iki partinin toplam oylarına yaşam koşullarının getireceği oylar da eklenince CHPnin başkenti alması elbette söz konusu olabilir.

***

İzmir: 2004te CHP yüzde 47.2, AKP 32.6. Fark: Yüzde 14.6.

Bu yüzdelere göre, CHPnin 2009da da ipi göğüsleyeceği söylenebilir amma:

2007 genel seçiminde AKP aradaki farkı önemli oranda kapattı. CHPnin yüzde 37.7 oyuna karşılık yüzde 31 oy aldı. Aradaki fark, yüzde 6.7ye inmiş görünüyor.

RTE de bu son rakamlara güvenerek İzmiri mutlaka alacaklarını, almaları gerektiğini söylüyor.

CHP, parti içi kapışmaları bir yana bırakıp birliktelik içinde seçimi kazanma hedefine yönelmezse.. beklemediği bir sürprizle karşılaşabilir.

Global krizin giderek derinleştiği bir döneme giren ülkede, geçen seçimlere dayanan sonuçlarda daha ne gibi büyük değişiklikler olacağını bugünden öngörmek olanaksız.

Temennimizi yineleyelim: Bu seçim, AKPnin büyük ölçüde oy yitirdiğine tanık olmamızı sağlar ve geleceğe dönük hayırlara vesile olur inşallahhh!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları