'644 Sayılı KHK'

31 Temmuz 2011 Pazar
\n

\n\n\n

Geçen yazımızda yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının örgütlenmesini düzenleyen 4 Temmuz 2011 tarih ve 646 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyi (KHK) irdelemiştik...

\n

Bu bakanlığın sanıldığı gibi çevreye duyarlı şehircilikbaşlatmayacağını, tam tersine doğal ve kültürel dokuya duyarsız yapılaşmayı daha da arttıracağını, Şehir Plancıları Odasının (ŞPO) açıklamalarından da yararlanarak vurgulamıştık.

\n

Özellikle eski TOKİ başkanının bu bakanlığı yönetmesinin, ülke düzeyinde kentsel çevre ve kimlik değerlerini hiçe sayan uygulamaların bu kez bakanlık güvencesiyle süreceğinin yaygın kanı olduğunu da anımsatmıştık...

\n

Odalara darbe

\n

Aynı süreçte daha önce devreye giren 644 sayılı KHK ise çevreye duyarsız kentleşmeye meslek odalarının karşı çıkmaması için özel önlemler düzenliyor.

\n

Özellikle son yıllardaki talan ve rant planlarına karşı meslek kuruluşlarınca sürdürülen bilime ve toplum yararına dayalı direnişten, hatta hukuk mücadelesinden rahatsız olan egemen siyaset, çözümü bu kuruluşların özerkliğini ve gücünü yok etmekte görüyor...

\n

Bu konuda Mimarlar Odasının (MO) 26 Temmuz tarihli basın açıklaması, hem yeni bakanlıklardaki gerçek niyetlere, hem de imar yağmasındaki ileri demokrasinin ne anlama geldiğine açıklık getiriyor Özetle deniyor ki:

\n

TBMMden kaçırılarak yasa yerine KHK şeklinde devreye sokulan düzenleme, meslek odalarının özerk ve kamusal kimliklerini ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.

\n

Neden ve nasıl mı? İşte MO açıklamasından bazı anımsatmalar:

\n

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilen yetkiler, odaların özerk ve kamusal kimliğini yok sayan hükümleri de içeriyor.

\n

Cumhurbaşkanının 2008deki talimatıyla Devlet Denetleme Kurulu meslek kuruluşlarını incelemeye almıştı. Hazırlanan raporda ise odaların siyaset yaptıkları belirtilerek merkezi ve yerel yönetim uygulamalarına davalar açılarak engel oldukları vurgulanmıştı.”

\n

Bu raporun sonucu galiba şimdi ortaya çıkıyor.

\n

644 sayılı KHKye göre odalar, bakanlığın adeta hizmet birimihaline getiriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına mimarlık ve mühendislik meslek kuruluşlarına ilişkin mevzuatı hazırlamak ve bunları denetlemekgörev ve yetkisi veriliyor. Böylece meslek odalarının anayasada tanımlanan özerkyapıları ortadan kaldırılarak bakanlığa bağlı kuruluşhaline getirilmesi hedefleniyor.

\n

Bakanlıkta birim

\n

KHKye göre bakanlıkta kurulan Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü”, odaların asli işleri olan üye kayıt ve sicillerinin tutulması, mesleki kuralların belirlenmesi görevini bile üstleniyor. Böylece odaların temel leri ellerinden alınarak adeta işlevsizbırakılıyor.

\n

MO açıklamasında diyor ki: Bu nedenle, mesleki ve demokratik hakların korunması ve sağlanması, mimarlık ve kent değerlerinin korunması ve geliştirilmesi, bilimin rehberliğinde kamu ve toplum yararının gözetilmesi yönündeki çabalarımızı, meslektaşlarımız, duyarlı tüm kesimler ve yurttaşlarımızla birlikte sürdürmeye kararlı olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz.

\n

Meslek odaları, meslek ortamının ve demokrasinin olmazsa olmaz güvenceleridir. Bugüne dek sayısız yağma projesiyle ilgili odaların karşı çıkışları ve açtıkları iptal davaları sayesinde engellenebilmiştir.

\n

Şimdi hükümet, bu mesleki direnişi ortadan kaldırmak istiyor. Odalarımıza sahip çıkmak, yaşamımıza ve geleceğimize sahip çıkmak demektir. Mimarlar Odasının uyarıları ve özerk yapılarını sürdürmeleri için işbirliği çağrısı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının talan bakanlığına dönüşmemesi için tarihsel önem taşıyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları