Arzu Süzmen

Kısa kes, şort modası olsun!

12 Mayıs 2015 Salı

Sizin de içinizden gelmiyor mu bazen; gereğinden fazla uzayan sohbetlerde, artık tat vermekten çıkıp eziyete dönüşmeye başlamış her türlü ilişkide, saatlerce karar alınamayan, uzadıkça uzayan toplantıların ortasında: ‘Kısa kes, anlamdan uzaklaşma da hayatımdan çalma’ diye haykırmak?

Bizim içimizden gelir de kısa kesmek, moda dünyasının başrol oyuncularının gelmez mi? Gelmiş demek ki ve kısacık kesivermişler kumaşları; 2015 yazının en sıcak parçalarından biri de şort olmuş.

Kısa ve mutlu bir kariyer

Şort modası hayatımıza yıllar önce girdi. Marilyn Monroe, 1940’lardan beri özellikle Hollywood yıldızlarının tercihlerinden biri olan bu mini minnacık giysileri kısa süveterlerle kombinlemeyi severdi.

1960’lı yıllarda Londra modasının en önemli tasarımcılarından biri olan Mary Quant sayesinde popülerliği artan şortları, gençler uzun manto ve blazer ceketlerle giyerek podyumlardan sokaklara taşıdı.

1971 yılında, Amerika’da soul müziğin babası olarak bilinen James Brown, mini şortlara hayranlığını haykırdığı şarkısı ‘hot pants’ ile ortalığı öyle bir sarstı ki, mini şortlar dönemin hem moda hem de müzik alanında en önemli akımlarından biri haline geldi. Disko akımının yarattığı vücuda sıkıca yapışan mini şortlarla pistte dans etme tutkusu, tam da 70’li yıllarda yeni teknolojilerle üretilen polyester gibi kumaşlarla örtüştü ve akım daha da benimsendi.

31 Aralık 1971 tarihli LIFE Dergisi, şortları ‘kısa ve mutlu bir kariyer’ olarak özetlerken, bu akımın uzun yıllar süreceğini öngörememiş olsa gerek.

Amerika’da feminizmin yayıldığı ve seks devriminin gerçekleştiği 1970’lerde, kadınlar kendilerinierkeklere beğendirmek amacıyla değil, özgürlüğün tadını çıkarmak için vücutlarını saklamayı reddediyorlar ve bu yüzden şort akımını seviyorlardı. Dönemin ünlü televizyon dizisi ‘Wonder Woman’da bir süper kahramanı canlandıran Lynda Carter, kötülere karşı savaş verirken gücünü belki de kırmızı botları ve şortundan alıyordu.

1980’lerde eski popülerliğini yitiren akım, 90larda daha feminen ve güçlü şekilde geri geldi.

Unutulmayan şortlar

Hemen hemen her fotoğrafıyla Jane Birkin, Taxi Driver filminde Jodie Foster, Lara Croft: Tomb Raider’da Angelina Jolie, Spinning Around klibinde altın rengi mini şortuyla Kylie Minogue, şort tarihine adlarını altın harflerle yazdırdılar.



2015 Yazının şort modası

Bu sezon şortlarda kot kumaş, çiçek ve geometrik desenler, boksör modeli ve külot kesimler çok popüler.

Balenciaga, Balmain, Saint Laurent gibi lüks markaların podyumlara taşıdığı şortların daha ekonomik versiyonlarını hemen hemen tüm perakende mağazalarında bulmak mümkün.

Nasıl giymeli?

Gece çıkarken şortunuzun altına giydiğiniz uzun topuklu bir çift stiletto ile bacak boyunuz daha uzun görünür.

İş yerinde şort giymeyi düşünüyorsanız, dökümlü bir bluz ve blazer ceketle kombin yapabilirsiniz.

Plajda bikininizin altına giydiğiniz kot şortla, 1950’lerin pin­up kızlarına selam çakabilirsiniz.

Spor bir görünüm için gelsin tişört, denim şort, bileklik ve omuz çantası.

Sizin de ‘yeter artık, çok uzadı’ dediğiniz anlar olmuyor mu bazen? Oluyorsa kısa kesin, gitsin.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları