Hilmi Türkay

Ekrem Kurt'a Vefasızlık

19 Eylül 2011 Pazartesi
\n

Her spor dalının unutulmazları vardır. Bu unutulmazlardan birisi de atçılıkta Ekrem Kurttur. Hipodromların abisi, babası, sevgilisiydi. O bir efsaneydi. Bugün birçok jokey bir yerlere gelmişse onun payı büyüktür. At sevgisi Ekrem Kurtta bambaşkaydı. Hele hele ilk kez koşacak taylara bindiğinde kırbaç dahi vurmaz, okşar öperdi. Adam gibi adamdı, bir karıncayı bile incitmezdi. 1997 yılında kaybettiğimiz Ekrem Kurtun jokeyliği meslek seçmesi 1948e dayanır. İlk günden itibaren tehlikeli mesleğini efendice ve örnek olacak prensiplerle sürdürmüş usta jokeyimiz, 1934 yılında Manisa Salihlide doğdu. Çocukluğu burada geçen Kurt, küçük yaşlarda at sevgisini benliğinde tatmaya başladı ve tayların üstünden inmez oldu. Eniştesine ait Göksu ve Fidan isimli iki atla Salihlide çalışan ünlü jokey, 1948 yılının mart ayında İzmir Hipodromunda yapılan bin metrelik koşuda Göksuya bindi ve girdiği bu ilk yarışta bütün rakiplerini geride bırakarak hayatının da birinci zaferini elde etti.

\n

O günün Ekrem Kurt için bambaşka bir özelliği de vardı. Çünkü 14 yaşındaki bu genç, bileğinin alçıya alınmasına rağmen tüm riskleri göz önünde bulundurup, alçıyı sökerek, sakat eliyle koşuya katılmış ve birinciliği elde etmişti. Bu koşudan sonra Kurtun ünü yayılmaya, at sahipleri tarafından aranılan bir jokey haline gelmeye başlamıştı. Bir süre sonra Sedat Evliyazade aracılığıyla Girauld Ekürisine geçen jokey Ekrem, kısa zaman içinde mesleğinin bütün inceliklerini öğrenmiş, büyük ekürileri peşinden koşturur olmuştu. 1952-1959 yılları arasında Mehmet Karamehmet ekürisinde at koşan Kurt, daha sonra sırasıyla Fehmi Sımsaroğlu, Özdemir Atman ve Cemal Kura ekürilerinin atlarına binmiş, ardından devamlı olarak Eliyeşil ekürisinde kalmış, 14 Şubat 1993te de Türkiye Jokey Kulübüne üyelik kaydını yaptırmıştır.

\n

33 yıllık yarış hayatı boyunca yaklaşık 15 bin koşuya katılmış, 4 bin civarında birincilik kazanmıştır. En çok yarış kazandığı yıllar; 1955-59 arası olmuştur. Unutamadığı atlardan biri de hiç kuşkusuz Karayeldir. Bu güzide safkan ile 1973 yılında Gazi Koşusunu ve toplamda da 17 yarış kazanmıştır. Kurt, yarışçılık ve jokeylik hayatında toplam 7 Gazi Koşusu şampiyonluğu elde etmiştir.

\n

Ekrem Kurt, geçen çarşamba günü 14. ölüm yıldönümünde anıldı. Anma töreni bana göre tam bir fiyaskoydu. Sözüm ona; adına kupalı bir koşu düzenlenmiş. Yarış programına göz attım, bir de ne göreyim; Ekrem Kurt için organize edilen koşuda sadece üç at koşuyor. Yuh olsun! dedim kendi kendime. Ayıptır beyler, ayıptır. Hem de ne ayıp! Bu programı düzenleyenler gerçekten utanmalı. Birileri karşıma çıkıp, Prosedür gereği filan demesin. Ekrem Abi için prosedür olmaz. Yattığı yerde kemiklerini sızlattınız. Veliefendi Hipodromunda bir tören, bir saygı duruşu neden yapmadınız! Yarışseverlere Ekrem Kurtla ilgili sunumlar, bir vizyon gösterisi olmaz mıydı? Çok mu gördünüz bu saydıklarımı ona? TJK büyük sektör, doğrudur. Ancak büyük sektör böyle olmaz. Bu nedenle de önce başkan, sonra da yönetimdekileri vicdanlarıyla başbaşa bırakıyorum.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Umut var mı? 28 Nisan 2024
Yanlış karar! 23 Nisan 2024
Yazık oldu! 19 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları