Cüneyt Arcayürek

Terör Ne Zaman?..

27 Eylül 2011 Salı
\n

Başbakanın uçağına seçerek aldığı, tabii haberlerinde, yazılarında -rahatsızlık vermek ne demek- elbette desteğini esirgemeyen gazeteciler ulaştırdı haberleri.

\n\n\n

Uçağın sürekli konuğu gazetecilere, Hürriyet, Zaman, Yeni Şafak gibi Başbakanın özel uçağına sürekli konuk olanlara yeni isimler katıldı.

\n

Örneğin bunlardan biri, Kanal Dnin yönetmeni, ana haberlerin değişmez yıldızı Mehmet Ali Birand.

\n

RTEnin Amerikadan ayrıldığı gün ABD gezisini yorumladı.

\n

Başbakan; BM, Obama, Suriye, İsrail... aklına hangi devlet veya başkanı gelirse hepsini bir güzel fırçalamış.

\n

TVlerde konuşmayı, ertesi günü medyadaki övgüleri (örneğin Hürriyette Enis Berberoğlunun New Yorktan dünya bu sese kulak vermeli diye özetlenebilecek yorumunu) izleyen Müslüman halkımız da İslam ülkelerinin fatihi, BMde kimi devletlere fırça atan RTEyi alkışlıyor.

\n

***

\n

Tabii medyamız Amerikan basınında Obama-RTE ilişkilerine değinen bilgilerden habersiz görünmeyi yeğliyor.

\n

Örneğin New York Times gibi ağırlığı olan bir gazete, (22.9.11de) Obamanın RTEnin dostluğunu kazanmaya çok çalıştığını ama başaramadığını yazarken, ABD Başkanının özel görüşmelerde RTE için sert sözler kullanmaktan da kaçınmadığınıözenle belirtiyor.

\n

Kimin umurunda?

\n

Halkımız ve medya; dünyaya kafa tutan (MHP liderine göre dünyayı kurtaran adam) rolündeki RTEye övgülerini esirgemiyor, destekliyor ya; ötesi hava civa!

\n

***

\n

Başbakanın özel uçağı ile geziye katılan Mehmet Ali Birand, RTEnin New Yorkta hemen her gün gece gündüz oradan buraya koşarak çoook yorulduğunun altını çizdikten sonra, sözü özel uçağın yetersizliğine getirdi.

\n

Başbakan özel uçağında bugün üstü koltuk, çekme yatakta yatıyormuş.

\n

Yavu hem dünyayı kurtaracak, hem adını Türk kamuoyunun kafasına kazıyacak konuşmalar yapacak bir başbakana böyle küçük bir uçakla taa Amerikalara gidip gelmek yakışıyor mu? Adeta işkence uygulanıyor!

\n

Medyatik yalakalık, yandaşlık o denli gelişti ki ülkemizde, sorsanız şimdi kimilerine:

\n

Uçakta RTEye reva görülen rahatsızlıkla aylardır tek başına hücrede yatan Mustafa Balbay, daha rahattır diye bir kıyaslama yapabilirler.

\n

Bu yorum yadırganmaz da!

\n

***

\n

Şöyle fabrikadan yeni çıkmış, ısmarlama; geniş yatak odalı, bir de çalışma ofisi. Eşi Emine Hanım için dolaplar. Seçilmiş gazetecilere gündem yaratacak konuşmalar yapacak ayrı bir salon.

\n

Neden esirgeniyor RTEden? Peşin fiyat değeri 600 milyon dolarcık, yeni uçağı hak etmiyor mu?

\n

Daracık hücreye benzer bir kabinde RTE, terörün ülkeye egemen kıldığı kasvetli havayı dağıtacak açıklamalar yaptı.

\n

Terörü sonuçlandırmaktan aciz kalınca, halka yeni, peşine takılacağı, tabii yeni umutlar vermeye özen gösteren açıklamalar

\n

Bir kere mart-nisan aylarına dek terörün öldürmeye devam edeceğini Başbakandan öğrendik.

\n

Bu aylara kadar hudut birlikleri kurulduğu zaman çok daha rahatlayacakmışız”.

\n

Çünkü bu aylarda 5 bin 100 kişilik araziyi de halkı da tanıyacak olan ilk hudut birliği eğitimini tamamlayacak ve -açıklamadan çıkan anlama göre- teröristlerin önünü keseceklermiş!

\n

***

\n

Başbakan demek istiyor ki, sıkın dişinizi mart-nisana kadar. Hudut birlikleri göreve başladı mı terör daha az öldürecek, rahatlayacağız!

\n

Ama son sözü şu: Siyasetle müzakere-PKK ile mücadele.

\n

Lakin, hemen Kiminle müzakere edeceğiz, kiminle mücadele diyen RTE, terörün Siyasi ayağı iki parça. Dağ kadrosu iki parçadiyor, ama kendi sorularını kendi yanıtlayamıyor. Kafiyeli politik saptamasının içi de boş kalıyor.

\n

Durum böyle ise siyasal görüşmeler İmralı ile mi yoksa Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile mi yürütülecek?

\n

Durmadan değiniyor, Operasyonlar ancak PKK silahı bırakırsa durabilirdiyor.

\n

Oysa, PKKnin silah bırakmasını istemekteki amaç, örgütün silahları teslim edip Kandilden inmesi ise elbette gerçekleşmesi istenilen budur ama

\n

Evet bir aması var bu amacın.

\n

PKK, hükümetle yapacağı görüşmelerde temel dayatmalarını elde etmeden ne silahtan ne de terörden vazgeçer!

\n

Ateşkestim der, ama silah elde görüşme sonuçlarını bekler!

\n

Hava destekli kara harekâtı gerçekleşmedikçe, Kandil tamamen temizlenmedikçe ve çevresi sürekli denetim altına alınmadıkça, dillerinden düşürmedikleri söz gibi, terörün asgari düzeye inmesini beklemek....

\n

...kimi, yeni önlemlerle terörün önleneceğini topluma şırınga etmek, düşsel bir beklentinin gerçekleşmesine umut bağlamak anlamına gelmiyor mu?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları