İmzacılar Biliyor mu?..

19 Aralık 2008 Cuma

Dayanamadılar!..

Aslında yılbaşında başlatacaklardı ama gündemde yer bulunca apar topar düğmeye bastılar. Önceki gün itibarıyla işbirlikçilerin başını çektiği kampanya internette imzaya açıldı:

- Ermeni kardeşlerimden özür diliyorum!..

1915 Ermeni tehciri sırasında yaşananlar için açılan özür kampanyasına ilk elde aralarında ünlü akademisyen, yazar, gazeteci, politikacı ve sanatçıların bulunduğu yaklaşık iki yüz kişi katıldı.

İmza atanlara baktım; hiç şaşırmadığım, yakışırdediğim çok sayıda yüksek şahsiyetinyanında, şaşırdığım, hadi canımtepkisi gösterdiğim isimler de oldu. Sonra demek kidiye düşündüm, dönüşüm böyle bir şey!..”

***

Geçen hafta yazdığım İşbirlikçinin haysiyet sorunu başlıklı yazımda, özürcü aydınlara seslenmiş, bir dizi tarihsel gerçeği alt alta sıralamış ve Bunları biliyor musunuz? diye sormuştum. Tam düşündüğüm gibi oldu; asla yanıtlayamayacaklarını bildiğim bu sorular karşısında sessiz kaldılar, tıpkı Ermeni diasporası gibi!..

Bu defa imzacı arkadaşlara sormak istiyorum:

- Neyin altına imza attığınızı biliyor musunuz?.

İmza attığınız metinde, 1915’te Ermenilerin maruz kaldığı Büyük Felakete duyarsız kalınmasını vicdanım kabul etmiyor cümlesi mi kaleme sarılmanızı sağladı?.

Pekii, aşağıda sıralayacaklarımı imza atarken biliyor muydunuz?.

- Osmanlı arşivlerinde yapılan araştırmalarda 1914-15 yılları arasında tam 518 bin Türk ve Müslüman Anadolu insanının çocuk, kadın, yaşlı demeden vahşice katledildiğinin belgeleriyle nüfus sayımlarıyla kanıtlandığını biliyor musunuz?..

- Birleşmiş Milletler verilerine göre tehcir sonrası hayatta kalan Ermeni sayısının 1 milyon 200 bin olduğunu, Ermeni diyasporasının pek sahiplendiği Mavi Kitapta bile bu rakamın 1 milyon 150 bin olarak gösterildiğini, yabancı pek çok kaynağa göre Osmanlı idaresinde yaşayan toplam Ermeni nüfusun 1 milyon 600 bin civarında olduğunu biliyor musunuz?..

- 1915 yılının 11 Nisan günü Vanda Aram Manukyan liderliğindeki Taşnaksutyun komitacıları tarafından isyan başlatıldığını ve 17 Mayıs günü kenti Ruslara teslim ettiklerini, Amerikada yayımlanan Goçnak isimli Ermeni gazetesinin, adeta etekleri zil çalarak, Vanda yalnızca 1500 Türkün sağ kaldığını yazdığını biliyor musunuz?..

- Ermeni devlet adamı Bagrat Artemoviç Boryanın, iki ciltten oluşan Ermenistan, Uluslararası Diplomasi ve SSCB isimli kitabında, Ermenilerin Çarlık Rusyası ve Batı emperyalizmi tarafından nasıl kullanıldığını, 1878 Berlin Konferansı ve Ant-laşmasının ardından Ermeni milliyetçiliğinin ve ayaklanmalarının nasıl teşvik edildiğini, Ermeni meselesinin aslında Türkiyenin Rusya, Fransa ve İngiltere tarafından paylaşılması planları çerçevesinde anlam kazandığını açıkça yazdığını biliyor musunuz?.

- Ermeni tarihçi Lalayanın, 30 aylık bağımsız Taşnaksutyun iktidarı esnasında bugünkü Ermenistan topraklarında yaşayan yüz binlerce insanın katledildiğini, bu kanlı süreç sonunda Ermenistandaki Türk nüfusun yüzde 77, Kürt nüfusun yüzde 98, Yezidilerin ise yüzde 40 oranında azaldığını olanca çıplaklığıyla yazdığını biliyor musunuz?..

***

Peki, bu sıraladıklarım vicdan kanatmaya yetmiyor mu?!..

Eğer imzacı aydın arkadaşlar, bunları bilmeden imzalarını o metne koydularsa çok ayıp!.. İnsan tarihini bilmeden, neler yaşandığını incelemeden, kendi ülkesini, kendi insanını suçlayan bir yalana imza atar mı?..

Bilerek imza attılarsa mesele yok; zaten bu kampanyayı hazırlayan işbirlikçilerle aynı yolda yürüyorlar demektir. Bu yazıyı da kahkahalarla okurlar artık Ama unutmamaları gereken bir şey var:

- Tarih, işbirlikçilerin utanç öyküleriyle doludur!..

e-posta: [email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ülkemizi Geri Almak 3 Ekim 2013
Ülkemizi Geri Almak 11 Temmuz 2013
İhanet!.. 4 Temmuz 2013

Günün Köşe Yazıları