Sağlıkta Geri Vites

22 Kasım 2011 Salı
\n

Sağlıkta geri vitese takılı kalmış bir araba gibi, sağlık hizmeti, doktor eğitiminde çok tehlikeli bir gidiş söz konusu iken. Bugün sadece Cumhuriyet döneminin değil Osmanlının da onuru olmuş İstanbuldaki odak fakültelerin gerçekten uluslararası değerde bilim insanları, İstanbul Tıp, Cerrahpaşa Tıp fakülteleri öğretim üyeleri, asistan, uzman hekim, öğrencileri, sağlık çalışanları hep birlikte grev yapmak zorunda kalmışlarken. Nasıl oluyor da evrensel hizmet ve eğitimin, halk sağlığının çöküşüne konu olan, parlamento iradesi de yok sayılarak oldubitti ile sivil diktatoryal iradenin ürünü olarak gündeme gelen KHKlerle yasa değişiklikleri, halka hizmet gibi pazarlanabiliyor?..

\n

Pazar günü aydın namusu, bilim sorumluluğunun simgesi, uluslararası tıp hizmeti, topluma, halk sağlığına, eğitime katkıları ile marka olmuş, gerçekten dertleri para kazanmak olsa kolayca köşe dönebilecek değerlerin karşımızda dizilmiş, dertlerini anlatma çabalarını dinledikçe, uzun zamandır olmadığı kadar içim karardı.. En çok da bilim insanlarının, bilimsel verilerle anlatmaya çalıştıkları çarpıcı sorunları dinlerken, medyatik önyargılardan biraz olsun utanabilen gazeteci arkadaşlarımın, Bakan anketlere göre çok popüler, başarılı. Halk sağlık hizmetlerinden çok memnun.. Demek ki siz derdinizi anlatamıyorsunuztonundaki çıkışlarında içim sızladı..

\n

Sağlıkla ilgili gerçek tüm araştırmalar, halkın sağlık hizmetlerinden yararlanmasında gelişmenin olumsuz olduğunu ortaya koyuyor. Somut bire bir yaşayanların da bildikleri gibi, sosyal güvenlik sistemleri içinde sağlık hizmetlerinden yararlanmada hızlı bir çöküş söz konusu. Hele de nüfus kâğıdı eskimeye başlayanlar ve sorunlu hastalıkları olanların insanca tedavi olması, yaşam hakkı için dudak uçurtan paralar isteniyor. Yanıltan görüntü olsa olsa acil durumlar için özel sağlık kurumlarına gidebilmeden. Tamam, sosyal güvenlik sigortaları çoğunluk özel hastanelerde de geçiyor. Ancak tedavinizin karşılığı muayene farkından başlayan, zorunlu-ticari üstüne üstük sağlığa da zararlı tahlillerle kabaran faturalar önünüze çıkıyor. Sahibinin sesi medya güdülemesi sayesinde kendi yaşadıklarımızın bile bilincine varamadan, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi, kalitesi düşerken lüks tüketim tadında pazarlanmasına alkış tutuyoruz..

\n

***

\n

Erdoğan hükümetinin çok medyatik Sağlık Bakanının pazarlamasında, sağlığın sorumuluk alanına giren tüm kurum, uzmanların dile getirdikleri gerçekler ile çatışan, yeni yasal değişiklikler ise doktor eğitimi, yetiştirilmesi ile birlikte, tıp fakültelerinin geleceğine rahmet okutacak içerikler taşıyor. Tek gösterge hizmeti veren, alanların toptan 22 Kasımda grevdeyizdeme noktasına gelmiş olmaları, illgili meslek kuruluşlarının tümünün çığlık içerikli uyarıları değil elbette.. Başka Hacettepe, Cerrahpaşa, Çapa.. yok...durumu anlatmaya, kavratmaya yönelik sloganlar sadece elbet.. KHKlerle devletin elindeki anlamlı tüm tıp fakültelerinin içinin boşaltılması, özel üniversiteler, hastanelere yönelişi, kimlik, marka olmuş bilim insanlarımızı da devlet eliyle halka hizmet, eğitim kurumunda tedavi ile tıp bilimini geliştirmek, öğrenciyi gerçek doktor olmaya yöneltme icraatının daha ilk aylarının sonuçları çok vahim..

\n

Karşımızda çok özel alanların cerrah, tedavi uzmanları, parmakla sayılan uluslararası üne de sahip bilim insanları, üniversite hastaneleri içinde hastalara dokunma yasağının gelmesi ile birlikte, öğrencilerine uygulamalı ders yaptıramama cezalıları olarak duruyorlar.. Bir hedeseler, lüks otel gibi pazarlanan markalı hastanelerin, özel üniversitelerin kadrolarında belki de çok elverişli çalışma ortamı da bulacaklar.. Olan, devletin elindeki, zaten çok pahalı olan tıp eğitiminden yararlanan, doktor olacak yeni kuşaklara olacak.. Olan eğitim kapsamı içinde çok zorluklu, çok pahalı özel hastalıklarda da tedavi hakkını bulabilen hastalara olacak.

\n

Veriler birbirinden çarpıcı, utandırıcı. Erdoğan iktidarlarında özel hastaneler, özel üniversitelere çok ciddi destekler veriliyor.. Sonuçta devletin kesesinden olmak üzere sigorta sistemlerinden ödenmesi gereken paralar üniversite hastanelerinde kabul edilenlerin kolayca 5-10 katına çıkarılabiliyor. Fakülte fakülte, bölüm bölüm son KHKler sonrası gelişmelerin sonuçları da var; Cerahpaşada bir tek dahili bilimlerde yüzde 35, cerahi bilimlerde yüzde 50 bilim insanı, doktorun, ücretsiz izin, mesai dışı çalışıyor olma, emekli olma durumlarına bağlı sağlık hizmetinden çekilmeleri gerçeği yaşanmış. Tabii ki alanlarının çoğunlukla en uzman, en önemli kişileri olmaları bağlantılı da, çok önemli ameliyatlar, yaşamsal değerde sağlık hizmetleri durmuş.

\n

Medyanın karayı ak yapma kirli oyununa, iktidarın sağlığı paralı yapma operasyonunda gözü kara gidişine karşın, yoksa siz hâlâ toplumsal sağlık kaygıları duyanların, sorumlu uyarıları yapmaya çalışanların Tıp eğitimi ve sağlıkta yıkıma karşı bugün yapacakları grev eyleminin yanında duranlardan mısınız?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bugün 23 Nisan... 23 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları