Yılmaz Şipal

'Bir Peri Masalı: Engelli Hakları'

12 Aralık 2011 Pazartesi
\n\n\n

Yılın 3 Aralık günü,Dünya Engelliler Günüolarak kutlanmakta.

\n

Bu yılın Dünya Engelliler Günüiçin TBMMde yapılan törende, Birleşmiş Milletlerdeki Engelli İnsan Hakları Sekreterliğigörevini bırakarak Türkiyeye dönen ve 12 Haziran 2011 seçimlerinde CHPden İstanbul 1. bölgeden milletvekili seçilen Şafak Pavey engelli haklarıüzerine görüşlerini açıkladı.

\n

Şafak Pavey, 24 Mayıs 1996da İsviçrenin Zürih kentinde tekerlekli sandalyedeki bir arkadaşını trene bindirmeye çalışırken geçirdiği bir kaza sonucu sol kol ve bacağını kaybetti.

\n

Şafak Paveyin3 Aralık Dünya Engelliler GünüMeclis kürsüsünden engelli haklarıüzerine yaptığı hepimizi ilgilendirenkonuşmadan alıntılar:

\n

“(…) Türkiye, sorumluluklarını yerine getirmek ve denetlemek gibi bir derdi olmadığı için uluslararası sözleşmeleri rahatlıkla imzalıyor ve onaylıyor..(…)

\n

Toplumun istismar edeceği vehmiyle, bir peri masalı tadında verilen haklar, uygulamaya gelindiğinde kurnaz yönetmeliklerle deliniyor. Kaşıkla dağıtılıp kepçe ile geri alınıyor.

\n

Ekim 2004te hükümet ülkemizdeki engelli sayısını 8 milyon 431 bin 937 kişi olarak açıklamıştır. 2008de ise Başbakanlık raporunda sayı 1 milyon 673 bin 550 olarak açıklanmıştır. 6 milyon 758 bin 387 kişi buhar olup uçtu mu?

\n

Hükümet, Temmuz 2006 tarihinde, Özürlü Raporları Yönetmeliğini değiştirince milyonlarca engelli bir gecede engelsiz oluverdi. Biri de benim. Buhar olup uçmadım. Karşınızdayım. Bacağımın ve kolumun uzadığı varsayılmış, dünyada yüzde 98 olan engelli raporum iptal edilmişti. (…)

\n

Doğa felaketlerinin, savaşın, şiddetin, akraba evliliklerinin, yoksulluğun ve dünya ikincisi olarak trafik kazalarının ülkesi Türkiyede engellilerin ve ailelerinin durumu trajik boyutlardadır.

\n

Ülkemizin en sessiz çoğunluğundan, aileleri ile birlikte 30 milyon civarında insandan söz ediyorum. Hepimizi onlara karşı işlediğimiz hilelerden ve insanlık suçundan vazgeçmeye davet ediyorum.

\n

Gelin 24. dönemden engellilerin eşit vatandaşlık ve onur hakkını güvenceye alacak olan insan hakları yasasını, kevgire çevirmeden çıkaralım. İnsanın bütçeden daha değerli olduğunu önce Maliye’ye hatırlatalım. Ve insan odaklı ilk yasayı hep beraber çıkaralım. (…)

\n

Engelliler siyasetin merhamet soytarıları değillerdir. Onlarla ruhlarımızı arındırmak alışkanlığından vazgeçelim. Kimsenin böyle bir haddi yoktur, olduğunu sananların hukuksal vatandaşlık tanımını öğrenmeleri gerekiyor.

\n

Engelli sorunlarını araştırma komisyonu kurulmasını teklif eden önergemi yüce Meclise ulaştırdım. Ayrıca İnsan Hakları İnceleme Komisyonu içinde bir İnsan Hakları Sözleşmesi olan engelli hakları için alt komisyon kurulmasını teklif ediyorum. Yüce Meclise saygıyla duyururum. Beni dinlediğiniz için çok teşekkür ederim.

\n

CHP İstanbul milletvekili Şafak Paveyin, bir peri masalı tadında verilen haklarolarak tanımladığı engelli haklarınındüzenlendiği, Engelli Kişilerin Haklarına Dair Uluslararası Sözleşmenin 3. maddesi ile belirlenen genel ilkeler:

\n

(a) Kişinin doğuştan gelen onuru, kendi seçimlerini yapma özgürlüğü dahil olmak üzere bireysel özerkliği ve kişilerin bağımsızlığına saygı gösterilmesi.

\n

(b) Ayrımcılık yapılmaması.

\n

(c) Topluma tam ve etkin bir biçimde katılım ve dahil olma.

\n

(d) İnsani çeşitlilik ve insanlık çerçevesinde engelli kişilerin farklılığına saygı gösterilmesi ve kabul edilmeleri.

\n

(e) Fırsat eşitliği.

\n

(f) Erişebilirlik.

\n

(g) Erkek ve kadınlar arasında eşitlik.

\n

(h) Engelli çocukların gelişme kapasitesine saygı gösterilmesi ve engelli çocukların kimliklerini koruma hakkına saygı gösterilmesi.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

'Bedava' Yaşamak 22 Ekim 2012

Günün Köşe Yazıları