Siyaset Kaçakçılığı!

08 Ocak 2012 Pazar
\n

Türkiye klasiklerinden biridir; korkunç bir olay meydana geldiğinde, sonrasında yaşananlar daha vahim olur.

\n

Uluderede de benzer durumla karşı karşıyayız.

\n\n\n

Önce şu noktanın altını çizelim; 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan böylesine acı bir olay bile, yöre halkının karşı karşıya olduğu zor yaşam koşullarını gündemin birinci sırasına çıkaramadı. Hükümetin terörle mücadele üzerinden de yürüttüğü siyaset mühendisliğiher şeyin önüne geçti.

\n

Hükümet çevrelerinin de yarım ağızla kabul ettiği kaçakçılıkgerçeği etrafında yaşananlar, 5-6 günlük dizi yazıya malzeme olacak zenginlikte görünüyor.

\n

Gazetelerin farklı sütunlarında yer alan kaçakçılıkmotifli haberleri alt alta koyduğumuzda ortaya şöyle bir tablo çıkıyor:

\n

- Yöre halkının sigara ve mazot kaçakçılığı yapmasına devletin resmi kurumları göz yumuyor.

\n

- Güvenlik güçleri operasyona çıkacağı zaman, kaçakçılara haber veriyor, şu şu bölgelere girmeyindiyor.

\n

- Kaçakçılık yapanlar günde 50 lira kazanıyor. Yani 6 paket Marlboro parası. Getirilen ürün çok daha kıymetli olduğuna göre, kaçakçılığın asıl rantını alanlar kim?

\n

- Terör örgütünün sınır kaçakçılığından pay aldığı farklı biçimlerde ifadelendiriliyor. Bu durumda, devlet kaçakçılığa göz yumarken terör örgütü de pay mı alıyor?

\n

- Sigara, mazot kaçakçılığını çekici kılan hükümet. Çünkü her ikisinin de yaklaşık yüzde 70-80i vergi. Böylece vergisiz kaçak ürün çok kârlı.

\n

***

\n

Silivrideki 10 hapishaneden 2sinde, ağırlıklı olarak uyuşturucu kaçakçılığı suçundan tutuklananlar yatıyor. Geçimini çok büyük ölçüde sigara, mazot, çay, şeker kaçakçılığından sağlayan yöre halkı arasından işin dozunu kaçırıp uyuşturucu işinegiren de oluyor.

\n

Bu suçtan tutuklu olanlar, Biz zaten ilk hükmü şehir plakasından yiyoruz. Nüfus cüzdanında doğum yeri Van, Diyarbakır, Kilis, Şırnak, Hakkâri yazıyorsa, elde yeterli delil olmasa bile, hâkimler, bu adam bu suçu işlemiştir, diye düşünüyor. Cezayı basıyordiyorlar.

\n

Uluderenin sadece kaçakçılık boyutunu ele alırken nerelere geldik.

\n

Uludere olayının ardından hükümetin izlediği terörle mücadele politikası bir kez daha yüksek sesle dile getirildi.

\n

Başta Başbakanın konuşmaları olmak üzere hükümet çevrelerinden yapılan açıklamaları Türkçeye şöyle çevirebiliriz:

\n

Güneydoğu merkezli siyaset yapan partiye ihtiyaç yoktur. Öteki muhalefet partilerine Güneydoğuda ihtiyaç yoktur. Hazır devlet de AKPli olmuşken bölge halkı da aynı çizgiye gelsin, bu iş bitsin. Bunu benimserlerse her bakımdan önlerini açarız. Hükümet programının Kürtçesini okumalarına bile izin veririz!

\n

Hükümet bu anlayıştan vazgeçtiği gün, çözüm için ilk adım atılmış olur.

\n

***

\n

Devletten kaçakçılık izni alarak, terör örgütüne haraç vererek ayakta kalmaya çalışan bölge halkının B planı göç. Doğduğu topraklarda umudunu yitirenler soluğu ya Güneydoğunun büyük kentlerinde ya da Batıda alıyorlar.

\n

Bir başka açıdan bakıldığında bu durum bile başlı başına birlikte yaşama iradesininyansıması. Ne yapıp edip çözümü bu toprakların içinde bir yerlerde arıyorlar.

\n

Uludere olayı, bölge insanının birinci sorununun ekonomik olarak ayakta durabilmek olduğunu gösteriyor. Terör örgütü de bu gerçeğin üzerinden besleniyor.

\n

Hükümet ise işine gelmeyen her türlü muhalefeti terör çizgisine sokma çabası içinde. Yıllardır büyük anlamlar yükleyerek açıkladığı politikaların hiçbirinden sonuç alamayan hükümet, şimdi bir kez daha yeni açılımlar-kapanımlar peşinde. Ancak şunu da kabul etmek gerekir ki, bunlarla Güneydoğu dahil, tüm Türkiyeden oy almayı başarıyor.

\n

Şöyle bir kavram üretsek, abartmış mı oluruz:

\n

Siyaset kaçakçılığı!

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

ABD gezisi iptal gibi! 25 Nisan 2024
ABD ile Hamas gerilimi! 24 Nisan 2024
Istakozgiller! 23 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları