Ekşi Sözlük

05 Temmuz 2015 Pazar

Türkiye’de internet üzerinde gerçekleştirilmiş başarılı projelerin listesini çıkarsak, Ekşi Sözlük bu listede mutlaka yer alır.
Ekşi Sözlük, Türkiye’de kullanıcı tarafından oluşturulan ilk sözlük.
15 Şubat 1999’da yayına girdi. O zamanlar ne Wikipedia var, ne Facebook.
Yaratıcısı 1978 doğumlu Sedat Kapanoğlu o zamanlar 21 yaşında. Ekşi Sözlük’ü eğlence olsun diye yapmış. Zaten bir işte aşk ve eğlence varsa, o iş başka türlü oluyor.
Zamanla keyifli bir grup oluşmaya başladı Ekşi Sözlük çevresinde. Eğlenceli, nitelikli yazılar okumaya başladık.
İlgi her geçen yıl arttı. Fikirlerin özgürce tartışıldığı bir platform haline geldi. Gençlerin soluk aldığı bir alan oldu.
Arada, keskin dilli yazarları yüzünden eleştirilere hedef oldu. Ancak ilgi azalmadı. Aksine, bir Ekşi Sözlük kültürü oluşmaya başladı.
Ekşi Sözlük yazarı olmak gençler arasında “havalı” bir şeydi. Üniversitedeki öğrencilerimden biliyorum. Oraya madde yazacağım diye internet üzerinde araştırma yapmaları hoşuma gidiyordu.
Ekşi Sözlük’e ilgi artmaya devam ederken, tepkiler yoğunlaştı. Ekşi Sözlük’çüler hukukçularla tanışmaya, özgürlük mücadelesi vermeye başladılar. Ekşi Sözlük’ün özgürlüğü Türkiye’ye fazla gelmişti.
Gezi olaylarından sonra baskılar iyice arttı. Ekşi Sözlük belli çevrelerin hedefi haline geldi.
Sonunda sözlüğün kurucusu Sedat Kapanoğlu ve 40 sözlük yazarı hakkında, “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçlamasıyla 9 aydan 1.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Sedat Kapanoğlu, on ay hapis cezası aldı. Cezası ertelendi.
Kapanoğlu, bir ay sonra Türkiye’den ayrıldı. Amerika’ya gitti. Artık Ekşi Sözlük’te herhangi bir sorumluluğu yok. Tüm görevlerinden istifa etti. Ekşi Sözlük onsuz yoluna devam edecek.
16 yılda, Türkiye’de en çok ziyaret edilen web sayfalarından biri oldu Ekşi Sözlük. Her ay 21 milyon kişi tarafından ziyaret edilen bir web sitesi düşünün. Ne Facebook, ne Twitter Ekşi Sözlük’e olan ilgiyi azaltamadı. Bu bir başarı.
Türkiye’de de Bill Gates’lerimiz, Steve Jobs’larımız, Larry Page’lerimiz olsun istiyoruz.
Neden?
Çünkü Türkiye’de Microsoft, Apple, Google gibi üç şirket olsa, ülke ekonomisi bambaşka hale gelir. Siyaset bile başkalaşır.
Fakat olmuyor. Gates’ler, Jobs’lar yetiştiremiyoruz.
Özgürlüğün olmadığı yerde yaratıcılık da olamıyor.
Dünya çapında beyinler yetiştirmeyi bırakın, var olanlara sahip çıkamıyoruz. Onları yurtdışına kaçırıyoruz.
Dünyaca ünlü sanatçılarımıza yaptıklarımız ortada.
Sonra 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağız diyoruz.
Hem de çocuklarımıza doğru dürüst eğitim bile veremezken. PISA sonuçlarına bakmışsınızdır.
Son olarak çocukların bilgisayar kullanma becerisini ölçmek amacıyla The International Association for the Evaluation of Educational Achievement (IEA) tarafından uluslararası bir araştırma gerçekleştirildi. Türkiye 20 ülke arasında sonuncu oldu.
Dünyanın en büyük 10. ekonomisi olmayı nasıl başaracağız?
Ekşi Sözlük’ün yaratıcısı Sedat Kapanoğlu ve onun gibileri ülkeye dönmeye ikna edemediğimiz sürece, bu hedefe ulaşılabilir mi?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Önce Cumhuriyet! 9 Eylül 2018
İklim için ses ver! 2 Eylül 2018
Özel yaşamın sonu mu? 26 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları