Gümüşlük’te nota rüzgârı

08 Temmuz 2015 Çarşamba

Gülsin Onay’ın sanat danışmanı olduğu 12. Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, Bodrum’daki Klasik Müzik Derneği’nin gönüllü üyelerinin desteğiyle devam ediyor. Denizbank’ın katkısı ile güçlenen festivalde, Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışması yeni yetenekleri keşfedecek

12. Gümüşlük Klasik Müzik Festivali geçen hafta Bodrum’un rüzgarlı bir gecesinde, Antik Tiyatro’da başladı. Gülsin Onay’ın sanat danışmanlığında, Eren Levendoğlu’nun sanat yönetmenliğinde ve Bodrum Klasik Müzik Derneği’nin gönüllü üyeleriyle organize ediliyor. Bu yıl Denizbank’ın desteğini de almış. Festival kapsamında iki yılda bir düzenlenen Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışması’nda yine üstün yetenekler keşfedilecek; Gümüşlük Festival Akademisi’nde ise 4 ayrı dalda masterclass açılarak değişik sanatçılarla eğitim sunulacak.
Açılışta Rengim Gökmen yönetimindeki Karşıyaka Oda Orkestrası ve solist Gülsin Onay, ilk yarıda Mozart’ın 12. Piyano Konçertosunu ikinci yarıda trompetçi Cem Sevgi’nin katılımıyla Şostakoviç’in “Piyano, Trompet ve Yaylı Çalgılar için Konçertosu”nu, çaldılar. Ne yazık ki rüzgârlı bir geceydi. Notalar uçuştu, çalgıların arasına yerleştirilmiş mikrofonlardan uğultular yükseldi. Mekânın yetersiz akustiği, dinleyicinin bir türlü yerleşememesi, konserin geç başlaması, seçilen programın uzunluğu olumsuz yönlerdi. Bunlara karşın Rengim Gökmen’in deneyimli şefliğindeki topluluğun enerjisi ve her zaman dinleyicisiyle son derece barışık olan Gülsin Onay’ın coşkulu yorumu herşeyin üstesinden geldi.
İkinci konser Hakan Şensoy yönetiminde minyatürlerden örülmüş bir programdı. Bu kez Gümüşlük-Koyunbaba Antik taş ocağı’nda yer alan konserin solistleri Karşıyaka Oda Orkestrası’nın kendi içinden seçilmişti. Genç topluluğun ilk konserinden bu yana büyük bir yol katteğini görmek, mutlandırıcıydı.
Bu akşam aynı mekanda flütçü Bülent Evcil’i piyanist Phillip Moll ile dinleyceğiz. Gelecek hafta ise dünyaca ünlü Kronos Quartet, Rus piyanist V. Gryaznov, Trio Klavis, Gilles Apap (keman) ve Miroslav Dacic (piyano) ikilisi, piyanist Martin Roscoe, piyanist Anika Vavic, Gülsin Onay ve klasikten caza, kendine özgü besteleriyle ünlenen piyanistimiz Ayşedeniz Gökçin’in Nirvana ve Pink Floyd başlıklı dinletisi yer alacak. Gümüşlük Festival Akademisi Masterclass Programı’nda ise flüt, keman, piyano ve şan sınıfları açılacak.
Bu festivalin iki yaratıcısı var, birisi Ahmed Leventoğlu’nun piyanist kızı Eren Leventoğlu, diğeri ise Gülsin Onay.
Gülsin, dünyanın dört bir yanındaki konserlerinin ve ustalık sınıflarının yanı sıra bu festivalin sanat danışmanlığını ayrı bir zevkle yürütüyor:
“Eren Londra’dan gelip Bodrum’a yerleşmiş, Gümüşlük- Eklisia’nın mekânında bir müzik festivali düzenlemeyi planlamış, benden de yardım istemişti. Bu kıyılarda bir festival, benim de gönlümde yatan bir projeydi. Hemen kolları sıvadım. Önce sadece piyanistlerle başladık, büyük isimler geldi. Ardından keman, viyolonsel, şancılar, oda müziği ve orkestrayla dinletileri büyüttük. Sonra da festival akademisini açtık ve büyük sanatçılarla çocukları buluşturduk. Sevgili hocam Saygun’un adına ilk kez bir piyano yarışması düzenledik, nice genç piyanistin ortaya çıkmasını sağladık. Festivalimiz Eren’in büyük çabalarıyla ve gönüllü dostların emeğiyle ayakta duruyor. Artık Eklisia’yı kullanamıyoruz ama yeni mekanımız Koyunbaba-antik taşocağı büyülü bir ortam. Amatör ruhun heyecanıyla, sanatçı dostlarımızın katkılarıyla şenlenen, temel bir kuruluşa sırtını dayamamış bir festival düzenliyoruz. Sanatçılar ve eserler ise son derece nitelikli. Aslında bizimki salaş bir balıkçı restoranı gibi. Ama sonuçta lezzetli balık sunuluyor!”  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eski bayramlar 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları