İskilipli Âtıf Hoca Kimdir?..

08 Mart 2012 Perşembe
\n

Dersim isyanı ile ilgili sıcak tartışmaların yapıldığı sıralardı... Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tartışmaya şu veciz sözlerle katılmıştı:

\n

- Bir de İstiklal Mahkemeleri arşivi açılsa, oralarda daha ne Dersimler var...

\n

Arınç, aslında bir kişiyi özel olarak öne çıkarıyor, İstiklal Mahkemesi tarafından 1926 yılında Devrim karşıtlığı suçlamasıyla idam edilen İskilipli Âtıf Hocayı işaret ediyordu. Bu sözler AKP içinden, tarikat ve cemaat çevrelerinden ve işbirlikçi medyadan büyük destek gördü... Öyle bir mizansen çizildi ki; gaddar, kan içici Cumhuriyet, zavallı ve masum Âtıf Hoca Şapka Devrimine muhalefet ettiği için gözünün yaşına bakmadan asıvermişti!..

\n

Bu bilinçlikampanya sonucunda, kısa bir süre önce İskilip Devlet Hastanesine Âtıf Hocanın adı verildi, diğer bir deyişle şöyle olmuş oldu:

\n

- Âtıf Hoca punduna getirilip aklandı, itibarı iade edildi!..

\n

***

\n

Peki, İskilipli Âtıf Hoca aslında kimdi?..

\n

Âtıf Hocanın adı ilk kez, İstiklal Mahkemesinin önüne çıkmadan çok önce, 1908 Devrimi sırasında muhalif olarak öne çıkmıştı. Öyle ki; Mahmut Şevket Paşanın katli nedeniyle suçlanmış ve Sinopa sürgün edilmişti...

\n

Âtıf Hoca yıllar sonra, Birinci Dünya Savaşının ardından bu kez Teali İslam Cemiyetinin kurucusu olarak sahneye çıktı. İngilizlerle, Sait Molla ve Rahip Frew isimli İngiliz ajanlarıyla içli dışlı olan bu derneğin başkanı Mustafa Sabri, Damat Ferit hükümetine şeyhülislam olarak atanınca Teali İslam Cemiyetini fiilen yardımcısı Âtıf Hoca yönetmeye başladı.

\n

Haa, Mustafa Sabri kimdi diye soracak olursanız; Kurtuluş Savaşına karşı hainlerin oluşturduğu İngiliz Muhipler Cemiyetinin kurucuları arasındaydı. 11 Nisan 1920 tarihinde başta Mustafa Kemal olmak üzere Kuvayi Milliyecilerin idam fetvasını kaleme alan kişiydi. Sevr Antlaşmasını kabul eden hükümette şeyhülislamdı ve ilk imza atanlar arasındaydı. Boğazlayan Kaymakamı Kemal Beyin idamına da fetva veren kişidir...

\n

İşte İskilipli Âtıf Hoca, Teali İslam Cemiyetini bu kişiyle birlikte kurmuş ve fiilen yönetmiştir. Bu cemiyetin, Anadoluda Kurtuluş Savaşını örgütlemeye çalışan Mustafa Kemal ve arkadaşları ile ilgili bildirilerinden birini okuyalım:

\n

“...Yazık ki halkımız Talât, Enver, Cemal, Mustafa Kemal gibi beş on eşkıyanın vücudunu ortadan kaldırmak için gereken fedakârlığı yapmıyor. İngilizleri kızdırdınız, üzerimize Yunanlıları musallat ettiler. Şimdi usulca oturup yenilginin sonuçlarına katlanmak yerine Yunanlılarla harbe tutuşuyorlar. Bu eşkıyaları ve asileri en kısa zamanda bertaraf etmek hepimize farzdır. Harp yıllarında sizleri cephe cephe sürükleyen ve din kardeşlerinizin suçsuz yere ölmelerine sebep olanlar arasında Mustafa Kemal, Ali Fuat, Bekir Sami gibi zalimler de vardı. Siz bu zalimlerin cinayetlerine daha ne kadar göz yumacaksınız?

\n

Elinize aldığınız bu fetva Allahın emridir, padişah fermanıdır. Sizler bu katil canavarları daha fazla yaşatmamakla mükellef ve görevlisiniz. Bunların vücudlarını külliyen ortadan kaldırmak Müslümanlık için farz olmuştur...”

\n

Nasıl buldunuz, etkileyici değil mi?!..

\n

***

\n

Âtıf Hoca, tüm bu yaptıklarına karşın, cumhuriyetin ilanından sonra çıkarılan afla kurtuldu. Ancak durmadı. Savaştan sonra İngilizlerin yardımıyla Yunanistana sığınan, cumhuriyete ve Türk milletine Müslüman barbarlar diye saldıracak kadar gözü dönmüş olan Mustafa Sabri ile ilişkisini sürdürdü.

\n

Son olarak Kıyafet Devrimine karşı, “Frenk muhalifliği ve şapka isimli bir kitapçık kaleme aldı. Bu kitapta ve yaptığı konuşmalarda şapka giymenin küfür ve dinsizlik olduğu propagandası yapıyordu. İstiklal Mahkemesi tarafından tutuklandı ve 4 Şubat 1926 yılında Devrim karşıtı faaliyetler içinde olduğu suçlamasıyla idam edildi...

\n

Aslında yazılacak daha çok şey var, ancak yerim bitti. Ama İskilip Devlet Hastanesine adı verilen İskilipli Âtıf Hocanın öyküsü kısaca budur..

\n

- Vicdan da sizin, karar da sizin...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ülkemizi Geri Almak 3 Ekim 2013
Ülkemizi Geri Almak 11 Temmuz 2013
İhanet!.. 4 Temmuz 2013

Günün Köşe Yazıları