Cüneyt Arcayürek

Yargının İçindeki El!

16 Ocak 2009 Cuma

RTE baktı ki Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in savcılar ve hâkimlerin rahat bırakılmasını isteyen söylemlerini dikkate alan yok.

Devreye girdi. AKP grubundaki haftalık siyasal hafriyat içeriğindeki konuşmasında medyaya, ana muhalefete verdi veriştirdi.

Savcılara sanki muhalefet baskı yapıyor, şu veya bu kanallar aracılığıyla talimat veriyor.

 

Oysa: Ümraniye’de bir evde el bombalarının bulunmasından, Danıştay saldırısından sonra… Bu iş daha büyüyecek diyen bir zamanların Dışişleri Bakanı, günümüzde Çankaya’daki AKP’li.

On on beş gün sonra iddianame açıklanacak,

Yürütme ile yargı el ele yürüyecek,

son olarak önceki gün, Daha işin başındayız. Daha neler olacak neler diyen de RTE!

Ne diyor son grup toplantısında:

“…Birilerinin bu işe güvenle, cesaretle gitmesi gerekiyor. Ben burada güvenle, cesaretle, vicdanının sesine uyarak adım atan herkesi kutluyorum, tebrik ediyorum…”

Bu sözleriyle Ergenekon savcılarını överek göklere çıkaran da, garaja çekilmiş balyoz yemiş zırhlı makam arabasını namı Türkiye sınırlarını aşan Zekeriya Öz’e gönderen de TC Başbakanı sıfatını taşıyan RTE!

Kimin eli yargının içinde... RTE’ye ait söylemlerle kanıtlanıyor, belgeleniyor.

***

Neden korkuyorsunuz diye soruyor.

Kimsenin RTE’den korktuğu falan yok. Nihayet cirmi kadar yer yakar.

Korkutucu olan; RTE’nin hukukun üstünlüğü adı altında yasaları, yargıyı el altından türlü yollardan geçerek muhaliflerine karşı bir silah olarak kullanması...

Mademki savcılar hiçbir etki altında kalmadan görevlerini yerine getiriyorlar; öyleyse ana muhalefet liderinin CHP grubunda dile getirdiği olaya hükümet, savcılar ve Adalet Bakanı bir açıklama getirmek zorunda.

Öyle gelişmeler izlendi ki, Ergenekon davasını yeni aşamaya taşıma kararlılığı ciddi bir frenle durduruldu”.

Genelkurmay Başkanı program dışı önce Başbakan’la ve sonra Çankaya’daki ile uzun görüşmeler yaptı.

Ve sonra… Bu ne perhiz ne lahana turşusu deyişine örnek olacak bir olay izlendi: Zekeriya Öz; üç gün önce gözaltına aldığı emekli orgenerallerle, üst düzey kimi subayları, eski YÖK Başkanı’nı hâkim önüne götürmeden serbest bıraktı...

CHP liderinin sorduğu soruyu biz de soralım:

Ne oldu o üç günde?

Adalet Bakanı Şahin’le, Elinizi ve dilinizi yargının üstünden çekin diyen RTE’nin bu soruyu yanıtlamaları gerekmiyor mu?

***

Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun Zekeriya Öz’le ilgili Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) suç duyurusunda bulunma kararından sonra anlamlı, ancak içeriği anlaşılmayan gelişmeler izlendi.

Garip bir rastlantı demek çok zor. Aylardır HSYK’ye başkanlık etmeyen Adalet Bakanı Şahin, ani bir kararla Kurul’u ziyaret etti. Kurul’da Ergenekon savcıları ile ilgili bir görüşme yapılmadığını söyledi.

RTE’nin Ergenekon savcısına övgüler sıralamasıyla Şahin’in Zekeriya Öz sorununun tam göbeğinde HSYK’ye başkanlık etmesi… İster istemez hükümetin, Yargıtay’ın suç duyurusunun akla gelen sonucunu engellemeye çalıştığı gibi bir olasılığı gündeme getiriyor.

Hükümet, yargıyı siyasallaştırma marifetini örtmek için savcı ve hâkimleri muhalefetin baskı altına aldığını öne sürerek en iyi savunma saldırıdır kuralını uyguluyor.

Marifeti belgeleyen söylemler ortada iken.. Tabii bu taktiği yutan da yok!

 

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları