Muhalefetin iktidar gücü…

24 Ağustos 2015 Pazartesi

İktidar sözcüğü her zaman, işbaşında olan, yetkileri kullanma hakkı olan, bu yetkileri kullanan kişileri, grupları akla getirir.
Oysa iktidar, yapabilme gücüdür. Eğer siz, yapabilme gücünüzü (yani iktidarınızı) karşınızdakinin iznine bağlı kılarsanız, işte o zaman iktidarınız yok sayılır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi iktidar gücünü kendi dışındakileri (kendi partisi, Başbakanı, muhalefet partilerini, kurumları) yok sayarak kullanıyor. “Ben yaptım, oldu” deyiminin tam anlamını uyguluyor, meydan okuyor, gücünü ortaya koyuyor.
Kazanıyor mu? Kazandığını düşünüyor. Kazandığı zamanlar da oldu. Şimdi kazanıp kazanmaması bugüne kadar yok saydıklarının tutumuna bağlı olacak.
Eğer muhalefet, Cumhurbaşkanı’nın kendini bağlı saymadığı kuralları hâlâ geçerli sayıyorsa o yörüngede dolanıp duracak, ama kendi gücünü fark edip harekete geçirirse beklenmedik bir başarı kazanacak.
Muhalefetin, öncelikle CHP’nin böyle bir gücü var mı?
Bakalım.

***

Ülkenin beyin gücü CHP’nin ya içinde ya yanında.
Kullanamıyor. Ülke çapında oyların yüzde yirmi beşini almış. Çok güçlü bir oran. Temsil edemiyor.
Çok güçlü bir kurucu geçmişi var. Anlatamıyor, kekeliyor. Çok güçlü bir kuruluş felsefesi var. Ağzına bile alamıyor. Dünyadaki geleceğin ortağı. Farkında bile değil. Elindeki belediyeler harikalar yaratıyor. Dönüp bakmayı bilmiyor. Eskişehir, turlar düzenlenerek gezilen bir şehir olmuş. İzmir, Avrupa çapında tarihin bir mücevheri. İstanbul’da Kadıköy, Şişli en yaşanacak ilçeler seçilmiş. Silivri, tohum üretiminde devrim yaratacak çalışmalara imza atmış.
Ülke bütün bunları bilmiyor, tanımıyor, dijital iletişim çağında bu araçlar kullanılarak yapılacak tanıtımlardan partinin haberi var da çabası yok.
CHP, kendi iktidar gücünün neredeyse inkârcısı olmuş. Türkiye’nin kural tanımaz Cumhurbaşkanı bunlardan yararlanıyor.

***

MHP, gücünü yanlış kullanıyor. Gücünü açıklıkla tanımlayamadığı için yanlış kullanıyor.
Milliyetçi mi? O zaman Türkiye üzerindeki konsorsiyumun aracı olan AKP’yi kritik zamanlarda neden destekliyorsun?
İslamcı mısın? İslamı ne yazık ki sadece kullanan AKP’ye nasıl oluyor da destek oluyorsun?
MHP, ilerde AKP’nin yerine iktidara geçme hesabı yapıyorsa gerçekçi değildir, yanılıyor. Muhalefet olmak istiyorsa gücünü yanlış kullanmamalıdır. Alacağı sonuçlar yaslandığı nedenlere bağlıdır.

***

HDP, kendi muhalefet gücünü en iyi bilen tek partidir.
Ülkenin iktidarını hedeflemiyor. Amacı kendi özerk bölgesinin iktidarıdır. Yanlışı, PKK’nin kanlı yanlışından net ayrım yapamamasıdır. Böyle olunca da isteklerini kendi eliyle karalıyor. Cumhurbaşkanı ve AKP’nin seçim hedeflerine de istemeden yardım ediyor.

***

Bugün, ülkedeki kaosun nedeni Cumhurbaşkanı’nın ve AKP’nin ellerinden kaçan iktidar gücünü her kuralı çiğneyerek sürdürme hırsıdır. Bu hırsı durduracak olan da, işlenen suçların hesabını soracak olan da, muhalefetin elinde olan potansiyel iktidar gücünü kullanma iradesidir.
Bu iradeyi CHP’den beklemeye hakkımız vardır.
Ancak bu iradenin gerçek sahipleri, her zaman olduğu gibi, kendi güçlerini gelecekleri için ortaya koymaya hazır olacak yurttaşlardır.
Doğru bir gelecek, her zaman onu hak edenlerin olacaktır…



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Istakozun intikamı! 22 Nisan 2024
Özeleştiri?... 8 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları