Cumhuriyet’in her manşeti olay oldu

12 Ekim 2015 Pazartesi

Her günkü 1. sayfa toplantısındayız:

Fotoğraf editörümüz Uğur Demir, karşımızdaki büyük ekrana Ankara Garı önünde çekilen fotoğrafları getiriyor.

Bakamıyoruz bile...

92 yıllık Cumhuriyet’in ve 91 yıllık Cumhuriyet Gazetesi’nin gördüğü en büyük kitle katliamının gazetesini yapacağız.

Ekrana gelen her bir fotoğraf, ayrı bir kaybın, acının, feryadın görüntüsünü sunuyor; çoğu kullanılamayacak halde; etik olarak da, vicdanen de...
Uzun tartışmalar sonucu insani duyarlılıkla, siyasi tepkimizi birlikte ortaya koyan bir 1. sayfayı tasarlıyoruz birlikte:

Siyaha çevrilmiş gazete logosu, “Barışın yasını tutuyoruz” manşeti, “400 vekil için…” başyazısı ve 7 Haziran’dan beri ölenlerin haritası, faillere ve gerekçelere ilişkin ipuçları sunuyor ve gün boyu sosyal medyada paylaşılıyor.

Tıpkı bir gün önce, diğer gazeteler görmezden geldiği halde Cumhuriyet’in 1. sayfadan verdiği Sedat Peker’in “Oluk oluk kan akacak” vaadi gibi...

Tıpkı geçen pazartesi merkez medyanın küçültmeye çalıştığı Şırnak’ta polis aracına bağlanıp sürüklenen Hacı Lokman Birlik’in fotoğrafını “İnsanlık sürünüyor” başlığıyla manşetten verdiğimiz gibi...

Tıpkı Ahmet Hakan’a saldırı haberlerini -en az kendi gazetesi kadar- yakından takip edip bu “devlet operasyonu”nu, MİT-mafya işbirliğini hatırlatarak derinleştirdiğimiz gibi...

Sınav günleri

Bunlar sınav günleridir.

İlerde bu devrin tarihini yazacak olanlar, bu gazeteleri inceleyecekler. Ve buradan anlaşılacak, bir devrin sinmişlik belgesi de, gazetecilik refleksi de, vicdan muhasebesi de...

Bütün çabamız, bu sınavdan başı dik çıkabilmek, size bu yangın günlerinde en doğru haberi ve sağlıklı yorumu sunabilmek...

Her manşet olay oldu

Cumhuriyet, özel haberleriyle gündem belirleyen gazeteydi geçen hafta boyunca...
Haftayı

Cumhurbaşkanı’nın oğlu Bilal Erdoğan’ın İtalya’ya yerleştiği haberiyle açtık.
İlhan Tanır’ın Washington’dan, Övgü Pınar’ın Bolonya’dan verdiği bilgilerle, Erdoğan’ın nasıl sessizce ülkeyi terk ettiğini belgeledik.

“Özel hayat” diye itiraz edenler çıktı.

Bir Cumhurbaşkanı’nın, üstelik adı yolsuzluk soruşturmalarına konu olmuş, dinleme kayıtlarına geçmiş, soruşturma kapsamında ifade vermiş oğlu, babasının partisinin tek başına iktidarı kaybettiği seçimden hemen sonra, dondurduğu doktora programına -üstelik devam mecburiyeti yokken- dönüyor ve ailesini de alıp ülkeyi terk ediyorsa, bu elbette haberdir ve Cumhurbaşkanı’nın eleştirileri bile bizi vazgeçirmeyecektir.

Askerden kulis

Aynı gün Ankara Temsilcimiz Erdem Gül’ün bir kulis haberi, Ankara’yı salladı.
Habere göre Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Güneydoğu kentlerindeki operasyonlarda askerin kullanılmasından şikâyetçiydi. Asker, “düşmana karşı” savaşacak şekilde eğitilmişti; bu operasyonlar sivil vatandaşla karşı karşıyakalmasına yol açabilirdi.

Bu çok önemli uyarı, Genelkurmay’dan yalanlanmadı, ama Başbakan Davutoğlu tepkisini, haberi yalanlamaktan ziyade Cumhuriyet’e hakaret ederek gösterdi: “O gazetenin adından başka Cumhuriyet’le alakası yoktur” dedi.

Biz, bu konuda okurlarımızın vereceği hükmü daha anlamlı buluyoruz.

MİT’ten kulis

Çarşamba günü Mustafa Halif, görüştüğü önemli bir AKP’li isimden aldığı istihbaratla, “Fidan gidici” manşetini çıkarttı.

MİT Müsteşarı’na seçim sonrası için, öncelikle Amerika’da yeni görevler arandığını yazdı.

Bu haberin doğruluğunu da, teşkilatın medya uzantısı olarak görev yapan kalemlerde yarattığı panikten anladık.

Sancar farkı

Ve nihayet haftanın yüzümüzü güldüren tek haberinde de Cumhuriyet, farkını ortaya koydu.

Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar’ın bilimsel başarısını, kişisel öyküsünü ve ödüle tepkisini ilk elden yakın dostu, yazarımız Orhan Bursalı’nın kaleminden aktardık.

İki dizi

Bütün bu haber trafiği içinde Makedonya’da savaştan kaçan binlerce sığınmacının umuda yolculuğuna eşlik eden arkadaşımız Mine Esen’in “Ölümden bir durak uzakta” başlıklı yazı dizisinin yanı sıra usta ekonomist Osman Ulagay’ın dünya ve Türkiye ekonomisine dair öngörüler içeren “Küresel Krizde 3. Perde” başlıklı yazı dizisi ile gazetemizi zenginleştirdik. Cumhuriyet, özel haberleri ve dizileri ile fark yaratmaya devam edecek.

Hepinize iyi haftalar!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları