Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevre Düşmanı 'Torba'sı

05 Aralık 2012 Çarşamba

2011 Haziran seçimlerinin ardından oluşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) için dendi ki; amaç çevreye saygılı şehirleşmek.

\n

Bu amaçla 17 Ağustos 2011de yayımlanan 648 sayılı KHK ile Çevre Bakanlığı tamamen yok edildi; tabiat varlığı-anıt ağaç-doğal sit vb. tüm doğal zenginliklerimiz ÇŞBye bağlandı. Ülkenin kentleşme ve planlama belleğine sahip imar, iskân ve bayındırlık bakanlıkları da tarihe gömüldü.

\n

Peki, yeni ÇŞB neler yapıyor?

\n

Örneğin son işlerinden biri, Çamlıca tepesindeki tarihsel mesire alanına dev bir cami öngören imar planını halletmek... Koruma kurularının yerine oluşturulan Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonları doğal sitlerin sınırlarını daraltmak için uğraşıyor; emlak rantını engelleyen tabiat alanlarının imara açılacağı söyleniyor.

\n

Yani, ÇŞB çevreyi korumak şöyle dursun, adeta öldürmek için çalışıyor! Bu yönde hazırlanan torba yasa ise TBMMye ya sunuldu ya da sunulmak üzere...

\n

Kıyılardan Meralara

\n

Torbayasa biliyorsunuz, birçok kanunda değişiklik yapmak için akla ne gelirse önerilip yasalaştırılmasına deniyor. ÇŞBnin torbasında da başta İmar Kanunu olmak üzere Mera, Orman, Kıyı ve TMMOB kanunlarında değişiklik öngören 70e yakın madde var.

\n

Kıyılarda 1992den önce yapılmış kaçak binalara getirilmek istenen afla 20 yaşından büyük lebi derya binalar sağlam”(!) kabul edilerek ruhsata bağlanacak.

\n

Denizden 50 metre olan yapı yasağı da 10 metreye indiriliyor; çünkü affedilecek yapıların çoğu bu alanlarda! Böylece kaçak işgal yasal kurala dönüşüyor.

\n

Bir başka yenilik ise iskele, yat limanı gibikıyıda yapılmaları zorunlu tesislerin dışında termik santral, akaryakıt istasyonu vbye de olanak sağlanması. Bunun nasıl bir çevreci şehircilik olduğunu eminim torbayı yazanlar bile açıklayamazlar..

\n

Dahası torbada, hayvancılığın doğal beslenme alanı olan meralarla birlikte askeri arazilerin imara açılması da var. Böylece elde kalan son yapılaşmamış alanlar çevre düşmanı şehircilikin kurbanı olmak üzere.

\n

Bir başka absürt madde ise aslında kent dışına çıkartılmaları gereken AVMlerin cami ilavesiyle korunmaları; benzer şekilde kimlikli şehircilik için sorgulanması gereken sitelerin de yine cami koşuluyla açıkça desteklenmesi.

\n

İşte böylesi çevre düşmanı bir torbada, TMMOB ve bağlı meslek odalarının birlik niteliklerinden gelen güçlerini yok etmeyi amaçlayan maddelerin de yer alması elbette ki rastlantı değil. İmar yağmasının tüm engellerini kaldırmayı hedefleyen düzenlemede, aynı yağmaya direnen meslek kuruluşları da etkisiz kılınmak isteniyor.

\n

Sözün kısası, ÇŞBnin torbası 12 Eylülün talancı yasalarından bile çok daha felaket, emlak rantına sevdalı şehircilik anlayışının yeni bir darbesi olacak

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları