Bir çifte standart örneği

21 Ekim 2015 Çarşamba

PKK bir terör örgütü müdür? Bu soruya toplumumuzun ezici çoğunluğu “evet” yanıtı verecektir. Terör, eğer Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde tanımlandığı gibi “yıldırma, cana kıyma ve malı yakıp yıkma, korkutma, tedhiş” ise PKK bir terör örgütüdür. Toplumun genel yaklaşımı budur.
Bu genel yaklaşımın tersine toplumda “PKK terör örgütü değildir” görüşünde olanlar da vardır.

***

15.10.2015 tarihinde CNNTürk’te Ahmet Hakan’ın hazırlayıp sunduğu “Tarafsız Bölge” programına konuşmacı olarak katılan, 459 avukatın kayıtlı olduğu Diyarbakır Barosu’nun başkanı Tahir Elçi, “PKK, terör örgütü değildir. PKK’nin bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile PKK silahlı siyasal bir harekettir. Siyasal talepleri, çok ciddi bir desteği olan bir siyasal harekettir” demiştir.
Bunun üzerine İstanbul Bakırköy 2. Sulh Ceza Hâkimliği, Tahir Elçi hakkında 19.10.2015 tarihinde yakalama emri çıkarmıştır.
Yakalama kararı “terör örgütü propagandası yapmak suçundan şüpheli hakkındaki soruşturmanın sonuçsuz kalmasını sağlamak amacı ile yurtiçinde saklandığı, tüm aramalara rağmen kendisine ulaşılamadığından ve tebligat yapılamayacağı anlaşıldığından” çıkarılmıştır.
Yakalama kararında gösterilen gerekçe ilginçtir. Çünkü Diyarbakır Baro Başkanlığı, Diyarbakır Adliye Sarayı’nın 4. katında bulunmakta, Tahir Elçi de gününün büyük bölümünü burada geçirmektedir. Nitekim yakalama emrini yerine getiren polisler Tahir Elçi’yi burada bulmuşlar, İstanbul’a getirmişlerdir.
Bu yazının yazıldığı saatte (Salı, 10.40) Diyarbakır Baro Başkanı İstanbul’da gözaltındaydı.

***

Yazımızın konusu “PKK terör örgütü değildir!” sözlerinin bir suç oluşturup oluşturmadığını, düşünce ve anlatım özgürlüğü kapsamında ele alınıp alınmaması gerektiğini tartışmak değildir.
Amaç, benzer olaylarda uygulanan çifte standarda dikkat çekmektir.
Biraz geriye gidelim… 18.6.2014 tarihinde Ülke TV’de yayımlanan “Bıçak Sırtı” adlı tartışma programında konuşmacılardan biri de o dönem Star gazetesinde köşe yazıları yazan Orhan Miroğlu’dur. Söz terör olaylarına geldiğinde Miroğlu şu açıklamayı yapmıştır: “PKK terör örgütü değil, kendi topraklarında belli bir siyasi programı hayata geçirmeye çalışan bir politik harekettir.”
Bu sözler ile Tahir Elçi’nin sözleri arasında hiçbir fark yoktur. Orhan Miroğlu, bu sözleri nedeniyle sulh ceza hâkimliklerince kovuşturulmadığı gibi 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde Mardin’den AKP milletvekili seçilmiştir.

***

Eğer yukarıdaki sözler bir suç oluşturuyorsa yasalar, söyleyenin iktidar yandaşlığına ya da karşıtlığına bakmadan herkese eşit olarak uygulanmalıdır.
Yurttaşlar arasında eşitliği gözetmeyen çifte standartlı hukuk, “hukuk” değildir.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları