Mehmet Faraç

13 Yıl Sonra Adana!...

04 Şubat 2009 Çarşamba

Güneydoğu kaynaklı iki örgüt arasında uzun süredir yaşanan gerginlik, sonunda Adanada şiddette dönüştü! PKK yandaşları, Hizbullah yanlısı Toplumsal Dayanışma ve Şura Derneğine (Şura-Der) saldırdı. Çıkan çatışmada 12 Hizbullahçı yaralandı. Uzun süredir beklenen bu çatışmada, fitili kim ateşledi sorusu fazla önem taşımıyor! Çünkü, PKKyi 13 yıl aradan sonra böylesi tehlikeli bir ortama sürükleyen gerekçe daha çok dikkat çekiyor.

Şura-Der son yıllarda sayıları hızla artan Hizbullah yanlısı derneklerden biri. Güneydoğu ve Kürt kökenlilerin yoğun olduğu Akdeniz bölgesinde örgütlenen bu derneğin faaliyetleri de tıpkı Mustazaf-Der ve Umut-Derde olduğu gibi Hizbullahın siyasallaşmasına hizmet ediyor! Dernekler, eğitim ve yardım organizasyonlarıyla derinden yürüyor!

PKK işte bu çalışmalardan ciddi rahatsızlık duyuyor. Şura-Derin Tarsus şubesi 31 Temmuz 2008de molotofkokteylli ve taşlı saldırıya uğradı. Oysa bu saldırı ne İslami sermayece kurulan marketlere ne de Hizbullah yanlısı derneklere yönelik ilk eylem değildi. Örneğin kendilerini Farsçadan esinlenerekEzilmişlerolarak niteleyen Mustazaf-Derin Diyarbakır ve Vandaki şubeleri de daha önce benzer saldırılara uğramıştı. Dernek yöneticileri bu yüzden PKKyi misilimetehdidiyle uyardı. Olaylar, Güneydoğuda Hizbullah-PKK çatışması yeniden mi başlıyor?endişesine yol açtı.

PKKli gruplar ise bu uyarıları ciddiye almadı ve Hizbullah yanlısı derneklere yönelik saldırıları sürdürdü. Aslında Hizbullah ve Fethullahçılar arasında da ciddi gerginlik olmasına karşın PKK iki grubu da aynı safta görüyor! Kandil Dağından bu düşünceyle yapılan sert açıklamalar militanları cesaretlendirdi. Şiddetin dozu iyice yükseldi. Mustazaf-Derin Adanadaki birokuma evine geçen aylarda bomba bile atıldı. Eylemi PKK yanlısı Öz Savunma Birlikleriüstlendi. Aslında bu olaylar PKK-Hizbullah çatışmasında rollerin tuhaf biçimde değiştiğini de gösterdi. Geçmişte PKKlilere nefes aldırmayan örgüt, kendi tabanı ve kurumlarının tehdit altında olduğundan yakınmaya başladı! 1995 yılına kadar PKK yanlısı gazeteleri dağıttırmayan, muhabirleri öldüren Hizbullahçılar artık Doğru Habergazetesiyle, İnzarbenzeri dergilerini dağıtmakta güçlük çekiyor!

Gerginlik, Diyarbakırın yanı sıra Güneydoğudan büyük göç alan Adana ve Mersin gibi kentlerde giderek yükseliyor. PKK son dönemde artık MHPli olarak bilinen yurttaşlardan çok Hizbullahçıya da Fethullahçıdiye tanımladığı kişilerin araçlarını yakıyor!.. PKK kaynaklarında 22 ve 29 Ocakta yayımlanan şu iki haber de örgütün siyasallaşan dinciliği iyice hedef tahtasına koyduğunu göstermeye yetiyor:

Adananın Şakirpaşa Mahallesinde Fethullah Gülen tarikatı çalışanlarına ait olduğu belirtilen iki araç kundaklandı.”, “Şakirpaşa Mahallesinde bulunan BİM Markete molotofkokteyli atıldı.”

Peki iki grubu çatışmaya sürükleyen fitil nasıl yakılmıştı?.. Bu soruya PKKnin yayın organı ANFde 1 Şubatta yer alan şu satırlar yeterli yanıtı veriyor:

Yerel seçimler öncesi AKP, Gülen cemaatinin de desteğiyle Hizbullah örgütlemesine hız verdi. En son Adanada Hizbullaha bağlı 7 dernek açıldı.” Adana’daki çatışma, Hizbullah yanlısı derneklerin adlarının da sıralandığı bu haberin yayımlanmasından bir gün sonra yaşandı. Güneydoğulu vatandaşların yaşadığı Barbaros Mahallesinde önceki akşam toplanan 200 kadar PKK sempatizanı, Sizi burada istemiyoruz diye bağırarak Şura-Der binasına molotofkokteyli attı. 11 Şura-Der üyesi ile bölgeye gelen Mustazaf-Der Şube Başkanı Abdülkadir Turgay sopa ve bıçak darbeleriyle yaralandı.

Hizbullah yanlısı İLKHA ajansı çatışmayı duyururken, PKKlilerden Maneviyata küfrettikleri belirtilen grupdiye söz etti! PKKliler ise Kürtler aleyhine sloganlar atıldışeklinde haberler yaptı.

PKK aslında Güneydoğu ve Kuzey Irakta ivme kazanan Fethullahçılığı şiddet mesajıyla uyarmak istiyor! Şura-Der önündeki çatışmanın altında işte bu gözdağıçabası yatıyor!

[email protected] - www.mehmetfarac.com



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Rahat Uyu Paşam!.. 10 Kasım 2009

Günün Köşe Yazıları