Obama'yı Ele Veren Silahşor, Richard Holbrooke

07 Şubat 2009 Cumartesi

Obamanın Büyük Ortadoğu Projesinin Doğu kanadı olan Afganistan ve Pakistanda görev verdiği Richard Holbrooke eski bir tanıdık.

-90’lı yılların başında Balkanları ABD ve AB adına halledip Yugoslavyayı parçalayan ve Balkanları Batının arka bahçesi yapan diplomat ve işadamı.

-1995’te Başbakan Tansu Çillere,AB ile Gümrük Birliğini imzala, arkanda ABD vardiye bir not yazıp Emre Gönensay ile gönderen Holbrooketu.(*)

-Kıbrısta, Washingtonın özel temsilcisi bir diplomat rolündeydi.

-Birleşmiş Milletlerde ABDnin büyükelçisi oldu.

-Son yıllarda Kuzey Irak konusunda devreye giren veAnkaranın Barzani rejimini tanımasını savunanbir kimliğe büründü.

-Ve şimdi de Obamanın sağ kolu olarak Pakistanı ve Afganistanı halletmeyememur edilen adam oldu.

1990’lı yılların başında yalnızca medyadan tanıdığım Holbrooke ile Kıbrıstakarşı karşıya geldik”! 1998’de Kıbrısta ABDnin temsilcisi (ve arabulucusu) rolündeki bu kişi ile ilgili olarak bir açıklama yapıldı. Holbrookeun sahibi olduğu Credit Suisse First Boston bankasının Güney Kıbrıstaki minnacık off-shoreşubesi Rusyaya 6,5 milyar dolarlık bir kaynak transferi yapmıştı. Bu bilgiyi Rum Yönetimi Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mr. Stavrinakis övünerek Aralık 1998de basına açıkladı ve ilginç bir aptallığın altına imza attı.

Bilindiği üzere Batı kaynaklarına göre o tarihlerde 190 milyar dolar Rus kara parası aklanmıştı. Cumhuriyette 6 ve 20 Mayıs 1998de Bıçak Sırtı köşemde çıkan yazılarımın başlığı Holbrookeun dolar işleri üzerineydi. Rum kesiminde bu tür işlerden kazanç sağlayan bir bankacı nasıl olur da ABDnin Kıbrıs temsilcisi yapılabilirdi? Yazdığım yazılar büyük yankı yaptı ve Holbrookeun Rum kesiminden Rusyaya, çok özel bankacılık faaliyetleriBaşkan Clintonun işini aksattı!

Holbrookeu BMde ABD temsilciliğine atama hazırlığı yapan Clinton, medyaya yansıyankara para aklamahaberleri üzerine işi bir yıl ertelemek zorunda kaldı.

Silahşorun yeni görevi

Ve bugün Obama ile birlikte Richard Holbrooke yine göndemde, yine işbaşında. BOPun en kritik bölgesine gidiyor.

Afganistan ve Pakistan, Amerikanın tam deyimi ile elinde patladı. Afganistanı işgal etti, ülke Washingtonı esir aldı”. Son iki yıldır Pakistandaki Amerikan operasyonları geri tepti. Son çare olarak Pakistan-Hindistan çatışmasına bile bel bağlandı. Obama en önemli dışişlerinin başında Afganistan ve Pakistan olduğunu söyledi. Ve bu en önemli işi, Demokratların eski Ortadoğu silahşoru Holbrookea verdi.

Yugoslavya ve Bosnayı önce kan gölüne çevirtip sonra kurtarma gerekçesiyle ele geçiren ABD bakalım Obama ve bölgedeki onun adamı Holbrooke ile ne işler becerecek?

1990 sonrasında Balkanlar, Türkiye, Kıbrıs ve Ortadoğuda ABDnin bölge politikalarında önemli işler başaran Holbrooke şimdi bölgenin doğusuna gidiyor. Pakistanda iç çatışmalar yoğunlaşacak mı? Afganlar, Amerikayı bırakıp kendi aralarında mı çatışacaklar?

Obama, Holbrookeuesas adamlarındanbiri yaparak, bu bölgede izleyeceği politikanın sinyallerini vermiş oldu.

(*) Avrupayla Derin Bağlar (Hayatım Avrupa, 5.kitap, 5.baskı, sayfa 100-112, Cumhuriyet Kitapları, 2009

www.istanbul.edu.tr/iktisat/emanisali



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları