Her kuşağa sesleniyor

12 Şubat 2014 Çarşamba

42. İstanbul Müzik Festivali 31 Mayıs- 27 Haziran tarihleri arasında

42. İstanbul Müzik Festivali iki hafta önce açıklandı ve biletleri satışa çıktı. Bu yılki programa bakınca göğsüm kabardı. Her kuşağa seslenen, çağdaşla tarihi harmanlayan, Türk besteci ve yorumcularının gönlünü alan, dünyanın nice ünlüsüyle yeni yola çıkanları birleştiren, İstanbul’un dört bir yerindeki mekânları kullanan, yaşayan, yaşatan, dolu dolu bir festival. 31 Mayıs’tan başlayarak 27 Haziran’a dek, her bir konsere gitmek için herkese göre bir neden bulunabilir.
Zubin Mehta ve Gülsin Onay yaşam boyu başarı ödülü alacaklar.
Zorlu Center, Aya İrini, İş Sanat, Boğaziçi Üniversitesi-Albert Long Hall, Surp Vortvots Kilisesi, Süreyya Operası değişik noktalardaki mekânlar.
Beni en çok heyecanlandıran program, ülkemize ilk kez gelen piyanist Nelson Freire’nin İDSO ile çalacağı Grieg konçertosu. BİFO yine ev sahibi orkestra: Açılışta Aykal yönetiminde çellistimiz Dorukhan Doruk’a; kapanışta Goetzel yönetiminde piyanist Yuja Wang’a eşlik edecek. Venezüella Teresa Carreno Gençlik Orkestrası, El Sistema’dan yetişme şefleri Christian Vasquez ile 240 kişilik orkestrasını getiriyor.
Sinfonia Varsova’nın Penderecki yönetimindeki ve kemancı Julian Rachlin solistliğindeki konseri festivalin doruk noktalarından biri. Aynı topluluk ikinci kez şef Jakub Hrusa yönetiminde günümüzün bir başka efsane piyanistine, Piotr Anderszewski’ye eşlik edecek. Sinfonia Varşova ve Varşova Filarmoni korosuyla katılacağı bir başka konserin solisti viyolacı Yuri Başmet. Programda Rus besteci Alexander Raskatov’a festivalin ısmarladığı “Crying in the Wilderness” adlı yapıtı da çalınacak.
Oda müzikleri ve oda toplulukları da birbirinden renkli. Günümüzün çok duyulan sopranolarından Diana Damrau ile arpist Xavier de Maistre’nin birleşimi; İspanyol soprano Nuria Rial’in Avusturya Barok Topluluğuyla konseri; Eric Le Sage’ın derlediği parlak isimlerle Brahms’ın piyanolu kuvartetleri; İngiliz çellist Steven Isserlis’in, Şensoy yönetimindeki Milli Reasürans Oda Orkestrası’yla birleşmesi; flütçümüz Halit Turgay’ın İngiliz barok topluluğu London Octav’la çalması; Isabelle van Keulen’in Pelin Halkacı, Nil Kocamangil ve İris Şentürker’le kuvarteti, Pera Ensemble’ın kontrtenor Sabatus ve soprano Mazzulli ile 16. yüzyıl Türk müziği-barok müzik dinletisi; Il Giardino Armonico’nun soprano Lezhneva ile seslendireceği erken dönemin müziği; ünlü kemancı Papavrami’nin “Yıldızlarla Oda Müziği” projesi, müzik çevrelerinin yeni dahi piyanisti Yuja Wang’ın Kirill Troussov ve Gautier Capuçon’la çalması, hep heyecan verici buluşmalar.
Bu arada gitarseverler için Pepe Romero’nun 70. yaşını kutlaması ayrı bir anlam taşıyacak. Fazıl Say’ın Sait Faik esinli yeni bestesi ise merakla beklenecek.

>Festivalin programına bakınca göğsüm kabardı. Her kuşağa seslenen, çağdaşla tarihi harmanlayan, Türk besteci ve yorumcularının gönlünü alan, dünyanın nice ünlüsüyle yeni yola çıkanları birleştiren, İstanbul’un dört bir yerindeki mekânları kullanan, yaşayan, yaşatan, dolu dolu bir festival.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eski bayramlar 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları