Cumhuriyet bugünler için var

09 Kasım 2015 Pazartesi

Bu gazeteyi yıllardır okuyan okurlarımız, tarihini bilen meslektaşlarımız, en ağır baskı dönemlerinde bile diz çökmediğini bilir.
Korku iklimine boyun eğmez Cumhuriyet; hiçbir koşulda eğilmez.
Yazarları kurşunlanmıştır, bombalanmıştır, kapatılmıştır, ama en zorlu koşullar altında dahi susturulamamıştır.
Susmaz.

Beyaz bayrak çekenler
Geçen hafta iktidar sarhoşu bir iktidarın ve onun cüretkâr tetikçilerinin hedefindeydik. Aynı anda, IŞİD’in de bomba tehdidi altında, kuşatılmış durumda...
Bu koşullarda görevimizi yaparken, medyanın eski kalelerinin zora boyun eğip devrilişini, beyaz bayrak çekişini hüzünle izledik. Kendilerinin bileceği iş...
Cumhuriyet, her dönem olduğu gibi, bu ağır dönemde de, tek başına kalsa da, okurlarının güvenine yaraşır şekilde, hiçbir tehdide pabuç bırakmadan, dimdik, onurlu, kararlı duruşunu, haksızlığın, hırsızlığın üzerine cesaretle yürüyen gazeteciliğini sürdürecek.
Yayın yönetmeninden muhabirine, yazarından editörüne kadar hepimiz bu sorumluluğun bilincindeyiz.

Sınav dönemi
Herkes için bir sınav dönemine girdik.
Bu, Cumhuriyet’in değerini katbekat artırıyor.
Cumhuriyet’e, onun aydınlanmacı mücadelesine, kararlı direncine en çok şimdi ihtiyaç var.
Bu bilinçle, çağdaş Türkiye idealini her zamankinden daha fazla dillendireceğiz.
Geçmişte olduğu gibi bugünkü büyük suskunlukta da gerekeni konuşarak, yazarak toplumun üzerine örtülmeye çalışılan karanlık perdeyi yırtmaya devam edeceğiz.
Elbette sandığın iradesine saygı göstererek, ama bu iradenin, hiç kimseye diktatör olma, hukuktan sapma, korku salma, baskı yapma hakkı vermediğinin ayırdında olarak, yine toplumun demokrat, özgürlükçü, ezilen kesimlerinin yanında, despot özentilerinin, onların kirli ilişkilerinin, her türlü hukuksuzluğunun karşısında olacağız.
Siyasi görüşüne bakmaksızın, mağdurların yanında saf tutacağız.
Laik, demokratik, adil, özgür bir cumhuriyet yolunda mücadeleye yılmadan devam edeceğiz.

Fedakârlık zamanı
Elbette bunu yaparken zorlu bir dönemden geçeceğiz.
Her tür sermaye grubundan, siyasi çevreden, çıkar ilişkisinden bağımsız bir yayın organı olmanın siyasi avantajını yaşarken, iktisadi sıkıntısını da çekeceğiz. O yüzden, herkesten daha fazla fedakârlık yapmamız gerekecek. Ama bu, yayın çizgimizi zerrece etkilemeyecek.
Gücünü kurucusundan, tarihinden, bağımsızlığından, okurundan alan bir yayın organı olarak basın özgürlüğünü her zamankinden daha büyük kararlılıkla savunacağız.

Büyük ödül
Cumhuriyet’in sağlam direnci, geçen hafta uluslararası alanda da dikkat çekti ve dünyanın en itibarlı meslek örgütlerinden Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, bu yılki büyük ödülünü, basın özgürlüğü mücadelesi nedeniyle gazetemize verdi.
Bu ödüllerin ve gösterilen güvenin, bize güç verdiği kadar sorumluluk yüklediği de bir gerçek...
O sorumluluğun bilinciyle hareket edeceğiz.
Her koşulda, doğru bildiğimizi yazıp söylemekten asla vazgeçmeyeceğiz.
Zulüm karşısında, ismimize, tarihimize, kendimize yaraşanı yaparak, asla karamsarlığa düşmeden umudu besleyip büyüteceğiz.
Bu yazı, taahhüt belgemiz olsun.
Cumhuriyet, bugünler için var.
Hepinize iyi haftalar!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları