Baharla gelen müzik şöleni

03 Nisan 2013 Çarşamba

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı 40., Ankara Müzik Festivali 30. yılında

\n

* Ankara’nın sanat yaşamına can katan festival klasik müziğin yanı sıra etnik müzik, dünya müziği, folk müziği, caz, dans, baleyle çeşitleniyor.

\n

Sevda ve Cenap And Müzik Vakfı 40. yılını, Ankara Müzik Festivali de 30. yılını kutluyor. Her yıl Ankara’nın sanat yaşamına can katan bu ilkbahar festivali, klasik müziğin yanı sıra etnik müzik, dünya müziği, folk müziği, caz, dans, bale gibi etkinliklerle çeşitleniyor.

\n

Yarın akşam MEB Şûra Salonu’nda CSO ile görkemli bir açılış var: Şef A. Vakoulsky yönetiminde Rusların harika gençlerinden S. Dogadin, Çaykovski’nin keman konçertosunu çalacak. Alnar’dan İki Dans ve Şostakoviç’in 5. Senfonisi de programda yer alıyor.
Diğer topluluklar arasında Orkestra Akademik Başkent,
Akses’in 2. Senfonisiyle; İzmir Devlet Senfoni, Brahms’ın 4. Senfonisi’yle; Imperial Russian Ballet, “Don Kişot” temsiliyle; Ankara Çağdaş Müzik Topluluğu, Erkin Kentet’le; Ankara Üniversitesi Solistleri, Akses’in 1. Kuvarteti’yle; Arkas Trio Saint Brahms triosuyla dikkat çekiyorlar. Festivalin en kıdemli solisti ise çağımızın büyük flütçüsü James Galway.
30. yıl dolayısıyla genç bestecilerimize çağrıda bulunularak bir yarışma düzenlenmişti. MEB Şûra Salonu’nun onarımına katkıda bulunan ve böylece koltuklara adı yazılanlar için özel bir konserde derece alan yapıtlar çalınacak.
Festival,
Mahler’in “Binler Senfonisi”yle sona erecek. Işın Metin yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası’na Bilkent Gençlik Senfoni ve Mezunları, Wroclaw Filarmonik Korosu, Lisbon ESML Korosu ve Bilkent Çocuk Korosu katılıyor. Solistler ise Nancy Weissbach, Burcu Uyar, Scott MacAllister, Hanno Brachmann ve Tuncay Kurtoğlu.

\nfile:/Volumes/orjinaller/3SERGEIKUL
\n

Sergei Dogadin

\n

80. DOĞUM YILINDA BESTECİ CENGİZ TANÇ

\n

Bir müzik düşünürüydü

\n

* Tanç, 20. yüzyıl sanatçısını ve Türk toplumunda sanatçının işlevini araştırmıştı. Saygun’un öğrencisi olan değerli bestecimiz pek çok öğrenci yetiştirmişti.

\n

Gelecek hafta değerli bestecimiz Cengiz Tanç’ın 80. doğum günü. 10 Nisan 1933’te İstanbul’da doğan Tanç, 1997’de İstanbul’da ölmüştü. Çağdaş müziğimizin asal bestecilerinden biri, aynı zamanda bir müzik düşünürüydü. 20. yüzyıl sanatçısını ve Türk toplumunda sanatçının işlevini araştırmıştı.
Babasının askeri görevleriyle Anadolu’nun çeşitli kentlerinde okumuş, 1952’de ADK’de Saygun’un öğrencisi olmuş, 1953’te Londra Guildhall Müzik Okulu’nda Prof. Compton ile çalışmıştı.
1976’da Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuvarı’nda öğretim üyesi olmuştu. 1984’te ABD’de
Vincent Persichetti ve Milton Babbitt ile çağdaş teknikler üstüne çalışmıştı.
Tanç, ulusal bireşimimizi evrensel çizgiye ulaştırma gereğinin önemine ve bunun Batı kültürü ile Doğu kültürü arasındaki üçüncü kültür dünyası ülkelerinin ortak sorunu olduğuna inanmıştı.
Yapıtları giderek geleneksel kavramlardan soyutlanmış, yeni dizisel arayışlara yönelmişti.
Tanç’ın yetiştirdiği
Zeynep Gedizlioğlu gibi nice öğrenci, bugün Avrupa ve ABD müzik dünyasında başarılar elde etmekte, eğitim kurumlarımızdaki öğretmenlikleriyle onlar da yeni kuşaklar yetiştirmekte.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eski bayramlar 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları