Yunanistan’a Özendik Ama Beceremedik...

26 Kasım 2015 Perşembe

Bayırbucak Türkmenlerine sahip çıkıyoruz derken öyle bir uluslararası yanlışa imza attılarki, işler tam dersine döndü. Türkmenlerin yaşadığı söylenen bölge önceki akşamdan beri karadan, havadan ve denizden hallaç pamuğu gibi dövülüyor ama bizimkiler seslerini bile çıkaramıyor. Çünkü bir kez daha, değil ucunu ipin tümünü elden kaçırdılar.

***

Yunanistan yöneticileri 1970’lerin yarısına doğru tutturmuşlardı: 6 mil bana yetmiyor. Kara sularımı 12 mile çıkaracağım! (1 deniz mili 1852 metre) Bizim yöneticiler de ayaklanmışlardı: “Savaş nedeni sayarız.”
Yunanistan’ın adaları da dikkate alınca, 6 milken Ege’nin yüzde 40’ı karasularıydı. 12 mile çıkarılınca Türkiye’ye yüzde 10 kalıyordu. Ege Denizi kapatılıyor; Türkiye, Karadeniz, Marmara ve Ege’den Akdeniz’e çıkamıyordu. Savaş tehditleri bildirilerle, savaş uçaklarının it dalaşlarıyla sürdü, sonunda mayna oldu.

***

Bizimkilerin aile boyu mutlulukları nazara gelip de Esad’ı (çok uğurlu) Esed’e (aslan) çevirmeleri sonrasında ortalık toz-duman oluverdi. Aşağılamak için adının niye güç simgesi olan “aslan”a dönüştürüldüğü anlaşılamazken yeni anlaşılamayanlar ortaya döküldü. “Düşmanımın düşmanı benim dostumdur” yaklaşımıyla Esad güçleri ile savaşan ve çoğu terörizmi yeğlemiş dinci örgütlerle kol kola girildiği ortaya döküldü. MİT TIR’ları iktidardaki kafa karışıklığının da simgesi oldu. Başbakan “MİT TIR’ları Bayırbucak Türkmenlerine insani yardım götürüyordu” derken, Başbakan yardımcısı hem de yemin ederek “Vallahi billahi Türkmenlere gitmiyordu” deyiverdi.
İşin daha da garibi yeni hükümette başbakan yardımcısı yapılarak ödüllendirildi.

***

Esad güçlerinin hava savaş araçlarının etkisini bize yakın yörelerde de yok etmek için angajman kuralları değiştirildi. Yunanistan’ın karasularında yapmak istediğini Türkiye hava sahasında uygulamaya koydu. “Suriye’den sınırıma 5 kilometreden az yaklaşan hava aracını vururum” dedi. Rusya’nın Suriye’de biri hava öteki deniz iki üssü vardı.
Putin’in Obama ile anlaşması sonucu, IŞİD ile mücadele gerekçesiyle ama Esad’ın yanında olmak üzere Rusya da bölgeye girdi.
Sınırımızın daha önce de dört, beş kez ihlal edilmesi diplomatik görüşmelerle, hatta Rusya’nın özür dilemesiyle atlatılmışken Davutoğlu’nun “Kesin emir verdim” açıklamasının ardından önceki sabah sınır ihlali yapan bir Rus savaş uçağı, jetlerimiz tarafından vurularak düşürüldü. Diplomasi bitmiş, savaş kapımızı çalmıştı.

***

Bizimkiler şimdi ortalığı yatıştırmaya çalışıyorlar ama olan olmuş bulunuyor.
Piyasalar daha da altüst oldu. Dolar ve Avro fırladı, BİST düştü. Zaten yerlerde sürünen dışsatımla turizm yeni bir darbe daha yedi.
Halkın tedirginliğine “Bu kış soğukta tir tir titrer miyim” korkusu da eklendi.
Güneyimizi ve batımızı çevreleyen dostsuzluğa uzak komşumuz Rusya’yı da kuzeyimizden eklemiş olduk.
Her şeyi bilir gözükmek, bilgisizliği ve deneyimsizliği yok etmediği gibi yeni belalara çağrı çıkarıyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları