Çiçek: Başbakan'a 'Başkanlık Sistemini Çek' Diyemem

10 Temmuz 2013 Çarşamba

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa konusunda dün üç muhalefet partisinin liderleriyle görüştü. Bugün ise Başbakan Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek.
Çiçek ile görüşen CHP Genel Başkanı
Kemal Kılıçdaroğlu ve kurmaylarının daha sonra kendi aralarında yaptıkları değerlendirmeden sızan bilgiler şöyle:
“Çiçek’in görüşmede sürecin olumsuz taraflarına vurgu yapması dikkat çekici. Anlaşılan o ki, artık Anayasa masası kalkacak. Yarın (bugün) yapılacak görüşmeden sonra bu iş netleşecektir”

\n

Başkanlık kilitledi

\n

Görüşmede Kılıçdaroğlu ve CHP heyeti Çiçek’e şu bilgileri vermiş:
“Bugüne kadar toplam 48 maddede uzlaştık. 25 maddede ise bir sonraki turda uzlaşabiliriz. Ancak 40’a yakın madde tamamen AKP’nin sonradan getirdiği Başkanlık sistemi önerisi nedeniyle görüşülemiyor.”

\n

Şikâyetinizi \t\tgötüremem

\n

CHP heyeti AKP’nin ‘başkanlık’ önerisini şikâyet ederek, “Öneriyi çeksinler, komisyon çalışması devam etsin” şeklinde bir çalışma teklifi getirmiş. Ancak Çiçek bu öneriye şu yanıtı vermiş:
“Bu sizin kırmızı çizginiz. Herkesin şöyle ya da böyle kırmızı çizgileri var. Ben her partinin kırmızı çizgilerini birbirine anlatamam. Sizin önerinizi de Başbakan’a ben götüremem. Tarafsızlığımı korumak zorundayım. Bu tür önerileri komisyonda partilerin birbirine yapması lazım.”
CHP’liler bu sözlere
“Ama bu başkanlık önerisi öyle sıradan bir öneri değil. 40’a yakın maddeyi bağlayan, rejimin özüne ilişkin bir öneri” karşılığını verseler de bir sonuç alamamışlar.

\n

Kısmi değişiklik \t\tgelebilir

\n

Çiçek ile görüşme sonrasında Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarına değerlendirmesi şöyle olmuş:
“Biz devam etmek istiyoruz ama galiba karşı tarafta artık yeni anayasa umudu yok. AKP şimdi ‘Mutabık kaldığımız maddeleri çıkaralım öyleyse’ önerisiyle gelebilir. Bugüne kadar mutabık kaldığımız 48 maddeyi çıkarmak için kolları sıvayabilirler. Ancak orada da üzerinde uzlaşma sağlanan maddeler arasında bir bütünlük olmadığını da en iyi yine Çiçek biliyor.”

\n

Konutta randevuya tepki

\n

Çiçek, CHP liderinin yanı sıra, diğer muhalefet partilerinin liderleri MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile partilerin Meclis’teki grup başkanlığı odalarında görüşürken Başbakan Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık Konutu’nda bir araya gelecek. CHP lideri Kılıçdaroğlu dünkü görüşmemizde buna tepkisini şöyle ifade etti:
“Başbakan’ın partilerarası bir konuda Meclis Başkanı’na Başbakanlık Konutu’nda randevu vermesi devlet teamüllerine aykırıdır. Meclis Başkanı’nın dört partinin birlikte yürüttüğü anayasa sürecine ilişkin bir görüşme Başbakanlık’ta yapılamaz. Onun yapılacağı yer ya Meclistir, ya da AKP Genel Merkezidir. Başbakan bu tavrıyla ‘ben çağırırım o da gelir’ mesajı veriyor. Anayasa sürecini de nasıl gördüğünü herkese göstermiş oluyor. Demokratik teamüllerimize hiçbir şekilde uygun olmayan bir davranıştır.”

\n

Yargıçlar derhal bırakmalı

\n

Öte yandan CHP lideri Kılıçdaroğlu Anayasa Mahkemesi’nin uzun tutukluluklar ile ilgili kararı doğrultusunda mahkemelerin aralarında milletvekillerinin de bulunduğu tutuklu isimleri salıvermesi gerektiğini vurguladı. Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç’ın dün Fikret Bila’ya verdiği demece işaret eden Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

\n

“Anayasa Mahkemesi 10 yıl tutukluluk halini uzun bularak iptal etti. Bu karar tüm yargıçları bağlayıcı nitelektedir. Orada parlamentoya verilen verilen 1 yıllık süre ise yargıçlara değil yasama organına verilmiş süredir. Yargıçlar bu süreyi beklemeden bir an önce tahliye kararları vermek durumundadır. Hatta resmi gazeteyi bile beklememeleri gerekir. O yargıçların bu karar sonrasında o insanları bir yıl daha bekletme lüksü yok. Bu yönde emsal kararlar da var. Hem Anayasa Mahkemesi’nin hükmü, hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi aynı şeyi söylüyor. Toplum vicdanı evrensel hukukun gereğini yerine getirmelerini bekliyor.”
Uzun tutukluluk mağduru isimler arasında CHP’li 2, MHP’li 1 ve BDP’li 5 milletvekili de bulunuyor. Bu isimlerin tutukluluk süreleri henüz 5 yılı geçmediği için, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararının bu vekilleri kapsayıp kapsamayacağı tartışma konusu. Kılıçdaroğlu bu konuda ise
“Zaten geçmişte benzer durumda olan milletvekillerine ilişkin emsal kararlar vardı. Ama şimdi Anayasa Mahkemesi’nin de kararı var. Bunu da gözönünde bulundurarak milletvekillerini denetimli serbestlik uygulamasından faydalanacak şekilde tahliye etmeleri gerekir. Bu insanların kaçma ya da delil karartma şüphesi bulunmamaktadır. Milletvekili kaçacak diye bir anlayış olabilir mi? Mesele hak ve özgürlükler olduğunda hepimizin ama özellikle de yargıçların özgürlükten yana tavır alması gerekir. Anayasamızın ve kanunlarımızın tabi olduğu tüm uluslararası hukuk kuralları da bunu gerektirir” diye konuştu.

\n

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları