BİFO’nun Viyana zaferi

17 Şubat 2016 Çarşamba

Geçen hafta Viyana’nın tarihi Konzerthaus’unda dinlediğimiz BİFO konseri Türk yorumculuğu adına gerçekten bir zaferdi. Salonun kusursuz akustiğinde ve adeta soluğunu tutarak dinleyen bilge Viyanalıların karşısında Bİ- FO, bir başka türlü tınladı. Viyanalı şefimiz Sascha Goetzel, orkestrasını kendi kentinin en ünlü salonlarından birinde yönetmenin kıvancını yaşıyordu. Birbirinden özenli giyinmiş üyelerin heyecanı ise doruktaydı.
BİFO’nun sınır dışında sesini duyurmasına üçüncü kez tanık oluyorduk. Önce Salzburg Festivali, ardından BBC Proms ve şimdi Viyana Konzerthaus’ta başlayıp Avusturya ve Almanya’da dört ayrı merkezde devam eden konser turnesi.
Salondaki dinleyicinin çoğu kombine bilet sahibiydi ve her koltuk doluydu. Bu çok seçici ev sahiplerilerinin konser sonundaki coşkulu alkışları da BİFO’nun sınıfı üstün notlarla geçtiğinin göstergesiydi.

Bir sitemim var
Program Erwin Schulhoff adlı Çek bestecisinin dans süiti Ogelala ile başladı. Tahta ve bakır üflemelerin üstün başarısıyla harika bir yorum sergilendi. Rimski-Korsakov’un Şehrazat’ında orkestra bir kez daha kalitesini ortaya koydu. Pelin Halkacı Akın başta olmak üzere, orkestra içindeki başarılı bütün sololar dikkat çekti. Pelin, mükemmel bir sanatçı olduğu kadar orkestrayı ilk günlerinden beri çok iyi tanıyan ve çok iyi denetleyen değerli bir başkemancı.
Solistimiz Sırbistanlı kemancı Nemanja Radulovic, Max Bruch’un konçertosunu tertemiz bir entonasyonla çaldı. Genç yaşına karşın son derece olgun bir keman tekniğine sahip. Daracık deri pantolonu, upuzun kabarık saçları ve ceketinin içindeki tişörtüyle bir rock müzisyenini andırıyordu. Deutsche Grammophon sanatçısı olan Raduloviç, Paganini’yi andıran coşkusu bir yana, Nigel Kennedy gibi, gençleri klasik müzik dünyasına çekecek.
Şef Goetzel’e bir sitemim var: Konser sonunda yaptığı son derece anlamlı konuşmasının ardından, bis olarak, Erkin’in Köçekcesi’ni çaldırdı; ama heyecanından olsa gerek, bunu sadece “bir Türk parçası” olarak duyurdu, bestecinin ve yapıtın adını vermedi!
Topluluğun ikinci durağı pazar gecesi, Almanya’daki Friedrichshafen kentinin, Graf Zeppelin Haus salonuydu. Bu akşam Frankfurt’taki Alte Oper’de, yarın akşam Nürnberg’deki Meistersingerhalle’de çalacaklar. Nürnberg’deki solist, yine harika bir kemancı olan Vadim Repin.

Borusan desteği
BİFO’nun en büyük şansı, BORUSAN ailesinin orkestranın hep yanında olması. Hele Borusan Kültür Sanat’ın yönetim kurulu başkanı Zeynep Hamedi, onları provalardan konser sonrasındaki buluşmalarına kadar yalnız bırakmıyor; her sorunlarıyla bir arkadaş gibi, yakından ilgili. Üstelik Borusan Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli ile birlikte, orkestranın geleceğiyle ilgili stratejik planlar yapıyor; yurtdışına açılmasına, ünlü yabancı solistlerin getirtilmesine ve program içeriğine kadar şef Goetzel ile birlikte o da özen gösteriyor. Onların yakın ilgisi ve bu turneler, orkestra için paha biçilmez bir motivasyon!
Yalnız BORUSAN ailesi ya da basından katılan konuklar değil, 50 kişilik bir BİFO dinleyicisi de açılış konserini izlemek üzere Türkiye’den Viyana Konzerthaus’a gelmişti. Onların verdiği destek ise orkestra üyeleri için başlı başına değerliydi.
“BİFOturnede” başlıklı Twitter hesabından topluluğun coşkusunu paylaşabilirsiniz.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eski bayramlar 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları