Aydın Engin

Üst akıl da nedir kuzum?

15 Haziran 2016 Çarşamba

Bugünlerde moda, her şeyi Cemaat’e bağlamak AKP’yi kesmiyor, o yüzden bir üst akıl” teranesidir gidiyor.
Bu kavram (bir kavramsa eğer) bana bir şey anlatmıyor. Benim cahilliğimdendir herhalde, dedim; aklına, bilgisine güvendiğim yakınlarıma sordum. Cahilliğimi onlar da benimsemiş olsalar gerek, omuz silktiler ve “Raison d’Etat diye bir kavram duymadın mı sen? Onun Türkçesi de devlet aklı . Osmanlıcada hikmet-i hükümet denirdi” dediler.
Ben Tayyip Erdoğan ve tayfasının pek sevdiği, ha bire kullandığı üst akıl’ı sormuştum, onlar bana devlet aklı’nı anlattılar.
Devlet aklı’nı iyi kötü (aslında kötü) biliyorum. Bilgisine, analiz yetisine pek güvendiğim Mithat Sancar arkadaşımın İletişim Yayınları’ndan çıkan “Devlet Aklı Kıskacında Hukuk Devleti” adlı kitabına göz atmışlığım var.
Gel de sorma!
AKP elebaşılarının dillerine pelesenk ettikleri üst akıl ile devlet aklı bir ve aynı mı?
Değil. Hem de hiç değil.
Üst akıl Türkiye ve Ortadoğu’nun dününden bugününe her türlü melaneti tasarlayan ve uygulayan ulusüstü (uluslararası değil ulusüstü) bir gizli örgütlenme olarak tanımlanıyor.
Çokça İsrail (Yahudi), biraz ABD, biraz İngiltere, biraz daha az Almanya, Fransa, bol bol küresel sermaye fonları, küresel çapta at koşturan bankaların oluşturduğu bir gizli ve amorf (şekilsiz) örgüt.
Siyasal düzlemde iktidarların da muhalefetin de işine gelmeyen her şeyi yapan ve yapabilecek olanaklara, aygıtlara sahip lanetli güç olarak tanımlayıp kendilerini akladıkları bir örgütlenme…
Mesela 28 Şubat sürecini analiz etme iddiasında makaleler döktüren biri, 28 Şubat’ın aslında Tayyip Erdoğan ve takımının devletin dizginlerini ele geçirmesini sağlayacak bir üst akıl planlaması olduğu kanısında.
Buna göre 28 Şubat’ta üniformalı ve üniformasız bürokrasinin (ordu, yüksek yargı) demokrasiye ve özgürlüklere hoyratça müdahale etmesi sağlanmış; buna -haklı olarak- tepki duyan seçmen kitleleri de oylarıyla AKP denen siyasal gücü iktidara taşımışlar. Zaten AKP’nin kurucu babaları da “Milli Görüş gömleği”ni çıkarıp İslamla kapitalizmin neoliberal (vahşi kapitalizm diye de okuyabilirsiniz) biçimini nikâhlamak üzere AKP’yi kurmuşlarmış(mış).
Alın size bir başka “mesela” daha: AKP’nin 14 yıllık iktidarının sonunda denetlenemez bir siyasal güç haline geldiğini görüp onu alaşağı etmek isteyen ve bu amaçla ekonomide, iç ve dış politikada AKP iktidarını itibarsızlaştırarak devirmeye çalışan da bu üst akıl’mış(mış).
Bu sonuncu “mesela” bugünlerde Erdoğan başta bütün AKP elebaşılarının ayıplarını, suçlarını, iktidarı yitirme korkularını bastırmak için sığındıkları bir liman…
Türkiye’yi bölmekten parçalamaya, yok etmeye kadar ne kadar kötülük, ne kadar saldırı varsa hep bu üst akıl yapıyor ya da yaptırıyor. Erdoğan ve takımı da ona karşı kahramanca direniyormuş(muş)…
Gezi Direnişi böyleymiş(miş), bugünlerde “karanlığa karşı aydınlık” çığlıkları ile hareketlenen liseli gençler de böyleymiş(miş). Kürt siyasal hareketi zaten ve çoktan öyleymiş(miş).
Yerseniz.
Suçlu da sorumlu da üst’te değil, devletin tepesinde…  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları