Arif Kızılyalın

Direnen Gazi Koşusu

27 Haziran 2016 Pazartesi

Gazi Koşusu adı ile müsemma.. Türk at yarışçılığının klasiği, derbisi.. İzleyeni, seveni, vazgeçemeyeni çok. İster at sahibi olsun ister jokey ya da antrenör veya yarışsever, bu 2.5 dakikalık heyecan onlar, bizler için sıradan bir koşu değil. Tarih vardır içinde.. Atatürkçü-laik Türkiye Cumhuriyeti’nin izleri, nal izlerinin önünde koşar.
Yine öyleydi, 90. yaşında ısrarla direniyor bu yarış yeni Türkiye’nin garip kurallarına karşı... Örneğin bu yarışta, yiyene, içene, hatta alkol alana ses etmiyor kimse; oruçluyla oruç tutmayan ayrımı yok. Yaşam biçimi dayatması hiç yok Veliefendi sınırlarında. Şık şapkalı kadınlar, papyonlu, kravatlı, takım elbiseli beyler, konsolosluk ve büyükelçilik temsilcileri, işadamları, sporcular, çağın gereği neyse ona uyuyor. Ve dikkat edilmesi gereken bir nokta, 90 yıldır bu iş böyle... Yani Ulu Önder Atatürk, 1926’da sağlam kere sağlam atmış Gazi Koşusu’nun temellerini... Öyle ki son 14 yıllık AKP iktidarı bile yıkamamış bu geleneği.

Kupayı verip gittiler
Örneğin dün 2 bakan geldi tribüne... Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’la Tarım Bakanı Faruk Çelik protokoldeydi. Yarışı izlediler, kupayı verdiler ve gittiler. Saha kenarına inerlerken bir grup seyircinin, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye bağırması gözden kaçmadı. Çağatay Kılıç gülümsedi, Faruk Çelik’in yüzü biraz asıldı. Önceki yıllarda Gazi Koşusu’na gelen eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün protesto edilmesi sanırım Saray’ın dikkati çekmiş olmalı... Recep Tayyip Erdoğan’ın ismi hiç geçmedi. Oysa Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün, Başbakanlık makamının Gazi Koşusu olan bu derbiye kutlama telgrafı gönderdiğini biliyoruz. Sorduk, soruşturduk; çekindiklerinden yanıt vermedi yetkililer ama telgraf anonsundaki olası protestodan çekinildiği için mesajlar TJK Başkanı’nın masasında kalmış..
Sonuçta keyifli bir yarıştı...Erkek tay deneme galibi ‘Graystorm’, tahmin edildiği gibi kazandı. Gri renkli safkan sahibini zengin ederken, jokeyi Ahmet Çelik’e üst üste 2. Gazi Zaferi’ni kazandırarak ismini ‘unutulmazlar’ arasına yazdırdı.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 Nisan! 24 Nisan 2024
Yeni TFF Başkanı! 20 Nisan 2024
Ekmek yoksa ıstakoz ye! 17 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları