AKP’nin Kalelerini Nasıl Kazandılar?

02 Nisan 2014 Çarşamba

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından, ana muhalefet partisi CHP’de “Neden istediğimiz başarıyı elde edemedik” sorgulaması başlamıştır ya da başlayacaktır. O tartışmaya yapıcı bir katkı sağlama düşüncesiyle, bu seçimlerde iktidar partisi AKP’nin elinden belediye kazanan CHP’li adayların çalışmalarına yakın plan yaptık. CHP’nin iktidar partisini devirerek kazandığı iki ilden biri Burdur.

‘Çalmadık kapı bırakmadık’
Burdur’da iki dönem üst üste belediye başkanlığı yapan AKP’li rakibini geçmeyi başaran Ali Orkun Ercengiz 41 yaşında bir eczacı. Önseçimle başkan adayı oldu. Arkasında iktidar gücü olan rakibine karşı nasıl kazandığını ise şöyle anlattı:
“Bizim Burdur’un 35 mahallesinin 35’ini de yürüyerek gezdim. Çalmadık kapı bırakmadım. Sokaktaki insanın beklentisi elinin sıkılması, halinin sorulması, derdine çare bulunması. Bunun için örgütlü çalıştık. Kadın kollarımız da sürekli ev ziyaretlerindeydi. Hasta, vefat, yeni doğum ziyaretleri yaptılar sürekli. Yeni oy kullanacak gençlere mektup yazarak özgürlüklerine oy kullanarak sahip çıkmaları çağrısı yaptım.”

‘Mazlumun ihtiyacını dillendirmeliyiz’
Ercengiz’e, “Yolsuzluk iddiaları bu seçimi nasıl etkiledi” diye sorduk. Alanda çalışan insanın yanıtı, sosyologların söyledikleriyle paralel:
“Ben genel siyaseti, yolsuzlukları anlatmadım. Zaten onu televizyondan sürekli dinliyorlar. Ben Burdur’un sorunlarını anlattım. ‘Mutlu Ev, Mutlu Burdur’ dedim. İçme suyu, arıtma tesisi, sosyal donatı alanı (park, piknik yeri) ihtiyaçlarına çözüm önerilerimi anlattım. Bu sayede AKP ve MHP tabanından da oy aldım. CHP’nin ülke genelinde de kampanyasını yerel sorunlara ayırması daha faydalı olabilirdi. Gündemi biz belirlemeliydik. Kemal Kılıçdaroğlu genel başkan olduğundan beri yapmaya çalışıyor, ama mazlumun ihtiyaçlarını CHP daha çok dillendirmeli.”

AKP muhitinde CHP evi
AKP’nin kalesi haline dönüşen İstanbul’da, CHP’nin mevcut 13 ilçesine eklediği tek yer var: Beylikdüzü. Bu ilçeyi AKP’nin elinden yüzde 51 oyla alan isim Ekrem İmamoğlu. Müteahhit. ama tepeden inme CHP’li değil. 4 yıldır CHP ilçe başkanı. O da ‘önseçim’ sonucu belediye başkan adaylığını kazanmış. Beylikdüzü AKP tabanının güçlü olduğu ilçelerden biri. O da nasıl başardığını şöyle anlattı:
“Kampanya döneminde değil önceden ilçe başkanlığım döneminden itibaren insanlarla yakınlık kurduk. CHP’nin en az oy aldığı 5 mahallede ‘dayanışma evleri’ kurduk. O evler vasıtasıyla o mahallelerin sorunlarını tespit ettik. Projelerimizi hazırladık. Orada yaşayanlarla bir diyalog tesis ettik. Sevgi diliyle konuştuk. Halkla buluşmalarımızda rakibimizi eleştirmek yerine, yapacaklarımızı anlattık. Beylikdüzü’ne hak ettiği değeri kazandıracağımızı söyledik. CHP’ye en mesafeli muhafazakâr sitelerde toplantılar yaptık, projelerimizi anlattık.”

‘Dışarıdan adayla olmuyor’
O da Burdur’daki Ercengiz gibi kutuplaşma ortamının olumsuz etkisine vurgu yaptı: “Türkiye seçime kutuplaşma ortamında gitmeseydi AKP tabanından biz daha çok oy alırdık. Liderlerinin etrafında kenetlendiler.”
İmamoğlu’nun, partisine bundan sonraki seçimler için önerisi de var:
“Halktan oy alabilmek için uzun vadeli siyaset lazım. Yani seçimlere 2-3 ay kala dışarıdan aday bulmakla olmuyor. Seçmen seçeceği kişiyi tanımak, dokunmak, konuşmak istiyor. Onunla arasında bir güven ilişkisi kurmak istiyor.”

‘Esnafın yanında olduk’
Başka bir örnek de başkentte, Yenimahalle’de yaşandı. AKP iktidarı çıkardığı Bütünşehir Yasası ile birlikte bazı ilçelerin sınırlarını yeniden belirledi. Bunlardan biri de Yenimahalle’ydi. İlçe sınırlarının yeniden çizilmesi sonucu, büyük çoğunluğu CHP seçmeni olan 50 bin Çayyolu seçmeni Çankaya’ya bağlandı. Buna karşın Yenimahalle’nin CHP’li belediye başkanı Fethi Yaşar, 30 Mart’ta oylarını artırarak yüzde 51 oranla yeniden seçildi. Yaşar da AKP’ye karşı başarısının sırrını şöyle aktardı:
“Halkla ayrım yapmaksızın diyalog içinde olduk. Kapımız herkese açık oldu. Yapamayacağım sözler vermedim. Verdiklerimi yerine getirdim. Cumartesi pazar demeden vatandaşın ihtiyacını karşıladık. Esnafın yanında olduk, onları sıkmadık, bunaltmadık.”

‘İktidarın eksiğini anlattık, oy aldık’
AKP’nin elinden alınan büyük yerlerden biri de Eskişehir’in Odunpazarı ilçesi. CHP burada, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in de ısrarıyla milletvekili Kazım Kurt’u sahaya sürdü. Dün konuştuğumuz Kurt kampanyası için şunları söyledi:
“Genel siyaset yapmadık. Kendi yapacağımız icraatları anlattık. ‘Ayakkabı kutusu’, ‘yolsuzluk’ demeden ‘Daha güzel bir Odunpazarı nasıl olur’ onu anlattık. Pratik ve inandırıcı şeyler söyledik. Eskişehir’de AKP’nin en zayıf noktalarından biri, TOKİ kanalıyla halkın sömürülmesiydi. Çok şikâyet, mağdur vardı. O konuda yapacaklarımızı anlattıkça oy aldım.”  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları