Olaylar Ve Görüşler

Emekli hakkını istiyor

23 Ağustos 2016 Salı

Yaklaşık 11 milyon emeklinin yıllardır beklediği ‘promosyon’ adeta kördüğüme dönüştü. SGK ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) arasında başlayan görüşmelerden bu yana 10 ay gibi çok uzun süre geçmesine karşın hâlâ olumlu sonuca ulaşılamadı.

Türkiye Bankalar Birliği emekliye yılda 100 lira ödenmesinde ısrar ediyor, SGK de bu rakamı daha yukarıya çıkarmak için bastırıyor. Bankalar nedense 100 liradan fazla vermek istemiyor.
100 liranın üstüne sıcak bakmayan bankalar, gerekçe olarak emeklilerin aylıklarını kısa sürede hesapta tutmasını ve bankamatik yerine gişeden işlem yapmasını öne sürüyor. Bankalar ancak SGK’nin aylıkları ödeme gününden birkaç önce hesaba yatırması koşuluyla promosyon miktarını yıllık 150 liraya çıkarabileceklerini belirtiyor.

Emekliler unutuldu mu?
Görünen o ki, emekliler bırakın yılda aylığının yüzde 60’ı tutarında promosyonu, önceki Başbakan tarafından açıklanan 300 lirayı bile alamayacak. Oysa AKP hükümetinin 2007’de yayımladığı genelge uyarınca kamu çalışanlarına her yıl maaşlarının üçte ikisine yakın tutarda promosyon ödeniyor. Memur ve diğer kamu çalışanları dokuz yıldan bu yana promosyonu alıyor. Genelge yayımlanırken emekli ya unutuldu ya da bilinçli olarak görmezden gelindi. Eğer “kamu çalışanlarının yanı sıra emekliye de promosyon ödenir” maddesi genelgeye eklenseydi bugün kısır tartışmalar yaşanmaz, emekli yıllardır mağdur olmazdı.

Üvey evlat muamelesi
SGK’nin her yıl yatırdığı 165 milyar liraya yakın emekli aylığını ödeme tarihine dek işleten bankalar, promosyonda bu kesime “üvey evlat” muamelesi yapıyor. Milyon dolarlık maaşlı banka yöneticileri cam plazadaki rahat koltuklarında hayatın gerçeklerini, emeklinin çektiği sıkıntıyı, çarşı pazar fiyatlarını ne yazık ki göremiyor.
Gazetelerin ekonomi sayfalarında bankaların dudak uçuklatan kârlarını okuyoruz. Yılda en çok verilecek 300 liralık promosyon bankaların yıllık kârının yanında hiç kalır. 165 milyar liradan sanki hiç kazanmıyorlarmış gibi, “Emekli parasını hemen çekiyor” diye serzenişte bulunuyorlar. Emin olun bankalar emekli aylığından değil gün, saat, dakika hatta saniyede bile para kazanıyor.
Zaten kıt kanaat geçinen emekli, günü geldiğinde aylığını çekmesin de ne yapsın? En çok yıllık 300 lira verilecek, o da verilirse tabii. Sudan bahanelerle çok yüksek olmayan para bile emekliden esirgeniyor. Kamu çalışanlarına bankalar tarafından her yıl maaşının yüzde 60’ına yakın tutarda promosyon ödeniyor. Ama nedense emekli söz konusu olduğunda bankalar bahane üzerine bahane üretiyor, yıllık 300 lirayı vermeye yanaşmıyor.

Hayal kırıklığı
İktidar yandaşı gazeteler geçen Şeker Bayramı öncesi “Emekliye bayram müjdesi”, “Yılda en az 300 lira promosyon tamam” gibi haberlerle 11 milyonluk kitleyi büyük bir beklentiye sokmuştu. “Torunuma harçlık veririm, kıyafet alırım” diye heveslenen emekli, bayram öncesi promosyona kavuşamayınca büyük hayal kırıklığı yaşadı. Aynı hayal kırıklığını Kurban Bayramı öncesi de yaşayacak gibi. Çünkü ortada henüz bir uzlaşma yok.
Bu konu artık çok uzadı, can sıkmaya başladı. Emekli de kendisinin pazarlık aracı olmasından rahatsız. Onuruna dokunuyor, inciniyor. Kamu çalışanlarına promosyon ödüyorlar, emekliye vermemek için bin dereden su getiriyorlar.
Umarım Kurban Bayramı’na kadar kesin bir karara varılır, dar gelirli kitleye müjdeli haber verilir. Emekliler promosyonda dilencilik yapmıyorlar, sadece hakları olanı istiyorlar. Kamu çalışanlarına ödeniyorsa onlara da bu para verilmeli.

 

ŞÜKRÜ KARAMAN
Gazeteci



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları