Gülengül Altınsay

Kardeşçe yaşamak

25 Ağustos 2016 Perşembe

“Ya birlikte kardeş gibi yaşamayı öğreneceğiz ya da aptallar gibi hep beraber yok olacağız” demiş Martin Luther King. Özeti insanların ancak kardeşçe yaşadıklarında var olabilecekleri birbirlerine güç katabilecekleri.
Bu sözleri hayatın her alanına uyarlamak mümkün. Futbol gibi rekabetin, yarışmanın temel alındığı bir alana bile.
Aslına bakarsanız rekabet insanın olduğu her yerde hep var zaten. Bireysellik kardeşçe yaşamanın önünde engel değil. Tam tersine hür bireylerin kardeşliği güçlerine güç katar.

Hep beraber maça
Futbol kulüpleri ne kadar büyük rekabet içinde olurlarsa olsunlar düşmanlıkla sadece birbirlerini küçültürler.
Bizde rekabetle düşmanlık o kadar paralel yürütüldü ki artık bir arada maç izleyemez olduk. Medeni hiçbir ülkede görülmeyen rakip taraftarların derbilere alınmaması uygulamasına ise çoktan alıştık. Yani alışmıştık. Ta ki Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın işe el koymasına kadar. En son Beşiktaş-Galatasaray Süper Kupa maçı öncesi nahoş görüntülere rağmen fikrinde kararlı Bakan. Bundan böyle derbilerde rakip takımın taraftarları da kendilerine ayrılan bölümde yerlerini alacak ve takımlarını izleme destekleme şansına ya da hakkına sahip olacak.
Bir futbolsever olarak sürekli değindiğim bir konuydu bu. En son 15 Temmuz’un ardından 20 Temmuz’da yazdığım “Hep beraber maça” başlıklı yazımda da “Birlik beraberlik ruhunu tribünlere de taşıyalım, derbileri birlikte seyredelim” demiştim. Önce Beşiktaş Yönetimi derbilere rakip taraftarların alınması çağrısında bulundu. Vodafone Arena’da rakiplerini ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını açıkladılar. Sonra da Kulüpler Birliği ve Spor Bakanı işe el attı.
Ve benim de isteğim oldu.
Yoksa başka şey mi isteseymişim diye düşünmedim de değil.
Neyse işin şakası.
Bu kararı tabii ki sonuna kadar destekliyorum.
Ama uygulama önemli. Futbolu seven kulübünü seven herkesin yardımcı olması ve ‘bizde olmuyor’ kolaycılığına kaçılmaması gerek. Yine düşmanlıktan, gerginlikten beslenenlere bir kez daha yolu açmamak gerek.
Önce yönetimlere iş düşüyor. Ortamı yumuşatmaları lazım. Rakip taraftar arasında maç izleyebilirler mesela. Sonra da dikkatli bir ayıklamayla düşmanlık körükleyenlerin tribünlerden ve futbol dünyasından ayıklanması gerek.
Zaten sıkıntılı günler yaşıyoruz. Bari futbolda kardeşliği, kardeşlikten güç kazanmayı yaşayalım.
 
Tatil sürüyor
Bu arada Süper Lig başladı. Bugün kuralar çekiliyor ve Şampiyonlar Liginde Beşiktaş’ın rakipleri belli olacak. Ve fakat sanki daha Temmuz ayının başındaymışız gibi neredeyse tüm kulüpler transferlerine yeni başladılar. Şu sıralar sanki hazırlık maçlarını oynuyor gibiler. Daha önceki sezonlarda da transferlerin geç yapılması eleştirdiğim bir konuydu. Ama bu kadarı ilk kez yaşanıyor. Transferlerin bitmesi, takımlara uyum filan derken şubatı bulacağız galiba…



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ha hakem ha referee 25 Nisan 2024
Kim çürümüş? 18 Nisan 2024
Süper kriz 11 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları