Sayın Başbakan Tehlikenin Farkında mısın?

06 Nisan 2017 Perşembe

Anayasa değişiklik metnini, altından gidecek koltuğu pahasına büyük bir gayret ve özveri ile savunan Başbakan Binali Yıldırım’ın, “evet” çıkarsa güvencesiz kalacağından herhalde haberi vardır diye düşünüyorum.

***

Değişiklik metninde, 106’ncı maddenin kenar başlığında şöyle yazıyor:
“F- Cumhurbaşkanı yardımcıları, Cumhurbaşkanına vekâlet ve bakanlar.
Maddeye göre cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar da görev sırasında görevleri ile ilgili suç işledikleri iddia edilirse, haklarında Cumhurbaşkanı için belirlenmiş olan oy sayıları ile TBMM’de karar alınabilecek.
“Başbakan” ve “bakanlar kurulu” sözcükleri anayasadan temizleneceği için başbakan, başbakanlığı dönemi için ayrıcalıklı koruma ve güvence dışı kalacak.
Anayasa Mahkemesi’nin Yüce Divan sıfatı ile yargılayacağı görevliler arasında sayılan “bakanlar kurulu üyeleri” bölümü de “bakanlar” olarak değişeceğinden görev sıfatı yazılı olmadığı için başbakan, Yüce Divan’da da yargılanamayacak.
Yapılacak değişiklik, ceza usulü niteliğinde olduğu için 2019’da yürürlüğe gireceğinden “eskiden şöyleydi” demek olanaksızlaşacak.
Sözün kısası başbakana kala kala “milletvekili dokunulmazlığı” kalıyor. O da kaldırılırsa koskoca başbakan iddia edilen suça göre ağır ceza ya da asliye ceza mahkemesinde yargılanacak. Aynı tehlike, önceki Başbakan Ahmet Davutoğlu için de söz konusu.
AKP’nin önceki başbakanları Abdullah Gül ile Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra Cumhurbaşkanı seçildikleri için doğal olarak ayrıcalıkları var.

***

Saray uzmanlarının 2019’da seçilecek Cumhur BAŞKAN’ını ve birlikte çalışacaklarını güvence altına alırken sizi ve Davutoğlu’nu dışlamalarının özel bir anlamı olabilir mi doğrusu bilemiyorum.
Hadi sizi Cumhurbaşkanı yardımcısı yaptılar diyelim. Davutoğlu’nun durumu ne olacak?
Şunu da ekleyeyim. Sizin ulaştırma, Davutoğlu’nun da dışişleri bakanlıkları güvence altında.

***

Ekranlarda “hayır” oyu verme gerekçelerini “Erdoğan’ı korumak için” diyenlere olasıdır ki “Yıldırım’ı” ya da
“Davutoğlu’nu korumak için” diyenler de eklenebilecek.
Güvencenin tek adresi: Cumhurbaşkanı yardımcılığı. Davutoğlu için o umut da yok gibi...
Boşuna “her işte bir HAYIR vardır” denilmemiş...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları