Arif Kızılyalın

Gazeteciliğin sorgulandığı 16 saat

13 Eylül 2017 Çarşamba

Neredeyse 2 güne yayıldı Cumhuriyet davasının 2. duruşması. 11 Eylül Pazartesi sabahı başladı, 12 Eylül Salı gününün ilk saatlerinde bitti.

Yüzlerce Cumhuriyet okuru, hukukçu ve siyasetciler davayı izledi. Elbette yabancı konuklarla uluslararası medya gözlemcileri de. Avrupa Parlamentosu üyelerinden Rebecca Harms, mahkeme heyetinin tutukluluk halinin devamı kararını, “İnanılmaz” diye yorumluyordu gecenin bir yarısı; etrafındaki Türkiye meslektaşları da “Ne yazık ki burası Türkiye” demekle yetiniyordu.

Davayı sabahtan gece yarısına kadar izleyen CHP’li vekillerin tepkileri de hemen hemen aynı noktadaydı. Silivri Cezaevi Mahkeme Salonu’na ilk girip son çıkanlardan Dr. Ali Şeker, “Gazeteciliğin yargılanmasına tanıklık etmek üzücü” cümlesini kullanıyordu. “En acısı gazeteciliğin nasıl yapıldığının sorgulanmasını izlemek üzücüydü. Haber nasıl gelir, editörün görevi nedir, başlık nasıl atılırı sorguladı mahkeme heyeti. Kusur bulamayınca da suç icat etmek için Twitter’da yorum yapan ‘jeansbiri’ diye bir adresi davaya bulaştırdılar. Yine bir şey ortaya çıkmayınca 15 günlük mehille topu taca attılar, uzatmaları oynadılar” dedi CHP’li vekil.

Hukukçu vekil Mahmut Tanal ise farklı konudan irdeledi olayı. Sabahın ilk saatlerinden hâkimin, ‘tutukluların devamı’ cümlesine kadar takip edenlerden biri olan Tanal, Emre İper’in attığı Twit’ler nedeniyle suçlanmasının Türkiye’nin yarısından fazlasını da zan altında bıraktığına vurgu yaptı: “Eğer Emre tweet’leri ve muhalif görüşü yüzünden yargılanıyorsa, aynı görüşlerin benzerlerini yazan biz CHP’li vekiller dahil, milyonlarca kişiyi hapse atmaları gerekir.”

‘Muhalifsen sus’

Rahatsızlığına rağmen gün boyu Silivri’de davayı izleyen CHP’nin cezaevi komisyonu üyesi Gamze Akkuş İlgezdi ise konunun sadece gazetecilikle de ilgili olmadığını Türkiye’deki tüm muhalif seslerin susturulmak istendiğini söylüyordu.

Keza 16 saatlik kesintisiz maratonu Silivri’de izleyen CHP’li vekillerden Muharrem Erkek, Musa Çam, Orhan Sarıbal da Türkiye’deki en riskli meslek grubunun gazetecilik olduğunu söylediler. Vekil arkadaşlarıyla salondan ayrılmayan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın yorumu ise her şeyi özetledi: “Hukuk adına en ufak bir kırıntı olsa gazeteci arkadaşlarımız akşam saatlerinde tahliye olurlardı.”

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Önce milli! 3 Mayıs 2024

Günün Köşe Yazıları