Cüneyt Arcayürek

Anlayamadılar!

19 Haziran 2014 Perşembe

Burada örneğin cezaevlerinde yatan militanlarını serbest bırakmak dahil vereceği neler olduğu saklanan ödünlerin tartışma konusu yapılmasını önlemek için güya demokrat bir başbakanmış gibi, önce medyadan (nasıl olacaksa) “yazmadan, çizmeden, fazla konuşmadan” Musul rezaletinin izlenmesini istedi.
Meğer bu ricacı tavrının altında başka bir hazırlık varmış.
Bir ağır ceza mahkemesi, rehineler olayı üzerinde hiçbir biçimde haber ve tabii yorum yazılmaması kararı çıkardı.
Siyasal iktidarla yargı arasındaki ahenkli bir işbirliğinin bu kadarına ancak RTE gibi demokrasiyi kokakrasiye dönüştüren bir iktidar sahibi zamanında rastlanabilir.
Heyhat! Mahkeme yassak kararı çıkardığı gün IŞİD’in İslam ve şeriata bağımlılığını burada uygulayamayadığı için belki de İrak’taki Sünni mezhep hareketine kıskançlıkla bakan kudretli başkanımıza inat…
…Örgütün, bu kez Irak’ta Tikrit’te hastane inşaatında çalışan, içlerinde bir mühendisin de olduğu söylenen 15 Türk işçisini kaçırdığı haber bültenlerine düştü.
Irak’ta kurtarılmayı bekleyenlerin sayısı 95’e yükseldi.

***

Varsın sayı yükselsin...
Başbakanımızın bir türlü terörist diyemediği örgütle al gülüm ver gülüm pazarlığı ile nihayet siz bir ay dersiniz, ben iki ay, daha haberleri yazılamayacak rehineler, bakarsınız bir gece yarısı serbest bırakılmış, yurda dönüyor!
Eh artık Ortadoğu’nun son Nasır’ı, Arap âleminin bir zamanlar gözdesi Başbakanımıza yalaka esnafı gece gündüz methiyeler düzenler ve bir süre sonraki genel seçimlerde hem cumhurbaşkanı hem de başbakan değil, ama başkanmış gibi siyaset arenalarında boy gösterecek olan; dün de, bugün de yarın da bugünkü AKP Genel Başkanı yeni bir zafer kazandığı için yalaka esnafını tutmayın gayr!
…halkınızın yüzde 45’i ya da ola ki azalacak sayıda seçmen, böyle dirayetli, Musul olayını, ödünler neymiş umursamadan, tereyağından kıl çeker gibi çözümleyen bir lider bahşettiği için Allah’a dua eder ve bu inanış ve kararlılıkla doğru sandığa!..
Böyle gelmiş, böyle gitmeyecek diye sabırla bekle. Nafile!

***

Şimdi boş verin Musul’u, yassak olan rehine haberlerini de içeriye bir göz atın.
Bakın neler ortaya çıkıyor, örneğin Soma faciasının gerçek nedenlerini içeren…
Şu sıra medyada yer almıyor ama hükümetin faciadan sonra bol keseden vaat ettiklerinin arkasında ne ölçüde durduğunu tam anlamıyla bilen yok bu ülkede.
Üstelik Soma faciasının nasıl aylarca, günlerce önce geliyorum diye belirtiler sergilediği de savcının işçilere sorduğu 12 soruya verdikleri yanıtlarla ortaya çıktı.
Bu bilgiler şayet bir başka demokratik ülkede medyada yer alsa yer yerinden oynar.
Ama burada ancak faciadan neredeyse bir ay sonra, o da medyada bir gazetede yer aldı.
Savcıya işçilerin söylediklerinin işte özeti:
Bantlarda işçiler değil kömür taşınıyordu. Bir gün önce çıkan kömürlere el değmiyordu. Olay olduğunda bile çalışmaya devam edildi. Yıllardır aynı maskeyle çalıştık.
Ama başbakanımız üstün bilgisiyle ve devlet adamı olarak faciadan sonra bir hafta on gün gerekli saptamaları yapmış, yapılması gerekenleri emretmiş, gönül rahatlığı içinde… Musul’muş, Soma’ymış, şuymuş buymuş hepsini bir yana koydu ve…
…kuzey illerinde geziye, kalabalıklarla yeni açılışlar yapmaya çıktı.

***

Bu yabancılar da RTE’yi bir türlü anlayamadılar gitti.
Örneğin, Nobel Ekonomi Ödüllü Robert Shiller; Başbakan ile Merkez Bankası Başkanı arasındaki faiz tartışmasını bir türlü anlayamamış.
Anlayamaz tabii, bizim Başbakanımızın bilmediği yoktur.
RTE ile ilgili cehaletini ortaya koyan şu sözlerine bakın Nobel Ekonomi Ödüllü insanın:
“Erdoğan’ın ekonomist olduğunu bilmiyordum” diyor, bir de soruyor: “Kendisi eğitimli bir ekonomist midir?”
RTE’nin ekonomi eğitimi almasına gerek yok. Ne bilsin?
İmam hatip mezunudur ve Kuran’daki kimi ayetlerden elbette ekonomi konusunda ne gibi önlemler alınması gerektiğini öğreniyor, biliyor ve hiç sakınmadan, her alanda olduğu gibi, ekonomi alanında da gerekli çıkışlar yapıyor.
Bir süre önce, bu yüzyılın bütün sıkıntılarının, sorunlarının çözümü Kuran’da var, dememiş miydi?
Gel de bu gerçeği Nobelli ekonomiste anlat anlatabilirsen!

***

Türkiye çeşitli nedenlerle gam yüklü ama başbakanımızın maşallahı var, halk arasındaki deyişle yüreği mangal gibi…
Sorunları neredeyse günübirlik sindiriveriyor!..  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları