Tek Adam, çok dalgalı, çatlak ses...

21 Ekim 2017 Cumartesi

Anayasal, yürürlükteki hukuk devleti düzeni yok sayılarak, iktidarları erkince fiilen teslim olunan Tek Adam rejiminde, çoğu bizden saklansa da işlerin iyi gitmediği, giderek daha çarpıcı sonuçları, sorunları, dalgalı gidiş, yalpalamalar, gür çıkmasa da yükselen çatlak seslerle ortaya çıkıyor.
Şırnak’ta 7 işçinin canlarını alan iş cinayetinde sorumluluktan sıyrılmak isteyen İktidarları erkinin resmi görevlileri önce “kaçak ruhsatsız işletme” gerekçesine sığındılar. Yetmedi yandaş tetikçi destekçiler eşliğinde “PKK’ye kaynak kaçak üretim yapılıyordu” açıklamaları geldi. Dünkü son haberlerden öğrendik ki, maden cinayeti sorumluluğundan gözaltına alınanlar serbest bırakılmışlar.
Doğrusu terörle savaşım verilen bölgede, açıkta geniş alanda, yüzeyde yapılan maden üretiminin kaçak, ruhsatsız, yasadışı yapılıyor olması gerekçesinde, özrün kabahatten çok daha vahim durum olması hali vardı. Bundan sonra hangi daha gerçeğe yakın açıklama yapılırsa yapılsın, vahamet suçlar, sorumsuzluklar hallerinin kanıtlanması, kaos anlamına gelecek. 7 işçimizi katleden suçluluklar halkası büyüyecek..
Soma katliamı en kitlesel olanı, İktidarları erkiyle kurulmuş kuralsızlıklar, özelleştirmeler, kirli çıkar ağlarında yaşananların, hesap sorulmayan, sorulamayan benzer sonuçları ile zamanaşımına sığınılacak..

***

Metal yorgunluğu soyut algılamasında herkeslerin kendi gönüllerine göre sonuçlar çıkarabilecekleri, Tek Adam fiili rejim dayatmasında, slogan algılatma kavramına göre AKP’nin tüm kilit yönetim kadrolarının, yetmez teslim edilmiş kamu yönetim organlarının FETÖ’cü darbecilerden temizlenmesi operasyonlarında da işler hiç de iyi gitmiyor. Giderek büyüyen dalgalanmalar içinde, şantaj, korkular dağları bekliyor olsa da, kısık çatlak sesler yükseliyor.
Seçimlerde, referandum oy sonuçlarında Erdoğan liderliğini üzmüş oy kayıpları gerekçeli, istifaları istenen, mutlak jest beklenen öncelikli büyükşehirler belediye başkanlıklarından yükselen homurtular, getirisi, götürüsü tartışmalarını büyütüyor. Kuşkusuz Erdoğan liderliği cephesinde, seçilmiş başkanların istifaya zorlanmalarının demokrasiye, hukuka uygunluğu sorgulanacak değil.
Ancak giderek daha gür sesle, ortak siyasal suçluluklar tüm çarpıcı gerçekleriyle sırıtırken, günah keçileri bulunarak, hesaplaşmadan sıyrılma yollarındaki izansızlıklar, haksızlıklar daha bir fazla göze batıyor olarak dillendirilebiliyor. Özetle 16 yıllık iktidarları sürecinin 14 yılında paylaşılmış siyasal sorumluluklar, suç ortaklıklarından sıyrılma yol ve yöntemleri, biat kültürü, Liderliğe sadakat düzeninde dahi haksızlıkları ile giderek daha ağır midelere dokunur oluyor. En hafifi ile bugüne kadar hiç sorgulanmamış Tek Adam rejiminin, hele de yasal donanımlarını kazandıktan sonra işleyişine yönelik kocaman soru işaretlerini gündeme taşıyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bugün 23 Nisan... 23 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları