Süper Güç Çöktü ve de NATO!

26 Aralık 2017 Salı

“Nazizm” ve “Faşizm” 2. Dünya Savaşı’nda çökünce, Moskova odaklı “Komünizm” ve Vaşington odaklı “Kapitalizm” öne çıktı. Bu çıkışla, Rusya ve ABD, dünyada “süper güçler” olarak kabul edildiler.
1950’lerde Rusya, öteki komünist ülkelerle “Varşova Paktı’nı”, ABD ise Batı Avrupa’daki kapitalist ülkeler ile “Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü (KAAÖ - NATO)askeri işbirliğini kurunca, dünyada bir “Soğuk Savaş Dönemi” başladı.
ABD, Türkiye’yi de bu örgüte almakla kalmadı, Truman Doktrini - Marshall Planı” şemsiyesi altında olağanüstü askeri ve ekonomik yardımlarla destekledi.
1991’de Sovyetler Birliği dağılınca, 8 Avrupa ülkesi, askeri olgular dışında “liberalizm” odaklı “Yeni Dünya Düzeni” temelinde “Ortak Pazar” denilen bir örgütleme başlattılar.
“Avrupa Birliği (AB)yolunda ilerlemeyi amaçlayan bu 8 ülke, gariptir ilk olarak 1963’te Ankara’da Türkiye ile “Ortaklık Anlaşması” imzaladı. Ne var ki Türkiye sonraları dışlanırken üye sayısı günümüzde 28’e çıktı! AB, bir anlamda iki “süper güç” arasında ekonomik alanda “tampon bölge” oldu…
Varşova Paktı da 1991’de çöktüğü için “KAAÖ - NATO” da kâğıt üzerinde kaldı, ABD’nin de sesi kısıldı!

***

“Süper Güç” ABD’nin, “Süper Zengin” başkanı Donald Trump’ın kızı Ivanka, evlenebilmek için Yahudiliği seçti, kocası Jared Kushner babasının “başdanışmanı” oldu! Kushner, 4 Aralık’ta verdiği bir demeçte ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma konusunda ilk ışığı yaktı.
İki gün sonra, Trump, önceki ABD başkanlarının askıya aldıkları “Kudüs’ün İsrail’in başkentliği” konusunu resmen kabul ettiğini açıkladı. Başta AKP Reis-i Umumisi olmak üzere İslam dünyası galeyana geldi…
BM Güvenlik Kurulu, öneriye “hayır” derken, ABD “veto” hakkını kullanınca, öneri Genel Kurul’a taşındı. Yalnızca 9 ülke, ABD’nin önergesini desteklerken, hiçbir “KAAÖ –NATO” ülkesi “evet” demedi! KAAÖ - NATO’ya ne oldu?

***

KAAÖ - NATO’nun üyesi Türkiye, güney sınırında terörist PKK’nin uzantısı Suriye’deki YPG’nin tehditleri altında… “KAAÖ-NATO’nun” Süper Gücü, ABD’nin Trump’ı, AKP Reis-i Umumisi’ne “YPG’ye desteği keseceğini!” söyledi.
Ancak, Trump’ın Özel Temsilcisi Brett McGurk “YPG’ye askeri ve silah yardımının süreceğini” açıkladı. Ayrıca, Trump, AKP Reis-i Umumisi’ne verdiği sözden 18 gün sonra, Suriye’deki eğitdonat programı için 500 milyon dolarlık bütçeyi de onayladı!
KAAÖ-NATO’nun” süper gücü ABD, ortağı Türkiye’nin düşmanlarını destekleme yoluna gitti. Gerek Kudüs olayı ile gerek ABD’nin YPG desteği ile “süper güç” ve “KAAÖ –NATO” çökmüş olmadılar mı?

Bir Anımsatma!
Urfa’daki Göbeklitepe, arkeoloji dünyasında yine başköşeye otururken gazetelerimizin yanlışlıkları da sürüyor. 4 Ağustos 2017’de Cumhuriyet’te yayımladığım bir haberden bir alıntı yapalım:
“Bazı gazetelerimiz, Göbekli Tepe kafataslarını tanıttıkları yazılarda, bambaşka coğrafyalara ve kültürlere ait iki ayrı görseli, Göbekli’de bulunmuş gibi yayımlayarak önemli yanlış yaptılar! Oysa bu görsellerden birincisi, Kudüs yakınlarındaki Jeriko (Sultan Tepesi) kazılarında ele geçmiştir. ‘Cilalı Taş Çağı’na (Neolitik)’ tarihlenen kafatasını, 1953 yılında İngiliz arkeolog Kethleen Kenyon bulmuştu.
Yüzü kil sıvalı kafatasının üstünde bir delik vardı, gözleri ise deniz hayvanlarının kabukları ile kapatılmıştı. Dünyanın en ünlü arkeolojik eserleri listesinde yer alan Jeriko kafatası, Avrupa’da çeşitli müzelerde, bu yılbaşına kadar da İngiltere Londra’da British Müzesi’nde de sergilendi.”
Dolayısıyla basınımız bu kafatasını Göbeklitepe’ye mal etme yanlışını sürdürüyor. O habere ulaşmak için lütfen tıklayınız: http://www. cumhuriyet.com.tr/haber/kultursanat/796539/ kafataslari_karisti_.html

CHP: FETÖ - RTE
CHP, FETÖ ile AKP Reis-i Umumisi’nin bu yollarda nasıl beraber yürüdüklerini yansıtan bir dergiyi İnternet’e yükledi. Bilgi için tıklayabilirsiniz:
http://dijitalmecmua.chp.org.tr./PageMecmua. aspx?Mecmua=100#p=1    



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları