Hikmet Çetinkaya

Uçtu mu kaçtı mı?..

20 Ocak 2018 Cumartesi

Tarihe not düşmek için - 18

Sabah sabah telefon çaldı. Arayan Ankara’dan bir arkadaşımdı...
Dedi ki:
Hoca uçtu, haberin var mı?
Sordum:
Hangi Hoca?
Yanıt:
Kim olacak yahu, Fethullah Hoca... Hoca sözde sağlık kontrolleri için ABD’ye uçtu...”
Dedim ki: “
Sözde deme... Ben sabahleyin Samanyolu televizyonunda izledim, Zaman gazetesinde okudum; yüksek şekeri ve kalp rahatsızlığı nedeniyle doktorları öyle istemiş. Yani ‘Bir de ABD’ye git’ demişler...”
Arkadaşım bir kahkaha atarak “Sen enayisin” deyip ekledi:
Fethullah Gülen emekli bir vaiz. Zaten kendisi her zaman ‘Ben Allah’ın fakir bir kuluyum’ demiyor muydu? Sadece uçak parası Hoca’nın bir yıllık maaşı eder...
Yanıt verdim:
Olsun varsın... Eşi dostu var Hoca’nın. Belki borç bulup tedavi için ABD’ye gitti...”
Arkadaşım “Sen benimle dalga geçiyorsun” dedi ve devam etti:
Bana kalırsa Fethullah Hoca kaçtı. Zaten ben kaçacağını iki üç gün önce, dün de senin yazından anlamıştım. Hoca’nın yakarışyazısı Zaman’da yayımlandığı gün ‘Hoca galiba zorda’ demiştim...”
Sordum:
Anlamadım, nasıl yani?
Arkadaşım “Anlatayım” deyip, çok önemli bir noktanın altını çizdi:
Genelkurmay Başkanlığı’nın brifinglerinde ‘irticanın örgütlenmesi’ anlatılırken 800 okul ve dershaneden, şirketlerden söz edildi. Bunların ‘irtica örgütlenmesinde’ önemli bir rol oynadığı kaydedildi. Askerler isim vermediler ama Fethullahçıların okullarının ve dershanelerinin, şirketlerinin listesi ellerinde.
Zaten sen bunları yıllardır belgeleriyle yazıyorsun. Fethullah Hoca’ya yakın çevresi ‘Ortalıkta gözükme, ABD’ye git’ dediler. Hoca bu yüzden apar topar ABD’ye uçtu. Orada kalacağı yer hazır. Gitmişken hastaneye bile yatar. Hoca, ABD’de bir süre kalacak. Çünkü Türkiye’de hava bulanık. Ne olur ne olmaz. Bir de Fethullah Hoca hakkında cumhuriyet savcıları soruşturma açabilir. Hatta tutuklayabilir...”

***

RP Rize Milletvekili Şevki Yılmaz ile RP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Ceylan’ın 1991, 1992, 1993 ve 1994 yıllarındaki konuşma kasetleri özel televizyon kanallarında yayımlanıyor mu?
Evet!..
Fethullahçılarla ilgili olarak 133 parça ekiyle birlikte hazırlanan, ancak “hasıraltı edilen33 sayfalık fezleke neden özel televizyon kanallarında yayımlanmıyordu? Şeriatçılara “demokrasi” maskesi takanlar niçin Fethullah Hoca’yı çok seviyorlardı?
İşte size İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’nın 10 Mart 1992 tarih ve 400/1 sayılı raporu:
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti niteliklerini değiştirerek yerine şeriat düzeni getirmeyi amaçlayan illegal ‘Fethullah Hoca’nın Talebeleri’ adlı örgütün; tüm Türkiye genelinde olduğu gibi, özel hareket noktası olarak seçtiği polis kolejleri, polis akademisi ve polis okulları içindeki faaliyetlerini, Teftiş Kurulu’ndan gelen yazıya bağlı olarak askıya aldıkları; buna rağmen sempatizan kadrolarıyla bağlarını zayıflatmamak için toplantı ve çalışmalarını yoğun olarak sürdürdükleri ve illegaliteye son derece bağlı kaldıkları gözlenmiştir.

***

Fethullah Hoca, ABD’ye uçtu mu, yoksa kaçtı mı, bizi hiç ilgilendirmiyor. Ancak Fethullahçıların parasal kaynakları, nasıl örgütlendiklerinin belgeleri Genelkurmay’ın elinde bulunuyor...
Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Teftiş Kurulu’nun 28.8.1992 tarih, B.05.1.BGM.060.01/15 92 sayılı fezlekesi bugünlerde gündeme yeniden gelecek. Çünkü Polis Teftiş Kurulu’nun elindeki fezleke ile İzmir DGM’nin Fethullahçıların askeri liselerde örgütlenmesine” ilişkin kanıtlar aynıdır.
1992 yılında bu belgeler kimi gazetelerde de yayımlandı. O tarihte Fethullahçılar kendilerini şöyle savundu:
“PKK için hazırlanan bir raporu, hayali Fethullah Hoca örgütü için hazırlanmış olarak gösteriyorlar...
Sonra ne oldu? Fethullah, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nı kurdu, kimi gazetecileri kafaya alıp işlerini tıkır tıkır yürüttü...
800 okul ve dershane... Trilyonlarca liralık mal varlığı... Askeri okullarda, poliste, eğitimde örgütlenme...

Bu yazı 14 Haziran 1997
tarihinde yayımlanmıştır.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Aşklar ve sevinçler... 9 Eylül 2018
Hoşça kal hüzün... 6 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları