Çiğdem Toker

Cıvalı Fasulye

09 Temmuz 2014 Çarşamba

Galiba kahvaltıda çeyrek altın yemeyi, yeşil fasulyeyi de cıvayla pişirmeyi düşünüyorlar.
Hadi, canım Ege’nin püfür püfür köylerinde, gölgesinde serinleyecek bir ağaç hayalinin hiç kurulmayışını “fıtrat”tan sayalım...
Peki Meclis mesaisine başlamadan önce aldıkları duşun sabunu, şampuanı:
O sabunun siyanür; şampuanın bakırla mı üretileceğini sanıyor Komisyon üyesi vekiller?
Kim bilir belki de öyledir.
Hem öyle öyle düşünmeseler 25 dönümün altındaki zeytinliği zeytinlik olmaktan çıkaran kanun teklifini “torba”ya atarlar; büyükbaş hayvan sokulması yasaklanan zeytinlikleri maden şirketlerine açarlar mıydı...

***

Ege’de miras davalarıyla bölüne bölüne ufalmış zeytinliklerin büyük bölümü zaten 10-15 dönüm... Fakat “iki-üç” kelimelik kalem oynatılarak talana açılan bu kanun teklifi yasalaştığında, ter döke döke ailesinin geçimini sağladığı bilmem kaç yüzyıllık zeytinliğiniz eğer 24 bin 999 metrekareyse artık “zeytinlik” olmaktan çıkıyor.
İşin Türkçesi ise şu: Köylüyü kendi toprağından uzaklaştıracak, yabancılaştıracak bu teklifte; 25 dönümün altındaki zeytinliği zeytinlik olmaktan çıkarmak; maden şirketlerinin makine parkına yer açmak anlamına geliyor.

***

Bu Komisyon’a iyi bakın.
Ülke topraklarının her gün yeni bir talanla kurutulmasında, “havuzcu” işadamlarının affedilmesinde, belediye taşınmazlarının Erdoğan ailesinin vakfı TÜRGEV’e devredilmesinde, Sarraf’ın mal varlığına tedbir konulmasını kısıtlayarak aklanmasında, özelleştirme devirlerinde yargı kararlarının geçersiz sayılmasında, Hızlı Tren projelerine para bulamayan Cengiz İnşaat’a borçlu çıkmamızda, hep bu Komisyon üyesi vekillerin imzaları var.
Adı Plan Bütçe Komisyonu.
Millet iradesinin tecelli ettiği “Yüce Meclis”in bir numaralı “İhtisas Komisyonu”, bugünlerde fiilen Başbakan talimatlarına göre iş yapan bir “aracı kurum”a dönüştü. Hukuku ayakbağı olarak gören rant ve inşaat tutkunu şirketlerin, önüne çıkan bir kanun maddesi mi var? Hop, ilgili bakanlığa bir dilekçe. Oradan Komisyon’a bir kanun teklifi.
Sonra ekle “torba kanun”a...

***

İçine her gün ilgisiz maddeler sıkıştırılan Torba Kanun, 200 maddeye ulaşarak “Obez Kanun”a dönüştü.
Başbakan Erdoğan dün grup toplantısında “Milletin beklediği yasalar”dan söz ediyordu. Zeytinciliği, zeytin köylülerini öldürecek bu kanun teklifinin, Başbakan’ın “sahiller” diye ötekileştirdiği, partisine az oy çıkan Ege yöresini ilgilendirmesi şüphesiz bir rastlantıdır.
Rantçı madencinin insanlık dışı koşullarda çalıştırdığı ve en az 301 işçinin öldüğü “Soma Katliamı”yla yola çıkan kanunun, dönüp dolaşıp yine madencilerin emrine girmesinin rastlantı oluşu gibi tıpkı.
Cıvalı zeytin çağına hoş geldiniz.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hoşça kalın 9 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları